
Značky Kukkonia a Starý Otec sa minulý rok spojili. Všetky predajne, ktoré spotrebitelia doteraz poznali pod značkou Starý Otec, postupne prejdú rebrandingom. Prvý obchod, ktorý privítal zákazníkov pod novým menom Kukkonia Shop, otvoril pred Vianocami v bratislavskom obchodnom centre Aupark. Tento rok by malo pribudnúť niekoľko ďalších.
Prvá predajňa Kukkonia Shop v bratislavskom Auparku funguje od Vianoc. Ako sa jej darí?
Vývoj zatiaľ hodnotíme pozitívne. Mali sme očakávania v tržbách a počte nových zákazníkov. Obidva ukazovatele sa naplnili podľa našich predstáv. Dosahujeme tržby s rastom 73 percent a nárast zákazníkov o 93 percent. Koncept, ktorý sme vytvorili, potvrdil záujem zákazníkov a teraz je potrebné čo najskôr prestavať každý ďalší obchod Starého Otca na Kukkonia Shop.
Po otvorení novej predajne býva veľký záujem zákazníkov, ktorý sa neskôr ustáli. Aký vývoj očakávate ďalej?
V decembri to ozaj vystrelilo, ale potom sa záujem ustálil na 70 percentách. Niekoľko mesiacov je to číslo rovnaké, takže už môžeme hovoriť o opakovaných nákupoch. Rátam s tým, že každá predajňa, ktorú prestaviame, nám prinesie v priemere 65-percentný rast tržieb a minimálne taký istý rast počtu zákazníkov.
Ako ste nastavili skladbu sortimentu? Alebo ju ešte dolaďujete?
Category manažment, vystavenie produktov a merchandising predstavujú nekonečný proces. Správne nastavenie sortimentu bolo jedným z predpokladov, aby Starý Otec prežil. Optimalizovali sme, niečo sme vyhodili, iné kategórie doplnili. V Starom Otcovi máme 1 150 položiek, v Kukkonia Shope je to 750 položiek a dokážeme robiť oveľa väčší obrat. Nedávno sme si vyhodnotili fungovanie prvej predajne a ideme pridať nové kategórie, takže skončíme asi na 850 položkách.
Čo chcete pridať?
Už Starý Otec nám na niekoľkých prípadových štúdiách ukázal, čo to má byť. Našou hlavnou stratégiou je dôraz na zloženie a z toho vyplýva, že sú pre nás dôležité mamičky s deťmi. Detský sortiment nám vlani dokázal generovať dvojnásobný rast. Uvažujeme aj o produktoch s vyššou pridanou hodnotou z pohľadu zloženia, kvality a funkcionality. Sme v Bratislave, našťastie pre Starého otca a Kukkonia Shop je to dobrý trh a ľudia sa ozaj zaujímajú o to, čo jedia, a vedia si za to aj priplatiť.
Predajňa v Auparku však rozlohou nie je veľká. Boríte sa s nedostatkom priestoru?
Všetky naše predajne majú od 60 do 130 metrov štvorcových. Táto v Auparku má 80 metrov štvorcových, takže je to umenie. Pre otvorenie prvej predajne v novom koncepte bolo dôležité, že Aupark má vysokú návštevnosť, ale zároveň bol špecifický tým, že je to dlhá ulička. Vyskladať category manažment tak, aby sme tam mali všetko, čo chceme, dalo zabrať. Mali sme na to poradcov a spolu sme to zvládli. V Cubicone zas máme najmenšiu predajňu, ale tá robila dlhé roky najlepší obrat. Veľakrát to teda nie je o veľkosti, ale o spádovej oblasti a skladbe sortimentu.
Čo je najobľúbenejšia položka v Auparku?
Nákupné správanie v Kukkonia Shope a Starom Otcovi je odlišné. Vidíme to z čísel a je to prirodzené, pretože tu chodí množstvo nových zákazníkov, ktorí nakupujú inak. Vo všeobecnosti však medzi naše najobľúbenejšie položky patria mäso a mäsové výrobky, čo je naša destinačná kategória. Z našej pekárne sú to okrem chleba a rožkov mrkváče, čo je mrkvové cesto plnené slivkových lekvárom, tvarohové mňamky a najnovšie cheddarky s čedarom. Nie sme destinácia, kde zákazník urobí celý rodinný nákup, a nie je to ani naša ambícia. Máme niekoľko unikátnych produktov, pre ktoré je zákazník ochotný urobiť si odbočku a ísť k nám. Popri nich kúpi ešte kadečo iné.
Ponúkate aj kávu a rôzne snacky. Ako sa darí tejto ready-to-eat kategórii?
S agentúrou, ktorá nám pomáhala pripraviť koncept, sme riešili, ako nalákať do predajne nových zákazníkov, lebo s existujúcim počtom by sme toho veľa nezmohli. Rozdelili sme predajňu na zóny, kde je rýchly nákup a jedlo pripravené na konzumáciu, pomalší nákup s produktmi, ktoré si dám večer alebo cez víkend, a na zónu pre potešenie s vínami či darčekovými baleniami. Práve kategória food-to-go, ktorá je vysunutá dopredu prevádzky, má nalákať zákazníkov do predajne. Všetko pripravujeme z našich produktov, či už sú to sendviče, alebo vlastné croissanty. Táto kategória funguje relatívne dobre, ale nie je jednoduchá a vidím veľký potenciál, čo sa dá robiť lepšie. S konceptom pokračujeme aj do ďalších predajní, a keď nie v úplne každej, tak v skoro každej predajni budeme mať aj túto kategóriu.
Kto snacky pripravuje?
Robia to naše predavačky priamo na mieste. Bola to pre nich veľká výzva, pretože to dovtedy nerobili, ale zvládli to perfektne.
Starý Otec je na trhu už dlhé roky. Značka Kukkonia je známa skôr na južnom Slovensku alebo cez niektoré výrobky. Museli ste nejako komunikovať, čo je cieľom spojeného konceptu?
Starý Otec a Kukkonia mali už aj predtým rovnaké hodnoty, pretože dbali na kvalitu a zloženie. Skôr ako som vedel, že dôjde k nášmu spojeniu, sme mali v Starom Otcovi zalistované produkty od Kukkonie, ktorým sa darilo. Sformovanie do jedného konceptu bolo logické a Kukkonia nám pomohla spestriť sortiment, priniesť nového zákazníka, ktorý ju poznal z e-shopu, a dnes bude mať kamenné predajne v Bratislave.
Prečo došlo k spojeniu? Bolo to dôležité pre prežitie Starého Otca? Pred troma rokmi som robila rozhovor so zakladateľom Starého Otca Hansom Faltýsom a ten vravel, že inflácia pripravila sieť o časť zákazníkov.
Myšlienka Hansa, aby ľudia jedli zdravo, bola pri vzniku siete nadčasová. So srdcom a bez nejakých skúseností s retailom chcel spolu s kolegami niečo dosiahnuť. Potom prišla pandémia, vojna, inflácia, čo firme určite nepomohlo. Do firmy som spočiatku chodil ako konzultant a videl som, že by sa niektoré veci dali robiť lepšie. Navrhol som mu, že za neho preberiem zodpovednosť, a on povedal, poďme to skúsiť. Slúži mu to ku cti, lebo niektorí majitelia už nedokážu vidieť svoj biznis z nadhľadu. Od roku 2023 som sa snažil o záchranu Starého Otca a myslím si, že sa nám to s konceptom Kukkonia Shop podarilo.
Starý Otec mal vlastnú mäsovýrobu, pekáreň, mliekareň a výrobu medu. Ostanú zachované?
Mliekareň sme zatvorili takmer hneď po mojom príchode, lebo to je veľmi ťažký biznis. S troma ďalšími výrobami sme chceli zachovať kontinuitu aj po spojení. Som veľmi rád, že sa nám podarilo motivovať našich zamestnancov k tomu, aby si založili firmy a pokračovali vo výrobe. Náš medár má vlastnú firmu a dodáva nám med. Náš mäsiar taktiež prevzal mäsovýrobu a dnes nám dodáva mäsové výrobky. Pekáreň sme si ponechali, prešli sme si veľkými zmenami vo výrobe a dnes robíme remeselné kváskové chleby. Našim pekárenským výrobkom sa veľmi darí a pre zákazníkov máme pripravených veľa noviniek.
Ostane značka Starý Otec po rebrandingu nejako prítomná v predajniach?
Niektoré výrobky z pekárne sú pod značkou Starý Otec. Uvidíme, čo prinesie budúcnosť, ale bol by som rád, keby táto značka prežila, pretože je silná. Jej podporená znalosť v našej cieľovej skupine v Bratislave je 94 percent. Je na rozhodnutí majiteľa, čo s ňou bude ďalej.
Okrem výrobkov značiek Kukkonia a Starý Otec však predávate aj externých dodávateľov. Ako sme spomínali, zloženie je pre vás kľúčové. Čo ešte rozhoduje o ich zalistovaní?
Naším prvým ukazovateľom je to, či je zloženie výrobku v súlade s naším kódexom. Ten sa dá preštudovať na našej stránke. Nie je založený na emóciách, ale na podložených faktoch. Spojili sme sa s českou Ferpotraviny.cz. Poprosili sme ich o zastúpenie u nás, a tak prevádzkujeme Ferpotravina.sk. To nám dáva možnosť zákazníkovi ukázať, na čom staviame a čo chceme. U nás nemusíte čítať zloženie, garantujeme vám ho.
Na druhom mieste je pre nás pôvod. Preferujeme produkty, ktoré sú autentické. Je ideálne, keď je za nimi človek, ktorý povie: toto vyrábam ja. Bohužiaľ, nedá sa z tohto vyskladať celý sortiment. Môže sa stať, že farmár rastie a zrazu sa stane veľkým výrobcom. Lepšie sa s ním pracuje, lebo má zvládnuté procesy, ale už je všade, je v akciách a letákoch. Našou prácou je neustále hľadať drobných, lokálnych výrobcov, a to nielen od nás. Regionálne a lokálne neznamená automaticky slovenské. Lokálna potravina môže byť z okruhu sto, dvesto či tristo kilometrov, pretože je čerstvá. Pre nás v Bratislave to môže byť aj farmár z Moravy, zo severu Maďarska či severu Talianska.
V súčasnosti funguje 17 predajní Starý Otec. Dôjde počas rebrandingu na Kukkonia Shop aj k optimalizácii siete?
Dnes je našou prioritou stavať na tom, čo máme, teda rebrandovať Starých Otcov. Sú však lokality, kde by sme mali byť a ešte nie sme, a lokality, ktoré nie sú vhodné pre nový koncept. Takže niečo sa bude otvárať a niečo zatvárať.
Koľko Starých Otcov plánujete prerobiť tento rok?
Dve predajne otvoríme v júni a tie ďalšie momentálne riešime.
Kukkonia má svoj vlastný e-shop. Je prepojený s kamenným obchodom?
Nemáme to ešte dokončené, ale je na čase ich spojiť, aby sme nemiatli zákazníkov. Kamennú predajňu sme nazvali Kukkonia Shop, čo je presný názov e-shopu Kukkonie. Dnes ešte nie sú prepojené, ale momentálne hľadáme riešenie, ako to urobiť rozumne. Určite nechceme ísť do pretekov s inými, že do dvoch hodín vám donesieme nákup. Uvidíme, či to bude click and collect, alebo to bude len portfólio, ktoré si viete pozrieť na internete a dostanete informáciu, kde si tovar môžete kúpiť.
Uvažujete nad spoluprácou s Woltom?
Všetky možnosti sú momentálne v hre, analyzujeme ich.
Je zákazník dostatočne vzdelaný a bonitný, aby nakupoval za vyššie ceny, ako pozná z hypermarketu?
Cena je matematický pojem, sú to len náklady a marža. Radšej sa rozprávam o hodnote. Môžete si kúpiť fľašu na púšti, kde ju oceníte na tisíc eur, a môžete si ju kúpiť v hypermarkete, kde za ňu nechcete dať ani euro, lebo máte vodu z kohútika. Pred štyrmi rokmi sa mi narodila dcérka. Približne vtedy som prišiel do Starého Otca a nikdy som nemal obavu, či zoberiem produkt z toho alebo onoho regálu. Vedel som, čo nakupujem, a nebál som sa to dcérke dať. Toto chceme spotrebiteľom ukázať v našich predajniach. Prinášame im unikátnu službu, že u nás nemusia čítať zloženie. To niečo stojí, pretože to musíme kontrolovať, hľadať, vyberať a nie je to jednoduché. Naše potraviny sú menší koncept, kde je, prirodzene, iná cenotvorba. Ale za cenu, čo máme na pulte, im chceme doručiť službu, v ktorej budú vidieť hodnotu.
Minulý rok sme ešte v Starom Otcovi spustili kampaň na testovanie tejto ťažkej témy. Išlo o kampaň, v ktorej sme spotrebiteľom hovorili, že u nás nemusia čítať zloženie. Podarilo sa nám dosahovať dvojciferný rast počtu zákazníkov aj tržieb. Mali sme k dispozícii detailný prieskum, ako sa správa zákazník v Bratislave, a z neho vyplýva, že naša cieľovka, čiže vyššia príjmová skupina, ozaj číta zloženie a zaujíma sa o to, čo je.
Musia byť kvalitné potraviny drahé?
Kvalitná potravina nestojí veľa, otázka je, aká je kúpna sila. Pre Nóra by to veľa nebolo. Otázka, prečo Slováci nemajú takú životnú úroveň, nie je na retail, ale na niekoho iného. Keď chcete vyrábať s ohľadom na kvalitu, tak to stojí peniaze. Začína sa to už od pôdy, farmár nemôže používať lacnú chémiu, ale musí hľadať iné, drahšie spôsoby. Je to náročnejšie na prácu, na trpezlivosť. Lacný chlieb upečiete za hodinu, ale keď má byť kváskový, tak sa vyrába tri dni, čo sú náklady navyše. Áno, kvalitná potravina musí byť zákonite drahšia. Ale nie je mojím cieľom kritizovať, čo robí niekto iný, pretože zákazník si vyberie.
Od nového roka sa menila DPH a pribudla transakčná daň. Aký vplyv to má na ceny?
Nie sme až taká veľká firma, ale aj u nás iba transakčná daň znamená plat jedného až dvoch zamestnancov. Buď prepustíte ľudí, alebo, ak nemáte koho, zvýšite ceny a nakoniec to zaplatí zákazník. S DPH sme sa potrápili na prelome rokov a dodnes nám robí problémy. Príprava podkladov z tržieb pre Finančnú správu, čo by mal byť jeden klik, nás mesačne vyjde na jeden pracovný deň jedného človeka.
Je značka Kukkonia Shop iba pre Bratislavu?
Momentálne sme v Bratislave a o expanzii ďalej sa v súčasnosti nerozprávame.
V hlavnom meste je najvyššia kúpna sila, ale aj konkurencia.
S pokorou hovorím, že konkurencie sa neobávam, pretože náš koncept sa nedá skopírovať z večera do rána. Od konkurencie sa však učíme, chodím nakupovať aj inde a vnímam, kto čo robí.
Aké sú vaše najbližšie plány?
Otvárame ďalšie Kukkonia Shopy a pracujeme na tom, aby sme vedeli ponúkať zdravé potraviny. Chcel by som, aby čo najviac zákazníkov pochopilo našu podstatu. Čím ďalej, tým viac ľudí sa však o seba stará a uvedomuje si, že záleží na tom, čo je. Prial by som si, aby aj bežný retail na tom pracoval a vytváral kategórie pre ľudí, ktorí chcú jesť zdravšie. Je to pre retail veľká výzva, ako komunikovať a umiestňovať novo vznikajúce trendy v správaní zákazníkov.
Na predajnej ploche s Ľubošom Mudrákom:
Hneď pri vstupe predajňa láka voňavým pečivom vlastnej výroby.
Pod značkou Kukkonia nájdu zákazníci napríklad mäsové či mliečne produkty, ale aj konzervované výrobky.
Medzi najobľúbenejšie produkty vlastnej pekárne patria aj mrkváče.
Návštevníci si môžu dať kávu, sendvič alebo si sami naplniť sladký croissant.
Koncept zdôrazňuje príbehy malých farmárov, ktorí vyrábajú produkty na pultoch.
Na návštevníkov predajne každý deň čaká ochutnávka niektorých produktov.
Pre sieť sú mäso a mäsové výrobky destinačnou kategóriou, kvôli ktorej zákazníci predajne navštevujú.
Ľuboš Mudrák,
výkonný riaditeľ, Starý otec a Kukkonia Shop
Viac ako jedenásť rokov pôsobil v spoločnosti Savencia Fromage & Dairy, kde mal ako komerčný riaditeľ na starosti slovenský a český trh. Ako riaditeľ čerpacích staníc Petroltrans stál pri ich konsolidácii a predaji. Taktiež bol členom predstavenstva Potravinárskej komory Slovenska. V roku 2023 prebral zodpovednosť za rozvoj bratislavskej siete predajní Starý Otec, ktorá v súčasnosti prechádza rebrandingom na Kukkonia Shop.
Tatiana Kapitánová, tatiana.kapitanova@atoz.sk
Článok vyšiel tiež v časopise Tovar&Predaj 5 – 6/2025.