logo

Tovar&Predaj sleduje aktuálne dianie v retaile. Okrem spravodajského webu zahŕňa tlačený mesačník, elektronický newsletter i stránky na sociálnych sieťach.

  • Správy
    • Moderný trh
    • Tradičný trh
    • E-commerce
    • Čerpacie stanice
    • Nákupné centrá
    • Dodávatelia
    • Spotrebitelia
    • Personálie
    • Zo zahraničia
  • Udalosti
  • Profily
    • Rozhovory
    • Obchod očami…
    • Nákupca
    • Mladí v retaile
    • Predajne
    • Žena v retaile
  • Multimédiá
    • Fotogalérie
    • Videá
  • Publicistika
    • CatScan
    • Dáta
    • Téma
    • Komentáre
  • Blog
    • Jakub Berčík
    • Katarína Droppová
  • Časopis
    • Aktuálne vydanie
    • O časopise
    • Výskum medzi čitateľmi
    • Distribúcia
    • Predplatné
    • Inzercia
    • Publikačný kalendár
  • Newsletter
    • Newsletter
    • Registrácia k odberu newsletteru
  • Špeciály
  • TOP 50
  • O nás
    • Profil
    • Kontakty
    • Ako sa spojiť
    • Odkazy
  • Celkom 73 percent mliečnych výrobkov a 87 percent čerstvého mäsa a mäsových výrobkov predávaných...
  • Na cenovkách svietia percentá, v exceloch marže a v marketingových reportoch CTR. Čoraz viac...
  • Prvý vajcomat na Slovensku začal fungovať v Obchodnom centre Nivy na Mlynských Nivách v...
  • Slovenský pivný trh je ovplyvnený kombináciou faktorov. Mení sa vkus spotrebiteľov, prebieha...

Polovica kontrol v obchodoch zistila nedostatky. Zamerajú sa aj na dvojakú kvalitu potravín

2. augusta 2024
Správy 0
419
Polovica kontrol v obchodoch zistila nedostatky. Zamerajú sa aj na dvojakú kvalitu potravín

Podľa údajov Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR v júni vyše 55 % z vykonaných cielených kontrol tovaru na pultoch skončilo s nedostatkom.

Kontroly hygieny a čerstvosti tovaru na pultoch sa v lete zintenzívnili. „Ukázalo sa, že cielené kontroly potravín v obchodoch odhalili veľmi znepokojujúci stav. Konali sa večer a cez víkendy, keď sa v obchodoch nachádza najviac ľudí a odhalili takmer päťnásobne viac nedostatkov ako bežné kontroly v pracovnom čase. Považujem to za alarmujúce. Ľudia si zaslúžia kvalitné potraviny predsa aj večer, keď idú nakúpiť cestou z práce,“ reaguje minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Richard Takáč na zistenia Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR.

ŠVPS vykonala v júni 223 cielených kontrol hygieny potravín rastlinného a živočíšneho pôvodu, celkovo v 217 prevádzkach mimo štandardnej pracovnej doby kontrolórov, z toho 165 v super- a hypermarketoch. „Popri bežných kontrolách v štandardnom pracovnom čase kontrolórov, ktoré predajca môže očakávať, sme pridali cielené kontroly večer a cez víkendy, keď predajca kontrolu spravidla neočakáva, no v predajniach je ešte stále veľa, dokonca najviac ľudí,“ vysvetľuje ústredný riaditeľ ŠVPS SR Martin Chudý.

Medzi najčastejšie zistené nedostatky patrila nevyhovujúca hygiena technologického zariadenia a pracovných pomôcok, zlá hygiena budov či prevádzkarní. Prevádzkové priestory a zariadenia boli neudržiavané, mraziace a chladiace zariadenia znečistené či namrazené, ovocie a zelenina so známkami plesne a hniloby.

Závažnosť je rôzna

„Závažnosť nedostatkov je rôzna a veľmi citlivo sa vyhodnocuje. Je rozdiel, či kontrolóri nájdu v  obchode tri jogurty po dátume spotreby, alebo stopy po prítomnosti hlodavcov na predajnej ploche či v skladoch potravín,“ pripomína hlavný veterinár primárnu zodpovednosť predajcov za bezpečnosť a kvalitu predávaných potravín, ako aj za hygienické podmienky ich predaja. „Na druhej strane je však prístup  samotných zákazníkov. Je dôležité zaobchádzať s jedlom, s potravinami šetrne. Napríklad  nehygienicky neskúšať kvalitu a čerstvosť pečiva, alebo zbytočne netestovať tlakom zrelosť ovocia,“ zdôrazňuje Martin Chudý.

Od januára do konca júna 2024 bolo prevádzkam uložených celkovo 846 blokových pokút vo výške 18 986 eur. Právoplatným rozhodnutím bolo ukončených 515 správnych konaní, pri ktorých boli uložené pokuty v celkovej výške 949 370 eur. Najvyššia uložená pokuta v správnom konaní bola 45-tisíc eur.

Kontrolovať budú aj kvalitu

„Na pultoch musia byť v prvom rade bezpečné a kvalitné potraviny. Som rád, že  vďaka novej legislatíve budú rovnaké ako v iných krajinách Európy. Kontrola dvojakej kvality potravín je ďalšia, ktorej garantom bude ŠVPS a ktorú pridáme  do systému kontrol vykonávaných regionálnymi inšpektormi už čoskoro. Lebo naši občania nie sú v Európe občanmi druhej kategórie a zaslúžia si kvalitné a bezpečné potraviny,“ dodává minister Takáč, ktorý tému dvojakej kvality potravín otvoril aj na júnovej Rade ministrov Agrifish v Bruseli.

„Je nemysliteľné, aby sme v spoločnom európskom priestore nemali rovnaké zloženie potravín. Aby sme aj dvadsať rokov po vstupe do EÚ mali menej kvalitné potraviny ako naši susedia. Aby sme v nevedomosti jedli náhrady plnohodnotných, kvalitných surovín,“ mieni Richard Takáč.

Súvisiace články:

Žiadne Súvisiace články.

Odporúčame

Komerčná prezentácia

Zmeň uhol pohľadu s VEEV ONE Perspectives

Špeciálny gravírovaný vzor a dve farby, ktoré sa spolu hrajú ako voda a vietor: Green a Blue. Zoznám sa s bezdymovou limitkou VEEV ONE Perspectives. Do rodiny bezdymových zariadení prináša osobný štýl a nový uhol pohľadu na to, čo znamená rozumnejšia voľba pre dospelého fajčiara, ktorý by inak pokračoval vo fajčení. Dostupná je už teraz – […]

Bezdymové inovácie: IQOS ILUMA i prináša nové farby a vylepšené funkcie

IQOS prináša opäť skvelé inovácie. Okrem novej sviežej farebnej škály bezdymových zariadení prekvapí generáciu zvedavcov aj prelomovými funkciami pauza a autoštart. Novinka IQOS ILUMA i prichádza v prevedeniach MID a ONE a ponúka dospelým užívateľom ešte väčší komfort. Naša generácia je zvedavá, hľadá nové podnety a impulzy, ale taktiež inovácie, zážitky, dobrodružstvo a v neposlednom […]

Zaregistrujte sa teraz na Free From Specialty Food & Wine 2025 vo Viedni

Registrácia na Free From Specialty Food & Wine 2025 je teraz otvorená, ide o poprednú B2B výstavu v Európe pre zdravé, bezalergénne, vegánske, rastlinné a špecializované potraviny a nápoje. Podujatie sa uskutoční 17. a 18. júna 2025 vo Viedni v Rakúsku. Tento dvojdňový event privíta viac ako 5 000 odborníkov z oblasti potravín, vrátane maloobchodníkov, […]

Archív komerčných prezentácií

Aktuálne vydanie časopisu

Čítajte nový Tovar&Predaj!


Zaobstarajte si svoj výtlačok

DVOJTÝŽDENNÝ NEWSLETTER

 

Registrujte sa na odber newslettera

KALENDÁR AKCIÍ

17. – 18. 6. 2025, Free From Specialty Food & Wine, Viedeň

3. – 7. 9. 2025, Agrokomplex, Nitra

25. 9. 2025, Kongres Čerpačka, Praha

Profily

Obchod očami Zuzany Žubor Kágerovej, sales and marketing directora spoločnosti Zvolenská mliekareň: Spotrebitelia prejavujú záujem o nezvyčajné chuťové zážitky

9. júna 2025

Ľuboš Mudrák, výkonný riaditeľ, Starý otec a Kukkonia Shop: Rebranding nám priniesol nárast tržieb a zákazníkov

5. júna 2025
Vydáva
Skupina ATOZ Retail
ATOZ Marketing Services, spol. s r.o.
Holečkova 657/29
150 00 Praha 5 – Smíchov
tel.: +420 606 023 052
IČO: 48117706
www.atoz.cz

Predplatné
Karolína Bezunková
tel.: +420 603 823 515
e-mail: karolina.bezunkova@atoz.cz
Šéfredaktorka
Tatiana Kapitánová
tel.: +421 911 204 403
e-mail: tatiana.kapitanova@atoz.sk

Web editorka
Gabriela Bachárová
tel.: +420 739 737 258
e-mail: gabriela.bacharova@atoz.cz

Country manager Slovensko
Tatiana Koššová
tel.: +421 911 750 758
e-mail: tatiana.kossova@atoz.sk
© 2016. All Rights Reserved. Created by Vitsto.
Zásady ochrany osobních údajů
×
Authorization
  • Registration
Login
Enter with social networking
Unde omnis iste natus error sit voluptatem.
  • With Twitter
  • Connect
  • With Google +
×
Registration
  • Autorization
Register
* All fields required
Zatvoriť

Každý druhý štvrtok nové správy z retaila

Registrujte sa na odber newslettera
Tento web používa na poskytovanie služieb a analýze návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte.
Viac o využívaní cookies na našich stránkach nájdete v časti Ochrana osobných údajov tu.
Ok