
Poľnohospodári a potravinári mali pred celoplošným testovaním na ochorenie Covid-19 pripravené viaceré scenáre, ktoré mali zabezpečiť plynulú výrobu a distribúciu potravín aj napriek možnému výpadku zamestnancov. Dnes avizujú, že k žiadnym masívnym problémom nedošlo a chod firiem a podnikov pokračuje bez výraznejších problémov.
Situácia ohľadom celoplošného testovania si vyžadovala zodpovednú prípravu i zo strany poľnohospodárov a potravinárov, ktorí sa pripravili na viaceré možné scenáre. V prípade, že by boli niektorí zo zamestnancov pozitívni, ostali by automaticky v izolácii a ich výpadok v práci by tak firmy museli dočasne nahradiť presunom zamestnancov z iných pracovných pozícií. Z prieskumu Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory však vyplýva, že bez výraznejších problémov fungujú napríklad hydinári, producenti cukru, chovatelia dojníc či pekári. „Naši pekári sa pre istotu pripravili aj na väčšie výpadky zamestnancov. Dnes odhadli, že do práce pre karanténu nenastúpilo približne 1,5 percenta ľudí. Toto množstvo vedia bez problémov nahradiť. Aj naďalej preto chlieb či pečivo vyrábame bez obmedzení a plynulo,“ informovala predsedníčka Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov Tatiana Lopúchová.
Pozitívnych pracovníkov v živočíšnej výrobe mali podľa vyjadrení Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory nahradiť kolegovia z rastlinnej výroby. Presun síce spomalí priebeh poľných prác, zabezpečenie živočíšnej výroby je však podľa ich vyjadrení prvoradé a neodkladné.