
Slováci sú verní tradičným domácim výrobkom. Naznačuje to prieskum spoločnosti Billa, zameraný na zistenie top 20 slovenských potravín. Najobľúbenejšou slovenskou potravinou sa stala bryndza, nezaostávajú však ani ostatné tradičné mliečne produkty.
Spoločnosť Billa v spolupráci s agentúrou 2muse realizovala prieskum zameraný na zistenie najobľúbenejších typických slovenských výrobkov. Prieskum prebiehal koncom júna na vzorke 1005 respondentov. „Chceli sme lepšie porozumieť tomu, čo je pre Slovákov stále typická potravina, ako ju konzumujú, pri akých príležitostiach a čo sú ich obľúbené kombinácie,“ upresňuje hovorkyňa spoločnosti Billa Kvetoslava Kirchnerová.
Prvé miesto obsadila slovenská bryndza
Bryndza je podľa prieskumu top slovenskou potravinou pre takmer tri štvrtiny Slovákov. Ľudia ju majú radi pre jej jedinečnosť, výraznú odlišnú chuť i zdravotné benefity. Prvú päticu produktov uzatvárajú spoločne na piatom mieste oštiepok, parenica a korbáčiky. Tie spolu so žinčicou, ktorá obsadila tretie miesto v rebríčku, jasne naznačujú, že Slováci sú stále verní tradičným chutiam.
Podľa prieskumu spotrebitelia tieto tradičné syrové výrobky radi kombinujú i s rôznymi nápojmi. „Oštiepky, parenice alebo korbáčiky si najviac ľudia vychutnávajú s pivom, ktoré sa zároveň ocitlo v rebríčku na druhom mieste za bryndzou. Ovčí syr zas zvyknú zapíjať kyslomliečnymi výrobkami,“ tvrdí Michal Vyšinský z agentúry 2muse.
„Záujem Slovákov o slovenské výrobky je veľký. Až štyria z piatich oceňujú najmä ich chuť a čerstvosť, ale nezabúdajú ani na tradíciu a ich pôvod. Dokonca, v niektorých prípadoch zaváži pôvod výrobku viac ako iné faktory,“ uvádza Kvetoslava Kirchnerová a zároveň dodáva, že i tieto zistenia dávajú zmysel novej kampani spoločnosti, ktorá je známa pod názvom Doba slovenská. Slovenské výrobky zákazníci v poslednom období aktívne vyhľadávajú.
Zastúpenie získala i Kofola či Horalka
Nielen mliečne výrobky si však našli svoje zastúpenie v prieskume. Pri cestovaní, výletoch do hôr či na kúpalisko ľudia obľubujú už tradičnú Horalku s Kofolou. Svoje v tomto zohráva aj fakt, že oba výrobky sú jednoducho skladné na prepravu v batohu či v kufri auta a odolajú aj vyšším letným teplotám. Takmer tretina aktívnych ľudí ich rada vzájomne kombinuje a viac ako polovica (59 %) Slovákov si rada Kofolu vychutnáva hlavne na horách. V rebríčku top 20 sa Kofola ocitla častejšie u žien ako u mužov. Zaujímavé je aj to, že podľa prieskumu takmer polovica zahraničných priateľov Slovákov ochutnala Kofolu a boli príjemne prekvapení jej chuťou.