Deti zo 72 materských a 71 základných škôl si môžu pochutnať na prvej dávke čerstvého ovocia a zeleniny. V rámci projektu Čerstvé hlavičky spoločnosť Kaufland dodáva pravidelný prísun vitamínov, minerálov, vlákniny a energie počas celého školského roka.
Návrat detí do kolektívu, spojený so stresom z nových povinností či ranného vstávania, a tiež so sychravým jesenným počasím, dá detskej imunite zabrať. Aj preto sa spoločnosť Kaufland rozhodla rozšíriť projekt Čerstvé hlavičky. Zadarmo poskytovať čerstvé ovocie a zeleninu základným a materským školám. Štvrtý ročník, do ktorého sa zapojilo 384 materských a 278 základných škôl, už pozná svojich víťazov – viac ako 460 000 hlasov rozhodlo o tom, ktorých 143 zariadení po celom Slovensku sa môže tešiť z týždenných dávok vitamínov pre svojich zverencov. Tí si pochutia na banánoch, jablkách, mandarínkach, broskyniach, kaki, hrozne či kivi, ale aj na sladkej karotke a šalátových uhorkách.
„Teší nás, že Čerstvé hlavičky sú úspešné. Veríme, že si ich obľúbia aj tí najmenší a že deti znovu podporíme v častejšej konzumácii ovocia a zeleniny, čo potvrdzujú aj skúsenosti pedagógov z predchádzajúcich ročníkov. Celkovo školákom a škôlkarom venujeme viac ako stotridsaťtisíc kg ovocia a zeleniny,“ hovorí Samuel Machajdík, hovorca spoločnosti Kaufland Slovensko.
Novinka na strane súťažiacich
Medzi víťazné školy opäť patrí aj Základná škola s MŠ, MPČĽ 35 v Brezne. „S projektom Čerstvé hlavičky sme veľmi spokojní a sme radi, že sa nám aj v tomto roku podarilo zvíťaziť. Pravidelnú konzumáciu ovocia a zeleniny považujeme pre rast detí ako nevyhnutnú. No stáva sa, že si ho z nejakého dôvodu na desiatu neprinesú. Vždy v utorok, kedy ovocie dostávame, sú žiaci zvedaví, čo to bude a veľmi sa tešia,“ hovorí Danica Englerová, zástupkyňa riaditeľa.
O výhru plnú vitamínov tento rok po prvýkrát zabojovali aj materské školy. Jednou z víťazných je Materská škola na Holíčskej 50 v Bratislave. „Do súťaže sme sa prihlásili z dôvodu, aby sme prispeli k zdraviu našich detičiek a aby sa ovocie a zelenina stali pevnou súčasťou ich jedálnička,“ vysvetľuje riaditeľka Diana Gašparíková. Dodáva: „Myslíme si, že aj vďaka tomu môžeme posilniť ich imunitný systém a znížiť tak chorobnosť detí počas školského roka.“