
Zákazníci na Slovensku sa ešte donedávna obávali prenosu vírusu Covid-19 z čerstvých potravín. Aj z toho dôvodu preto počas pandémie uprednostňovali skôr kúpu trvanlivých produktov. Spoločnosť Billa v spolupráci s akreditovaným laboratóriom Eurofins Food Testing Slovakia preto uskutočnila testovanie povrchov na prítomnosť vírusu, ktoré preukázali, že tieto obavy sú neopodstatnené. Na čerstvých potravinách si tak zákazníci vírus domov neprinesú.
Pracovníci laboratória, v ktorom bolo realizované testovanie spoločnosti Billa, odoberali vo vybraných predajniach stery z viacerých náhodne vybraných povrchov. Išlo o stery z pokladničného pásu, rúčky nákupného košíka, papriky, červeného jablka a klasického rožka. Vzorky odoberali náhodne počas plnej prevádzky.
„Všetky výsledky testov sú negatívne, nebolo teda potvrdené, že by sa koronavírus prenášal potravinami. Prítomnosť vírusu nebola navyše zistená ani na najviac rizikových povrchoch, akými sú rúčky nákupných košíkov či pokladničné pásy,“ uviedla Marcela Bachratá, vedúca oddelenia kvality v spoločnosti Billa.
Ako je to s prenosom vírusu na povrchoch?
Aj napriek zmenám v nákupnom správaní ľudí počas korony, má ešte mnoho zákazníkov vo zvyku produkty chytať do rúk a skúšať, ktoré sa im najviac pozdávajú. Bezpečný nákup by mal však prebiehať opačne. „Pomocou praktických rád v jednotlivých čerstvých úsekoch učíme našich zákazníkov, že ovocie, zeleninu a pečivo si treba najskôr vybrať pohľadom, až potom naň siahať rukami. A pri manipulácii s nebaleným pečivom, ovocím a zeleninou vždy používať rukavice, ktoré sú pre zákazníkov k dispozícii,“ upresňuje Marcela Bachratá.
Dôkaz o tom, že sa koronavírus šíri jedlom alebo dotýkaním sa surového ovocia či zeleniny teda neexistuje. Aj podľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR je prenos potravinami nepravdepodobný. Koronavírus potrebuje pre svoj rast hostiteľa, ktorým je človek alebo zviera, a preto sa nemôžu množiť v potravinách. Väčšie riziko spočíva v tom, že sa vírus dostane na ruky, a potom sa človek dotkne očí, nosa alebo úst. Pri skladovaní čerstvých potravín nie sú potrebné žiadne zvláštne opatrenia a pred konzumáciou alebo prípravou ich stačí umyť pod tečúcou vodou.