logo

Tovar&Predaj sleduje aktuálne dianie v retaile. Okrem spravodajského webu zahŕňa tlačený mesačník, elektronický newsletter i stránky na sociálnych sieťach.

  • Správy
    • Moderný trh
    • Tradičný trh
    • E-commerce
    • Čerpacie stanice
    • Nákupné centrá
    • Dodávatelia
    • Spotrebitelia
    • Personálie
    • Zo zahraničia
  • Udalosti
  • Profily
    • Rozhovory
    • Obchod očami…
    • Nákupca
    • Mladí v retaile
    • Predajne
    • Žena v retaile
  • Multimédiá
    • Fotogalérie
    • Videá
  • Publicistika
    • CatScan
    • Dáta
    • Téma
    • Komentáre
  • Blog
    • Jakub Berčík
    • Katarína Droppová
  • Časopis
    • Aktuálne vydanie
    • O časopise
    • Výskum medzi čitateľmi
    • Distribúcia
    • Predplatné
    • Inzercia
    • Publikačný kalendár
  • Newsletter
    • Newsletter
    • Registrácia k odberu newsletteru
  • Špeciály
  • TOP 50
  • O nás
    • Profil
    • Kontakty
    • Ako sa spojiť
    • Odkazy
  • Celkom 73 percent mliečnych výrobkov a 87 percent čerstvého mäsa a mäsových výrobkov predávaných...
  • Na cenovkách svietia percentá, v exceloch marže a v marketingových reportoch CTR. Čoraz viac...
  • Prvý vajcomat na Slovensku začal fungovať v Obchodnom centre Nivy na Mlynských Nivách v...
  • Slovenský pivný trh je ovplyvnený kombináciou faktorov. Mení sa vkus spotrebiteľov, prebieha...

Jakub Berčík: Ktorá vianočná vôňa vás dostane?

20. decembra 2018
Jakub Berčík 0
2837
Jakub Berčík: Ktorá vianočná vôňa vás dostane?

Obdobie Vianoc sa už tradične spája s nákupmi darčekov a špecifickou nákupnou atmosférou. Aj keď si to možno neuvedomujeme, tá je zároveň výsledkom pôsobenia viacerých zmyslov súčasne, ktoré či vnímame, alebo nevnímame, ovplyvňujú našu náladu, rozhodovanie, spomienky a celkový pocit z nákupu. Významnou zložkou nákupnej atmosféry je aromatizovaný vzduch. Hoci čuch má z hľadiska percepcie (ľudského vnímania) relatívne nízky podiel v porovnaní so zrakom alebo sluchom, jeho význam spočíva hlavne v ovplyvňovaní pamäte a tvorbe asociácií.

Je všeobecne známe, že veci, ktoré vidíme alebo počujeme, si vieme zapamätať niekoľko dní až týždňov. Veci, ktoré cítime, si vieme zapamätať rok, alebo niekoľko rokov. Horšie to už je s rozoznávaním a identifikovaním jednotlivých aróm. Z prieskumu, ktorý bol realizovaný dvomi slovenskými výskumnými agentúrami (2 muse, s.r.o. a SAMO Europe, s.r.o.) v októbri 2018 na vzorke 100 respondentov vyplýva, že väčšina populácie dôveruje svojím čuchovým schopnostiam (90 %).  Len málo Slovákov (6 %) tvrdí, že by neboli schopní rozoznať konkrétnu vôňu. Pri otázke „Aké vône sa im najviac spájajú s Vianocami“ najčastejšie uvádzali  škoricu, ihličie, citrusy, varené víno, klinček, vanilku, jablko, perník, vyprážaná ryba a kapustnica.

Z nich bolo následne vybraných 6 relatívne ľahko rozoznateľných aróm (jablko, vanilka, škorica, pomaranč, klinček, jedľa), ktoré boli podrobené čuchovému testu, na ktorom participovalo 20 respondentov a bol zrealizovaný v novembri 2018. V skutočnosti takmer polovica (45 %) testovaných ľudí malo problém správne rozoznať a  identifikovať jednotlivé vône. Z vybraných boli najľahšie rozpoznané pomaranč (citrusy), vanilka, škorica – klinček (ktoré sú pre mnohých vzájomne zameniteľné) a tiež jedľa avšak vďaka tomu, že boli považované za správne odpovede aj „ihličie“ a „borovica“, ktoré respondenti uvádzali v tomto prípade najčastejšie.

Súčasťou čuchového testu bolo aj monitorovanie mozgovej aktivity respondentov a mikroemócií pomocou tvárovej biometrie za účelom získania informácií o nevedomom vplyve jednotlivých aróm. Najvyššie emocionálne zaujatie (0,66 skóre) bolo  zaznamenané pri vôni „jablka“, čo pravdepodobne spôsobila najnižšia schopnosť jej rozpoznania v rámci vybraného setu aróm.

Najpozitívnejšie emócie vyvolával u participantov klinček (9 %) a vanilka (5 %), ktorá navodzovala stav uvoľnenia, pohody a bola spájaná tiež so sladkosťami a koláčmi. Respondentom je známa, ale v rýchlosti ju majú problém zaradiť aj identifikovať, čo sa môže prejaviť prvotne zvýšenou frustráciou, alebo žeby pocit viny za maškrtenie?

Okrem toho, že vôňa klinčeka z vianočných aróm vyvolávala u ľudí najpozitívnejšie emócie, taktiež mala najväčší vplyv na ich uvoľnenie – relaxáciu (vyššia alfa aktivita mozgovej činnosti). Napriek sile tejto vôni  si ju „ovoniavači“ často zamieňali za škoricu, čo sa odrazilo v pomerne pozitívnych výsledkoch z hľadiska pútania pozornosti. Pri najčastejšie menovanej škorici boli u väčšiny respondentov namerané negatívne emócie, čo môžu spôsobovať aj rôzne asociácie z detstva. Napriek tomu v rámci vzorky boli aj takí, čo mali pri ovoniavaní škorice pozitívne pocity. Vôňa ihličia (jedľa) vzbudzovala u respondentov najvyššiu pozornosť a sústredenosť v rámci všetkých testovaných aróm.

Skúmať vplyv vôní iba prostredníctvom dotazníka je nereálne, pretože neodráža relevantné informácie, keďže majú predovšetkým podvedomý účinok, a ten nie je možné takýmto spôsobom zhodnotiť. Vo všeobecnosti možno konštatovať, že všetky testované vianočné arómy majú významný vplyv na emocionálnu pozornosť ľudí, pričom najviac ich zaujala vôňa jablka a najmenej pomaranč. Stačí si len vybrať a správne zosúladiť s kvalitou vzduchu na mieste, ktoré má byť aromatizované.

Súvisiace články:

Žiadne Súvisiace články.

Odporúčame

Komerčná prezentácia

Zmeň uhol pohľadu s VEEV ONE Perspectives

Špeciálny gravírovaný vzor a dve farby, ktoré sa spolu hrajú ako voda a vietor: Green a Blue. Zoznám sa s bezdymovou limitkou VEEV ONE Perspectives. Do rodiny bezdymových zariadení prináša osobný štýl a nový uhol pohľadu na to, čo znamená rozumnejšia voľba pre dospelého fajčiara, ktorý by inak pokračoval vo fajčení. Dostupná je už teraz – […]

Bezdymové inovácie: IQOS ILUMA i prináša nové farby a vylepšené funkcie

IQOS prináša opäť skvelé inovácie. Okrem novej sviežej farebnej škály bezdymových zariadení prekvapí generáciu zvedavcov aj prelomovými funkciami pauza a autoštart. Novinka IQOS ILUMA i prichádza v prevedeniach MID a ONE a ponúka dospelým užívateľom ešte väčší komfort. Naša generácia je zvedavá, hľadá nové podnety a impulzy, ale taktiež inovácie, zážitky, dobrodružstvo a v neposlednom […]

Zaregistrujte sa teraz na Free From Specialty Food & Wine 2025 vo Viedni

Registrácia na Free From Specialty Food & Wine 2025 je teraz otvorená, ide o poprednú B2B výstavu v Európe pre zdravé, bezalergénne, vegánske, rastlinné a špecializované potraviny a nápoje. Podujatie sa uskutoční 17. a 18. júna 2025 vo Viedni v Rakúsku. Tento dvojdňový event privíta viac ako 5 000 odborníkov z oblasti potravín, vrátane maloobchodníkov, […]

Archív komerčných prezentácií

Aktuálne vydanie časopisu

Čítajte nový Tovar&Predaj!


Zaobstarajte si svoj výtlačok

DVOJTÝŽDENNÝ NEWSLETTER

 

Registrujte sa na odber newslettera

KALENDÁR AKCIÍ

17. – 18. 6. 2025, Free From Specialty Food & Wine, Viedeň

3. – 7. 9. 2025, Agrokomplex, Nitra

25. 9. 2025, Kongres Čerpačka, Praha

Profily

Obchod očami Zuzany Žubor Kágerovej, sales and marketing directora spoločnosti Zvolenská mliekareň: Spotrebitelia prejavujú záujem o nezvyčajné chuťové zážitky

9. júna 2025

Ľuboš Mudrák, výkonný riaditeľ, Starý otec a Kukkonia Shop: Rebranding nám priniesol nárast tržieb a zákazníkov

5. júna 2025
Vydáva
Skupina ATOZ Retail
ATOZ Marketing Services, spol. s r.o.
Holečkova 657/29
150 00 Praha 5 – Smíchov
tel.: +420 606 023 052
IČO: 48117706
www.atoz.cz

Predplatné
Karolína Bezunková
tel.: +420 603 823 515
e-mail: karolina.bezunkova@atoz.cz
Šéfredaktorka
Tatiana Kapitánová
tel.: +421 911 204 403
e-mail: tatiana.kapitanova@atoz.sk

Web editorka
Gabriela Bachárová
tel.: +420 739 737 258
e-mail: gabriela.bacharova@atoz.cz

Country manager Slovensko
Tatiana Koššová
tel.: +421 911 750 758
e-mail: tatiana.kossova@atoz.sk
© 2016. All Rights Reserved. Created by Vitsto.
Zásady ochrany osobních údajů
×
Authorization
  • Registration
Login
Enter with social networking
Unde omnis iste natus error sit voluptatem.
  • With Twitter
  • Connect
  • With Google +
×
Registration
  • Autorization
Register
* All fields required
Zatvoriť

Každý druhý štvrtok nové správy z retaila

Registrujte sa na odber newslettera
Tento web používa na poskytovanie služieb a analýze návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte.
Viac o využívaní cookies na našich stránkach nájdete v časti Ochrana osobných údajov tu.
Ok