
K Veľkej noci oddávna patria aj vajíčka. Nielen ako symbol, ale aj ako súčasť mnohých tradičných jedál. Slovenskí veľkoproducenti vajec aj počas koronakrízy dbajú na to, aby bolo v tomto období na Slovensku dostatok domácich vajec. V porovnaní s predchádzajúcimi rokmi sa u nás navyše zvyšuje podiel vajec z alternatívnych chovov na úkor klietkových.
„Každý chovateľ je nastavený tak, že práve teraz má plné stavy a maximálnu znášku nosníc. Denná produkcia i uskladnené množstvá sú zárukou toho, že hydinári dokážu absolútne pokryť potreby trhu. Takže nie je dôvod dovážať ich zo zahraničia,“ uvádza Únia hydinárov Slovenska.
Ako prebieha preorientácia chovu?
V porovnaní s predchádzajúcimi rokmi sa zvyšuje podiel vajec z alternatívnych chovov, a to na úkor klietkových. Oproti vlaňajšku je to podľa Únie hydinárov Slovenska približne o päť percent viac, čo znamená, že približne štvrtina vajec na trhu od slovenských producentov pochádza z podstielkových, prípadne voliérových chovov. Tempo preorientácie na tieto chovy je podmienené skutočnosťou, že všetky nemalé náklady spojené s prerábkou technológií pokrývajú chovatelia výlučne z vlastných prostriedkov. Pre porovnanie, v iných krajinách majú až polovicu nákladov hradenú zo štátnych zdrojov, a tak tempo zvyšovania podielu vajec z ekologickejších chovov rastie až dvojnásobne rýchlejšie.
Budúci rok môžu byť slovenské vajcia vzácnosťou
„Cena vajec v tomto predsviatočnom období kopíruje u nás vlaňajšie ceny aj napriek výskytu vtáčej chrípky v Poľsku, Nemecku, Maďarsku, Česku či iných krajinách, kde ceny vajec rastú. Súčasná situácia na Slovensku však nie je ďalej udržateľná, keďže výrobcovia kŕmnych zmesí už avizovali zásadnejšie zvyšovanie cien a pritom práve krmivá predstavujú najväčšiu nákladovú položku chovateľov hydiny a nosníc,“ uvádza Únia hydinárov Slovenska. Slovenskí hydinári tak už dlhodobo predávajú pod výrobné náklady, a preto budú musieť spoločne s obchodníkmi nájsť spoločnú reč pri zvyšovaní cien vajec, ale aj hydiny a hydinového mäsa. V opačnom prípade by sa tak mohlo stať, že už na budúcoročnú Veľkú noc budú slovenské vajcia vzácnosťou.