
Vajcia z klietkového chovu tvoria na Slovensku až tri štvrtiny ponuky. Už od roku 2025 sa však viaceré zahraničné obchodné reťazce, ktoré pôsobia na Slovensku, zaviazali ukončiť ich predaj. Poľnohospodárska spoločnosť Sanagro, tvrdí, že na zmenu chovu mnohí farmári nemusia mať dostatok peňazí.
Ukončenie klietkového chovu vychádza z nariadenia Európskej únie. A zatiaľ čo viaceré zahraničné obchodné reťazce sa zaviazali, že od roku 2025 nebudú vo svojich prevádzkach predávať spotrebiteľom vajcia z klietkových chovov, slovenskí chovatelia uzavreli so štátom dohodu, že s nimi skončia najneskôr do roku 2030.
„Prechod z klietkového na iný typ chovu si vyžaduje investície v desiatkach až stovkách tisíc eur v závislosti od veľkosti chovu. Navyše proces otvárania chovov je administratívne veľmi náročný,“ upozorňuje Tomáš Kohút, generálny riaditeľ skupiny Sanagro, ktorá na západnom a strednom Slovensku obhospodaruje 12 fariem.
Sanagro otvorilo pred rokom jeden z najväčších bio voľných výbehov pre nosnice na svojej ekofarme Bos-Por Agro na Záhorí. Doteraz na nej vyprodukovalo a dodalo na slovenský trh takmer trištvrte milióna bio vajec. „Investície do vybudovania mobilnej chovnej haly vrátane triedičky bio vajec boli na úrovni 340 tisíc eur. Avšak práve pre byrokraciu sme po otvorení chovnej stanice nemohli na trh umiestniť približne 130 tisíc vajec, čo pre nás predstavovalo čistú stratu,“ spomína Tomáš Kohút.
Schvaľovanie trvá dlho
Pri otváraní prevádzkarní na chov hydiny je potrebný celý rad povolení, kontrola chovov a samotných sliepok. „Ide o proces, pri ktorom sú chovatelia závislí od činnosti orgánov štátnej správy, ktoré majú zákonné lehoty. Proces schvaľovania je mimoriadne zdĺhavý a nezohľadňuje sa pri ňom skutočnosť, že pracujeme so živými zvieratami a s ich produktmi, ktoré majú obmedzenú lehotu trvanlivosti,“ uvádza Tomáš Kohút.
V rokoch 2019 až 2021 Slovensko zaznamenalo postupný pokles sebestačnosti v produkcii vajec pod hranicu 90 percent. Podľa posledných údajov Eurostatu z roku 2021 je sebestačné na úrovni 83 percent. Najviac vajec sa u nás vyprodukuje v klietkovom chove, pričom podiel Slovenska na produkcii bio vajec a chove vo voľnom výbehu je zatiaľ minimálny.
Bio vajcia pritom obsahujú až trikrát viac vitamínu D ako bežné vajcia. Sliepky vo voľnom výbehu totiž dostávajú počas celého dňa slnečné žiarenie. Zároveň tieto vajcia obsahujú trikrát viac omega-3 mastných kyselín a dvojnásobok vitamínu E, na čo poukázala štúdia univerzity v Pensylvánii.