
Zákazníci sa pri svojich nákupoch v posledných rokoch rozhodujú napríklad aj podľa toho, odkiaľ potraviny pochádzajú, či majú prírodné zloženie, alebo či ich vyrobili v súlade s trvalou udržateľnosťou. Najnovšie sa medzi tieto kritériá zaraďujú aj zvýšené nároky na obal, ktorý sa krátko po nákupe stáva odpadom. Mnohí spotrebitelia sú v tejto požiadavke takí striktní, že uprednostňujú nákupy v bezobalových predajniach. Nie všetky potraviny sa však dajú predávať bez obalu. Aby sa predišlo ich priskorému znehodnoteniu a zachovala sa ich kvalita aj hygiena pri predaji, musia byť chránené. Najlepšie obalom, ktorý je ekologický.
Už pri letmom pohľade na regály supermarketov je jasné, že v súčasnosti ako obalový materiál prevláda plast. Veľký boom výroby a používania plastov odštartoval v polovici minulého storočia. Odvtedy sa reálne zrecyklovalo alebo znehodnotilo len menej ako 9 % z doteraz vyrobených plastov. „Viete si predstaviť, že za 70 rokov je viac ako 90 percent doteraz vyrobených plastov stále medzi nami? V lepšom prípade sú na registrovaných skládkach, ale až tretina z nich je voľne pohodená v prírode a oceánoch. To je odstrašujúca predstava,“ uvádza Július Mazán, innovation manager spoločnosti Smurfit Kappa Obaly Štúrovo.
Hlavne keď vieme, že až polovica z týchto plastových odpadov vznikla za posledných desať rokov, pretože trend používania plastov z roka na rok rýchlo rastie. Plastové obaly v súčasnosti tvoria až 40 % z celkovej produkcie plastov. Medzi životným cyklom rýchloobrátkového tovaru a jeho plastovým obalom je pritom diametrálny rozdiel. Kým potravinu domácnosť rýchlo spotrebuje, takýto obal ostáva „žiť“ na skládke či v prírode stovky ba až tisícky rokov.
Výrobcovia, obchodné reťazce, ale aj zákazníci si uvedomujú nutnosť zmeny prístupu k udržateľným obalom. Podľa prieskumu GfK viac ako 45 % zákazníkov očakáva, že práve výrobcovia potravín prevezmú zodpovednosť a iniciatívu pri udržateľnom prístupe pri výbere obalových materiálov. Podľa prieskumu je tento trend viac viditeľný medzi zákazníkmi na Slovensku oproti českým zákazníkom. V zmysle očakávania spotrebiteľov majú mnohí výrobcovia i obchodníci vypracovanú stratégiu na radikálne zníženie podielu plastov pri balení svojich výrobkov.
V súčte šetrnejší prístup k prírode
Čím ich však nahradiť? Prirodzenou alternatívou sú papierové obaly pod značkou SafeFood. Veľa zástancov plastov síce s obľubou prezentuje porovnanie, podľa ktorého plasty generujú počas svojho výrobného procesu menej oxidu uhličitého ako papier. Tieto údaje však zachytávajú len periódu výroby obalu, nie celého cyklu jeho používania.
Papierové obaly sú primárne vyrábané z drevnej buničiny, ktorá je vo forme recyklovaného papiera opätovne použiteľná na výrobu obalu až osemkrát. „Počas niekoľkoročného rastu strom svojou fotosyntézou absorbuje veľké množstvo oxidu uhličitého. Takže keď vyrobíte obal z čistej buničiny, napriek tomu, že využijete mnoho energetických zdrojov, ktoré vytvárajú oxidu uhličitý, papierový obal bude stále CO2 negatívny,“ vysvetľuje Július Mazán. Postupnou recykláciou a opätovnou výrobou, teda použitím energetických zdrojov, sa CO2 stopa papierového obalu, samozrejme, zväčšuje. Napriek tomu je však dôležité, že v akomkoľvek cykle papierový obal skončí na skládke, degraduje do dvoch mesiacov. A to je podstata rozdielu v porovnaní s inými obalmi na priamy styk s potravinami.
Pri papierových obaloch pretrváva obava, že môžu za zmenšovanie plochy lesných porastov. Mechanizmus dopytu a spotreby dreva ako základnej suroviny pre výrobu papierových obalov je však regulovaný renovovanými celosvetovými organizáciami, napríklad FSC – Forest Stewardship Council (Rada pre lesné hospodárstvo). Papierové obaly označené certifikátom FSC označujú produkty, ktoré pochádzajú zo zodpovedne obhospodarovaných lesov. „Certifikát zaručuje, že drevo bolo vyťažené a spracované environmentálne, sociálne a ekonomicky zodpovedne. Dnes je vo svete certifikovaných približne 200 miliónov hektárov lesa v 85 krajinách sveta. Takmer polovica všetkých lesov s certifikáciou FSC sa nachádza v Európe, pričom každoročne rastie o jeden milión hektárov,“ vysvetľuje Július Mazán.
Nie je papier ako papier
Na trhu je dostupných viacero ponúk na papierové obaly. Nie všetky sú však vhodné na priamy styk s potravinami. Väčšina z nich pochádza zo zahraničia a tieto papierové obaly sú štandardizované podľa požiadaviek iných výrobcov potravín. Lokálni producenti majú preto len obmedzené možnosti na nich čokoľvek meniť. Slovenská legislatíva pritom veľmi jednoznačne určuje podmienky používania obalov pre priamy styk s potravinami a je riskantné tieto pravidlá podceňovať.
V tom prípade to totiž môže znamenať hazard so životmi spotrebiteľov. „Keďže každá potravina má špecifické zloženie, na ochranu zdravia je nutné pri návrhu papierového obalu prihliadať na zloženie potravín a očakávanú dĺžku jej skladovania – dobu trvanlivosti,“ ozrejmuje Július Mazán. Rozmer a tvar obalu sa odvíja od objemu, typu a senzitivity potraviny, taktiež od procesu balenia a skladovania u výrobcu. Správne definovanie papierového typu obalu vhodného na priamy styk s potravinami dokáže zhodnotiť expertný tím spoločnosti Smurfit Kappa Obaly Štúrovo.
Spoločnosť Smurfit Kappa vyrába základnú surovinu – papier, z toho základný obalový materiál – vlnitú lepenku a nakoniec finálny produkt – papierový obal. Vďaka komplexne vybaveným najmodernejším výrobným kapacitám je Smurfit Kappa v Štúrove veľmi flexibilná a dokáže ponúknuť riešenia upravené na konkrétnu potrebu potraviny, podľa limitov a požiadaviek na migráciu nebezpečných látok a zabezpečenia ochrany kvality potraviny, ktoré vedú k ochrane zdravia spotrebiteľov. Spomínané papierové obaly na priamy styk s potravinami ponúka pod značkou SafeFood.
Riešenia pre všetkých
Takéto papierové obaly možno baliť ručne i na baliacich linkách. „Náš tím má skúsenosti s oboma procesnými riešeniami a dokáže poradiť výrobcom potravín vhodnú metódu balenia. Okrem ponuky obalov spoločnosť Smurfit Kappa ponúka a vyrába aj baliace linky pre rôzne typy potravín. Ročne spoločnosť vyrobí a predá viac ako 200 baliacich liniek s niekoľkoročnou skúsenosťou pre rôzne komplexné obalové riešenia, od najjednoduchších až po plne automatické sofistikované riešenia,“ hovorí Július Mazán.
Spoločnosť má k dispozícii viacero podporných aplikácií na výpočet funkčných parametrov obalov, ale aj výpočtu a porovnania hodnoty obalu za peniaze. Jedna z týchto aplikácií veľmi presne počíta aj spotrebu oxidu uhličitého počas výroby obalu, jeho dopravy až do dobu znehodnotenia. „Takýmto prepočtom dokážeme spočítať aj alternatívne obaly, napríklad plasty, a tým vieme veľmi presne predpovedať úsporu oxidu uhličitého pre ktorékoľvek obalové riešenie vrátane zmeny baliaceho procesu a efektivity dopravy. Na záver chcem zdôrazniť našu aktuálne dostupnú ponuku na bezpečné a zároveň ekologické riešenie priameho balenia potravín SafeFood. V prípade záujmu výrobcov potravín o SafeFood obal sme plne k dispozícii, môžu nás kedykoľvek kontaktovať,“ dodáva Július Mazán.
Web: www.smurfitkappa.com