Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov v SR víta, že poslanci schválili dočasné limitovanie zvýšenia príplatkov za prácu v noci, cez víkendy a sviatky. Týka sa to výrobcov potravín.
Návrh novely zákona o sociálnom poistení, ktorý limituje príplatky nad rámec minimálnej mzdy pre potravinársky sektor, získal až 101 hlasov. Novelu zákona musí ešte podpísať prezidentka SR.
„Schválenie novely zákona o sociálnom poistení vítame. Ide o dôležité opatrenie v súvislosti s pomocou ľuďom s nižším disponibilným príjmom. Do konca januára 2024 sa vytvoril priestor pre výrobcov čerstvých potravín na nezvyšovanie personálnych nákladov. V prípade pekárov je to významné. Až 80 percent práce zamestnancov prebieha v noci, cez víkendy a sviatky. Tak, aby mohli mať zákazníci každý deň ráno na pultoch chlieb a pečivo,“ vysvetľuje Milan Lapšanský, predseda predstavenstva Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov.
„Aj vzhľadom na význam tohto opatrenia pre sociálne slabších veríme, že prezidentka novelu podpíše. Vzhľadom na dočasnosť tohto opatrenia do konca januára 2024 sme pripravení o systémových riešeniach v tejto oblasti rokovať s predstaviteľmi vlády. Slovensko má najvyššie daňové zaťaženie v regióne, čo má na potravinársky sektor a ceny významný dopad,“ dodáva Milan Lapšanský.