
Potravinárska komora Slovenska vypísala v roku 2024 už siedmy ročník súťaže o Cenu Potravinárskej komory Slovenska. Potravinárske podniky mohli nahlasovať svoje inovované či reformulované výrobky celkovo do troch kategórií. Komora chce touto súťažou vyzdvihnúť potravinárske podniky, ktoré prinášajú na trh zaujímavé a niekedy aj netradičné inovácie a zároveň motivovať a ponúkať inšpiráciu pre ďalšie potravinárske podniky.
Potravinárska komora Slovenska organizuje už od roku 2018 súťaž o Cenu Potravinárskej komory Slovenska. Súťaž bola aj v roku 2024 otvorená pre všetky potravinárske podniky na Slovensku, prihlášky bolo možné posielať v rámci troch kategórií.
„Napriek tomu, že Slovenská republika nepredstavuje veľký trh, aj na Slovensku môžeme nájsť podniky, mnohé z kategórie malých a stredných, ktoré prinášajú na trh zaujímavé inovácie, alebo sa značia vylepšovať zloženie existujúceho portfólia,“ hovorí Jana Venhartová, riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska. „V mnohých prípadoch je práve inovácia, alebo snaha priblížiť sa špecifickým požiadavkám spotrebiteľa to, čo zároveň otvorí potravinárovi dvere na oveľa väčšie a zaujímavejšie trhy,“ dodáva.
Komisia zložená z odborníkov v oblasti potravinárstva, z akademickej a vedeckej obce spomedzi prihlásených produktov vyberala tie, ktoré spĺňali náročné podmienky hodnotenia. Medzi kritériá hodnotenia patria spôsob spracovania potraviny s vysokou pridanou hodnotou, netradičná receptúra výrobku, neobvyklý spôsob spracovania vedúci k zlepšeniu úžitkových vlastností potraviny, obohatenie portfólia výrobkom s vylepšeným zložením z hľadiska cukru, tuku, či soli.
Inovatívne výrobky
Prvé miesto v kategórii Inovatívny výrobok získala spoločnosť Fairway club s výrobkom Kačacia pena s Foie gras. Remeselná konzerváreň je zameraná na spracovanie kŕmnych pečienok kačíc a iných druhov hydiny. Všetky produkty sú ručne a tepelne spracovávané podľa originálnych francúzskych receptúr spôsobom, aby tieto delikatesy zachovali jemnosť a rafinovanosť.
Na druhom mieste sa v tejto kategórií umiestnila spoločnosť Zvolenská mliekareň so sadou výrobkov Zvolenský proteínový puding. Spoločnosť je dlhoročným výrobcom mliečnych výrobkov značky Zvolenský, predovšetkým smotanových jogurtov, dezertov a jogurtových nápojov. Spoločnosť bola založená v roku 1987 a zamestnáva okolo sto ľudí.
Tretie miesto v kategórii obsadil výrobok Grahamová vianočkaaa od spoločnosti Penam Slovakia. Spoločnosť vznikla v roku 2006 zlúčením viacerých pekárenských podnikov. V súčasnosti sa tak radí medzi najväčších pekárenských výrobcov na Slovensku a prevádzkuje päť pekární a tri mlyny.
V kategóriách Osobnosť potravinárstva a Trvalá udržateľnosť nebola za rok 2024 udelená žiadna cena.
Výhercovia si prevzali ocenenie na Valnom zhromaždení Potravinárskej komory Slovenska z rúk prezidenta Potravinárskej komory Slovenska Daniela Poturnaya a štátneho tajomníka Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Vladimíra Vnuka.