Predajňa výrobcu čokolády Lyra Chocolate v Ivanke pri Nitre získala prvenstvo v súťaži Visa Slovak Top Shop 2023, ktorá oceňuje najlepšie kamenné predajne. Dôraz kládli na funkčnosť, ale aj jednoduchosť a čistotu dizajnu. „Snažíme sa neustále prinášať nové atrakcie. V blízkej budúcnosti by sa mal spustiť koncept pekárne a následne prehliadka vývojového centra, ochutnávky a podobne. Zaujímavosťou letnej sezóny bude studený kakaový nápoj z kakaovej šťavy,“ vraví generálny riaditeľ Lyra Chocolate Karol Stýblo, nadšený čokoholik.
Ako a prečo vznikol príbeh čokolády Lyra?
Mojou túžbou bolo robiť s čokoládou. Nekonečný čokoholik. Raz po revolúcii, keď išiel brat prvýkrát do Belgicka, poprosil som ho, aby priniesol prvú čokoládu, ktorú uvidí. Priniesol belgické pralinky, ktoré sme oslovili a začali prevádzkovať prvú predajňu s pralinkami – najskôr v Nitre a neskôr v Bratislave. Musím povedať, že začiatky vôbec neboli jednoduché, pretože sme začínali v čase, keď tu neexistovala kultúra predávať pralinky na váhu a podobne. Okrem toho sme začali v nákupnom centre, ktoré po krátkom čase malo novú konkurenciu. Bola to náročná doba, prišla aj kríza a podobne.
Úsilie sa však vyplatilo, vaša predajňa zvíťazila v súťaži Visa Slovak Top Shop 2023. Zákazníkov do nej lákate na jedinečný čokoládový svet. Čím ich obchod zaujme, čo všetko v ňom ľudí čaká?
Náš obchod má byť komplexný. Postupne implementujeme nové prvky a menu ponuku. Chceme vytvoriť koncept, kde sa stretávajú deti z parku (sme súčasťou obecného parku), občania s psíkmi, cyklisti, ktorí prichádzajú po cyklotrase, kávičkári, zmrzlinožrúti a tí, ktorí si k nám idú nakúpiť kvalitné čokolády či darčekové predmety. Uskutočniť všetky naše plány ešte bude trvať dosť dlho, avšak už dnes si môžu zákazníci dať jedinečnú zmrzlinu.
Máme bar s množstvom výborných produktov, ktoré si vyrábame u nás. Či už sú to produkty kávové, keď si kávu pražíme u nás v práci, alebo čokoládové, kakaové, studené, horúce. Neoddeliteľnou súčasťou obchodu sú naše čokoládové produkty, merch Lyra, zvýhodnené ceny niektorých produktov, ale aj portfólio občianskeho združenia Hento Toto, s ktorým spolupracujeme.
Čoho ste chceli interiérom a možnosťami, ktoré predajňa ponúka, docieliť?
S interiérom nám pomohla firma win win, s ktorou sme mali výbornú spoluprácu. Veľmi radi sme využili ich bohaté skúsenosti s retailom. Dôraz sme kládli na funkčnosť, ale aj jednoduchosť a čistotu dizajnu. Samozrejme sme chceli dovnútra priniesť veľa zelene, dreva, ale aj kontrastu s využitím betónových častí.
Na aké nové projekty a inovácie sa môžu zákazníci tešiť, čo sa týka predajne, výrobkov i ďalších aktivít?
Snažíme sa neustále prinášať nové atrakcie. V blízkej budúcnosti by sa mal spustiť koncept pekárne a následne prehliadka vývojového centra, ochutnávky a podobne. Zaujímavosťou letnej sezóny bude aj studený kakaový nápoj z kakaovej šťavy.
Čím sa vyznačujú čokolády, ktoré vyrábate v porovnaní s bežnou produkciou? Ponúkate i niečo ozaj netradičného?
Snažíme sa, aby všetky produkty, ktoré ponúkame, boli netradičné a zákazníci cítili, že sú u nás vítaní a že sa im snažíme prinášať skutočne nové mňamky (úsmev). Každý produkt na bare sme testovali, vyvíjali. Horúce či studené čokolády sú z plantážových a špeciálnych čokolád. No a pekáreň tiež bude úplne unikátna. Čokolády, ktoré ponúkame, sú všetky z trinitario a criollo kakaovníkov fino de aroma, čo je najlepšia kvalita kakaových bôbov na svete. Ponúkame alternatívne sladidlá, vegánske produkty, všetky produkty sú bezlepkové a bez arašídov.
Ktoré výrobky majú najväčší úspech u vašich zákazníkov?
Na túto otázku asi neviem odpovedať. Držíme skrátka sortiment, ktorý zákazníkov oslovuje. Závisí to aj od krajiny, kam dodávame. Vieme, že to, čo robíme, robíme tak dobre, ako sa dá a teší nás to.