Zvyšovanie cien bravčového mäsa a mäsových výrobkov možno očakávať už od polovice apríla. Informoval o tom Slovenský zväz spracovateľov mäsa. Výrobcovia tým reagujú na zvyšujúce sa náklady vstupujúce do výroby.
Avizované zvyšovanie cien potvrdzujú aj výsledky už zrealizovaných aukcií na nemeckej burze, ktorej vývojom sa trh riadi. Postupný, ale intenzívny nárast cien bravčových jatočne upravených tiel bol na burze prvotne zaznamenaný v siedmom týždni, kde po dlhodobej niekoľkomesačnej stagnácii ceny na úrovni 1,19 eur/kg došlo k výraznému nárastu v priebehu štyroch po sebe nasledujúcich týždňoch na úroveň 1,50/kg. Nárast tak dosiahol výšku 26 %. Výrobcovia sú zároveň nútení zohľadniť aj nárast cien obalových a pomocných materiálov či korenín.
„Navýšenie cien mäsa a mäsových výrobkov očakávame od polovice apríla, a to na úrovni približne desať až dvanásť percent“ uvádza Eva Forrai, výkonná riaditeľka Slovenského zväzu spracovateľov mäsa. Na zvyšujúce sa ceny bravčového mäsa a mäsových výrobkov má zároveň vplyv aj medziročný nárast úrovne minimálnej mzdy na hodnotu 623 eur, čo predstavuje nárast o 7,4 % v porovnaní s mesačnou minimálnou mzdou platnou pre rok 2020 či zvýšené náklady na logistiku.