logo

Tovar&Predaj sleduje aktuálne dianie v retaile. Okrem spravodajského webu zahŕňa tlačený mesačník, elektronický newsletter i stránky na sociálnych sieťach.

  • Správy
    • Moderný trh
    • Tradičný trh
    • E-commerce
    • Čerpacie stanice
    • Nákupné centrá
    • Dodávatelia
    • Spotrebitelia
    • Personálie
    • Zo zahraničia
  • Udalosti
  • Profily
    • Rozhovory
    • Obchod očami…
    • Nákupca
    • Mladí v retaile
    • Predajne
    • Žena v retaile
  • Multimédiá
    • Fotogalérie
    • Videá
  • Publicistika
    • CatScan
    • Dáta
    • Téma
    • Komentáre
  • Blog
    • Jakub Berčík
    • Katarína Droppová
  • Časopis
    • Aktuálne vydanie
    • O časopise
    • Výskum medzi čitateľmi
    • Distribúcia
    • Predplatné
    • Inzercia
    • Publikačný kalendár
  • Newsletter
    • Newsletter
    • Registrácia k odberu newsletteru
  • Špeciály
  • TOP 50
  • O nás
    • Profil
    • Kontakty
    • Ako sa spojiť
    • Odkazy
  • Diskont Lidl má na Slovensku aktuálne 174 predajní, poslednú otvoril v Martine. Ide o štvrtý...
  • Nové automatizované predajne Coop 24/7 pribudli v Šuranoch a Sládkovičove. Táto správa si v...
  • V posledných rokoch sme svedkami dynamického rozvoja predajných konceptov, ktoré prepájajú...
  • Domáci reťazec Coop Jednota získal v súťaži Mastercard Obchodník roka 2024 ocenenie v kategórii...

František Krenželák, centrálny nákupca mliečnych výrobkov, Kaufland: Cením si všetky podnety od zákazníkov a venujem sa im

1. apríla 2023
Profily 0
1666
František Krenželák, centrálny nákupca mliečnych výrobkov, Kaufland: Cením si všetky podnety od zákazníkov a venujem sa im

Za najstresovejšie na práci nákupcu považuje skĺbenie všetkých činností do funkčného celku za neustále sa meniacich podmienok, a to všetko pod časovým tlakom. „Časový tlak by som podčiarkol. V jednej piesni Miro Žbirka spieva ‚ale život nebeží tak, ako práve chceme‘. A to je presne ono,“ hovorí seniorný centrálny nákupca mliečnych výrobkov spoločnosti Kaufland František Krenželák. Ako totiž pokračuje, aj pri najprecíznejšom plánovaní sa môžu vyskytnúť okolnosti, keď musí veľmi rýchlo reagovať a pôvodný plán zmeniť alebo adaptovať na nové podmienky. Napriek tomu by však svoju prácu nemenil. Keby si mal opäť vybrať, znova by to bol obchod.

Kým si zákazník nájde nejaký produkt na pultoch predajní Kauflandu, „v zákulisí“ musí prebehnúť komplexný proces zalistovania, ktorý majú na starosti nákupcovia. Ten zahŕňa hodnotenie senzorických vlastností výrobku a jeho zloženia, hodnotenie vyhotovenia a kvality obalov s ohľadom na jednoduchosť manipulácie počas prepravy a pri práci priamo v predajni. „Zvažujeme aj jeho vplyv na životné prostredie v čase, keď sa už z obalu produktu stane odpad. Snažíme sa motivovať výrobcov, aby hľadali riešenia, ktoré sú ohľaduplné k životnému prostrediu. Taktiež posudzujeme aj to, či má daný produkt nejakú výhodu oproti konkurenčným a či sú navrhované cenové podmienky dodávateľa primerané s ohľadom na cenovú hladinu v kategórii,“ opisuje prácu nákupcu František Krenželák, ktorý strávil v spoločnosti Kaufland väčšinu svojho doterajšieho pracovného života. Spočiatku sa venoval viacerým témam od nákupu ovocia a zeleniny cez technický nákup až po spoluprácu s malými lokálnymi dodávateľmi. Od roku 2019 vedie nákupné oddelenie zodpovedné za nákup chladených a nechladených mliečnych výrobkov, syrov, margarínov, majonéz, droždia a vajec.

Za najdôležitejšie vlastnosti, bez ktorých by nákupca nemohol byť úspešný, považuje komunikatívnosť, kreativitu, vytrvalosť, budovanie dôvery, schopnosť prijímať rozhodnutia a robiť kompromisy. Sám za seba nedokáže určiť ten najúspešnejší výrobok, ktorý sa mu podarilo zalistovať, pretože by mohol na nejaký iný zabudnúť. Dôležité je pre neho to, že zákazníci v prieskumoch spokojnosti oceňujú široký sortiment siete, čo sa dá považovať za veľmi pozitívnu spätnú väzbu pre celý nákupný tím Kauflandu. „Navyše, aj zmena okolností môže z priemerného výrobku razom urobiť premianta. Iste si spomeniete na spanilú jazdu obyčajného droždia počas pandémie covidu-19,“ pripomína František Krenželák. Práve vtedy sa ľudia snažili zásobovať základnými surovinami a z droždia sa zrazu stalo zlato, ktoré plnilo košíky spotrebiteľov.

Aj vzhľadom na to, že podmienky na trhu sa neustále menia, nákupný tím má na starosti neustálu analýzu sortimentu z hľadiska jeho konkurencieschopnosti. „Sledujeme, ako na naše kroky reaguje konkurencia a, naopak, aký vplyv na nás môžu mať opatrenia, ktoré sa rozhodli uskutočniť naši konkurenti. Opierame sa pritom o dostupné dáta z prieskumu trhu a interné ukazovatele,“ vysvetľuje centrálny nákupca.

Kvalitné dáta sú tiež neodmysliteľnou súčasťou prípravy na rokovania s dodávateľmi. „Čím lepšia je príprava na rokovanie, tým efektívnejšie sa dosiahne konečná dohoda. To platí pre obe strany, teda pre nákupcu a aj pre dodávateľa,“ hovorí František Krenželák. Práve preto otvára rokovanie, až keď má k dispozícii všetky relevantné údaje a je schopný dodávateľovi jednoznačne a zrozumiteľne predstaviť svoje očakávania a ciele. „V príprave na rokovania nikdy nezabúdam na získanie údajov o vývoji cien komodít, o vývoji obratov v danej kategórii výrobkov a na analýzu zmien v zákazníckom správaní,“ pokračuje. Zároveň priznáva, že posledné mesiace poznamenané vysokou infláciou a nestabilitou súvisiacou s rôznymi dôsledkami vojny na Ukrajine preverili obchodné vzťahy s partnermi. „Všetky kroky sme so svojimi obchodnými partnermi otvorene komunikovali a spoločne sme hľadali východiská,“ dopĺňa.

Toto turbulentné obdobie spôsobilo, že mnohé produkty z mliečnej kategórie prechádzajú dynamickými zmenami. František Krenželák ich rozdeľuje do dvoch skupín. Prvou sú komoditné položky ako maslo, trvanlivé mlieko či niektoré druhy tvrdých syrov. „Sortimentne sú tieto kategórie stabilné, no dynamiku vytvára situácia na medzinárodných trhoch s komoditami. Ako príklad môže slúžiť maslo: koniec roka 2021 a celý rok 2022 sa niesol v duchu výraznej inflácie a rastu cien, ale následne január 2023 priniesol silný prepad jeho ceny,“ vysvetľuje s tým, že zákazníci na zmeny reagujú vždy citlivo, čo malo a má vplyv aj na príbuzné kategórie výrobkov. Za druhú skupinu považuje inovatívne výrobky – napríklad rastlinné alternatívy výrobkov alebo produkty s vysokým obsahom proteínov. „Ponuku týchto výrobkov cielene rozširujeme a vnímame rastúci záujem zákazníkov o tieto výrobky,“ hovorí.

Napriek tomu, že práca nákupcu je náročná, František Krenželák by nemenil. Keď má hektické dni, občas si povzdychne, aké super zamestnanie by bolo kosiť trávnik na futbalovom štadióne. „Len trávnik, kosačka a ja. Ale som si istý, že by som to vydržal tak dva dni. Ak by som sa mal opäť vážne rozhodovať, znova by som volil obchod. Je to oblasť, ktorá sa neustále vyvíja. A to mi vyhovuje,“ uvádza s tým, že táto práca mu dáva príležitosť komunikovať s ľuďmi, byť pri vývoji nových výrobkov, ktoré sledujú hlavný cieľ, a to čo najlepšie uspokojiť meniace sa potreby zákazníkov.

Zároveň s úsmevom priznáva, že roky na tejto pozícii mu spôsobili istú profesionálnu deformáciu, ktorá sa prenáša aj do bežného života. „Rád by som povedal, že ma povolanie nijako neovplyvňuje. No keďže moja manželka na nákup potravín so mnou odmieta chodiť s odôvodnením, že to príliš prežívam a dlho to trvá, tak tam nejaká choroba z povolania zrejme bude. Je fakt, že si nákup potravín užívam nielen v Kauflande, ale aj u konkurencie a aj v zahraničí. Sledujem novinky, čítam etikety výrobkov, pozorujem vystavenie výrobkov,“ dodáva František Krenželák, ktorý vo voľnom čase trávi veľa času v prírode a k jeho každodenným rituálom patrí aspoň krátka prechádzka na čerstvom vzduchu.

Dotazník

Vek: 43

Počet rokov v maloobchode: 21

Záľuby: cyklistika, turistika, hudba, divadlo

Koľko máte spolupracovníkov: 4

Koľko predajní máte na starosti: všetkých 75 a centrálny sklad

Koľko produktov nakupujete: viac než 1 200

Koľko kusov výrobkov denne prijímate: viac ako 600-tisíc

 

Tatiana Kapitánová, tatiana.kapitanova@atoz.sk

Súvisiace články:

Žiadne Súvisiace články.

Odporúčame

Komerčná prezentácia

Zaregistrujte sa teraz na Free From Specialty Food & Wine 2025 vo Viedni

Registrácia na Free From Specialty Food & Wine 2025 je teraz otvorená, ide o poprednú B2B výstavu v Európe pre zdravé, bezalergénne, vegánske, rastlinné a špecializované potraviny a nápoje. Podujatie sa uskutoční 17. a 18. júna 2025 vo Viedni v Rakúsku. Tento dvojdňový event privíta viac ako 5 000 odborníkov z oblasti potravín, vrátane maloobchodníkov, […]

Archív komerčných prezentácií

Aktuálne vydanie časopisu

Čítajte nový Tovar&Predaj!


Zaobstarajte si svoj výtlačok

DVOJTÝŽDENNÝ NEWSLETTER

 

Registrujte sa na odber newslettera

KALENDÁR AKCIÍ

15. 5. 2025, galavečer Voľba spotrebiteľov – Najlepšia novinka, Bratislava

Laboratórium automatizácie otvorené: kongres Eastlog 2025 namieša ten správny kokteil

Desať najlepších udržateľných prípadových štúdií z Česka a Slovenska bude predstavených na aprílovom Sustainability Summite

20. – 21. 5. 2025, veľtrh PLMA’s World of Private Label, Amsterdam

27. – 31. 5. 2025, Thaifex – Anuga Asia, Bangkok

Profily

Obchod očami Matúša Šutku, vedúceho regionálnych expanzných kancelárií spoločnosti Lidl Slovenská republika: Najmenší obchod máme v Terchovej

6. mája 2025

Obchod očami Renáty Peťovskej, riaditeľky sekcie obchodu a rozvoja maloobchodnej siete Coop Jednoty Slovensko: Značka Tomu ver prináša potraviny pre všetkých

7. apríla 2025
Vydáva
Skupina ATOZ Retail
ATOZ Marketing Services, spol. s r.o.
Holečkova 657/29
150 00 Praha 5 – Smíchov
tel.: +420 606 023 052
IČO: 48117706
www.atoz.cz

Predplatné
Karolína Bezunková
tel.: +420 603 823 515
e-mail: karolina.bezunkova@atoz.cz
Šéfredaktorka
Tatiana Kapitánová
tel.: +421 911 204 403
e-mail: tatiana.kapitanova@atoz.sk

Web editorka
Gabriela Bachárová
tel.: +420 739 737 258
e-mail: gabriela.bacharova@atoz.cz

Country manager Slovensko
Tatiana Koššová
tel.: +421 911 750 758
e-mail: tatiana.kossova@atoz.sk
© 2016. All Rights Reserved. Created by Vitsto.
Zásady ochrany osobních údajů
×
Authorization
  • Registration
Login
Enter with social networking
Unde omnis iste natus error sit voluptatem.
  • With Twitter
  • Connect
  • With Google +
×
Registration
  • Autorization
Register
* All fields required
Zatvoriť

Každý druhý štvrtok nové správy z retaila

Registrujte sa na odber newslettera
Tento web používa na poskytovanie služieb a analýze návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte.
Viac o využívaní cookies na našich stránkach nájdete v časti Ochrana osobných údajov tu.
Ok