
Zákazníci si od septembra môžu v troch hypermarketoch reťazca Tesco kúpiť za dostupné ceny hlbokozmrazenú divinu z voľne žijúcich jeleňov, diviakov a danielov.
Dodávateľom diviny do obchodov Tesca je štátny podnik Lesy SR. Ten spracováva mäso pod stálym veterinárnym dohľadom v odštepnom závode Topoľčianky. Lov voľne žijúcej diviny z našich lesov prebieha v súlade so zákonom o poľovníctve pri dodržaní poľovníckej etiky a kultúry.
Priemerný Slovák skonzumuje ročne okolo 70 kilogramov mäsa, z toho divina predstavuje len približne jeden kilogram. „Teší nás, že sa nám podarilo nadviazať exkluzívnu spoluprácu s Lesmi SR a môžeme zákazníkom predstaviť novinku v ponuke – slovenskú divinu priamo z lesov. Vychádzame tak v ústrety požiadavkám zákazníkov, ktorí si môžu už od septembra vybrať zatiaľ z ôsmich mrazených produktov najvyššej kvality. Ponuku slovenskej diviny plánujeme v budúcnosti rozšíriť aj podľa záujmu našich zákazníkov,“ hovorí Martin Kuruc, riaditeľ spoločnosti Tesco na Slovensku.
„Štátne lesy prešli minulý rok organizačnou zmenou a reformou obchodnej politiky, vďaka ktorej už môžu stabilne a celoročne dodávať divinové mäso na pulty obchodov. Verím, že po Tescu si zákazníci budú môcť postupne kúpiť kvalitnú slovenskú divinu aj v ďalších reťazcoch, keďže ide o nutrične hodnotné mäso a spĺňa najprísnejšie kritériá kvality,“ uvádza minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Samuel Vlčan.
Zatiaľ v Bratislave
V ponuke Tesca nájdu zákazníci osem mrazených produktov: tri diviačie mäsá (guláš, stehno bez kosti, chrbát bez kosti), štyri jelenie mäsá (guláš, stehno bez kosti, chrbát bez kosti, plece bez kosti) a danielie mäso na guláš. Exkluzívna ponuka slovenskej diviny je zatiaľ dostupná v bratislavských hypermarketoch Tesco v Lamači, na Zlatých pieskoch a v Petržalke.
„Som veľmi rád, že práve v nadchádzajúcom období môžeme na trh uviesť divinové mäso z produkcie štátneho podniku. Garantujeme, že ide o kvalitné mäso z voľne žijúcej zveri z našich lesov, ktoré je nositeľom značky kvality druhého stupňa. V zariadení na spracovanie diviny v Topoľčiankach sa spracováva najmä mäso z raticovej zveri – jelenej, danielej, srnčej, muflónej a diviačej. Mäso sa vyznačuje nielen dobrými chuťovými vlastnosťami, ale vyhovuje aj požiadavkám zdravej výživy,“ potvrdzuje generálny riaditeľ štátneho podniku Lesy SR Ján Marhefka.
Nízky obsah tuku a jedinečná chuť
Mäso zo zveri žijúcej vo voľnej prírode sa vyznačuje nízkym obsahom tukov a atraktívnou chuťou. Divina je bohatým zdrojom bielkovín, vitamínov a minerálnych látok. Pre jej mäso je charakteristická tmavšia farba a ľahká stráviteľnosť. Špecifickú chuť divine dodávajú aj enzýmy, preto je vítaným doplnkom jedálneho lístka.
Divina je ekologická potravina najvyššej kvality. Typický je pre ňu vysoký obsah nenasýtených omega-3 mastných kyselín a minerálnych látok. Má nízky obsah tuku a cholesterolu, pretože voľne žijúca zver má dostatok pohybu a potravy v čistom prírodnom prostredí.