Potraviny ukrajujú z financií Slovákov najvyššiu časť, až pätinu ich rozpočtu. Vyplynulo to z nedávneho prieskumu agentúry 2muse pre 365.bank, podľa ktorého túto kategóriu označila za najnákladnejšiu viac ako polovica respondentov. Jedlo a nealko nápoje sú v priemere o takmer štvrtinu drahšie než na začiatku roka.
Hoci miera zdražovania pomaly klesá, celkovo narástli ceny potravín (jedlo a nealkoholické nápoje) k mesiacu august v porovnaní so začiatkom roka v priemere o 22 %. Minuloročný nákup za sto eur tak stojí ten rok o 22 eur viac. Jedlo je podľa prieskumu 365.bank pre viac ako polovicu Slovákov tou najnákladnejšou položkou, ktoré musia mesačne zaplatiť. Celkovo predstavuje približne pätinu ich rozpočtu. Po potravinách sú to pravidelné mesačné výdavky spojené s bývaním (17, 6 %), ďalej pohonné hmoty (12,7 %) a treticu uzatvárajú výdavky spojené s úhradou záväzkov voči bankám (11,5 %).
Narastajúce ceny potravín sa odrážajú aj na cenách služieb v gastre. Tie v porovnaní s minulým rokom vzrástli o 15 %. Pravidelné obedovanie v reštauráciách s denným menu môže navýšiť mesačnú spotrebu domácnosti o desiatky eur. Pre mnohých ľudí je to nezanedbateľná suma, čo sa ukázalo aj v prieskume 365.bank. V ňom vyše štvrtina opýtaných (26,2 %) uviedla, že za výdavky, bez ktorých by sa zaobišli, považuje práve kaviarne či reštaurácie.
Na potravinách sa dá ušetriť jednoducho
No aj napriek rastúcim cenám Slováci potravinami stále plytvajú. Ročne skončí na Slovensku v koši v priemere sto kilogramov jedla na osobu. 365.bank preto poukazuje na viacero spôsobov, ako možno odľahčiť rodinný rozpočet rozumným nakupovaním potravín a neplytvaním. S cieľom optimalizácie financií stojí za úvahu prehodnotiť aj stravovanie v reštauráciách.
„Pri potravinách a jedle existuje niekoľko spôsobov, ako efektívne hospodáriť a vďaka tomu ušetriť. Základom je plánovanie. Nákupný zoznam potravín môže pomôcť vyhnúť sa zbytočnému míňaniu a impulzívnemu nakupovaniu jedla, ktoré nakoniec nespotrebujeme. Trvanlivé potraviny je výhodnejšie kupovať vo veľkom alebo v rodinnom balení, pri ktorých môže byť jednotková cena nižšia. Peniaze možno ušetriť aj vďaka predajným akciám, zľavám či vernostným kartám,“ hovorí Linda Valko Gáliková, vedúca PR v 365.bank.
Ďalej si treba urobiť poriadok v chladničke a rozplánovať si spotrebu jedla na odporúčaných sedem dní. Okrem toho je dôležité sledovať a rozoznávať údaje, ktoré sú na výrobkoch uvedené. Ide najmä o rozlišovanie dátumu spotreby a dátumu minimálnej trvanlivosti. Prednostne by sa mali skonzumovať tie potraviny, ktoré sa blížia k dátumu exspirácia.
Znehodnocovaniu jedla v domácnostiach možno predísť aj ich správnym skladovaním, prípadne zmrazovaním sezónneho ovocia a zeleniny, pečiva či mäsa a mäsových výrobkov. Takto sa podarí ušetriť nielen peniaze, ale tiež znížiť uhlíkovú stopu a minimalizovať množstvo potravinového odpadu. Ten má totiž tiež veľký vplyv na životné prostredie a klímu, pretože je ďalším zdrojom emisií skleníkových plynov.
Prieskum pre 365.bank uskutočnila agentúra 2muse v júli 2023 na vzorke 1 008 respondentov.