Po niekoľkomesačnom snažení a spolupráci s miestnymi poľnohospodármi sa spoločnosti Kofola podarilo získať pre Rajeckú dolinu certifikáciu BIO lokality na voľný zber bylín. Kofola tak pokračuje v napĺňaní svojho dlhodobého cieľa, ktorým je zabezpečiť ochranu podzemných zdrojov vody a mať pod kontrolou kvalitu vstupných surovín.
„Naše podnikanie je úplne závislé od kvalitných vodných zdrojov. Aktívne ich preto chránime pred znečistením. Vytrvalo znižujeme aj množstvo vody potrebnej na liter vyrobeného nápoja. Špeciálnu starostlivosť venujeme zdrojom našich pramenitých a minerálnych vôd,“ hovorí Jannis Samaras, generálny riaditeľ Kofoly ČeskoSlovensko.
V Rajeckej doline, ktorá je zdrojom pramenitej vody Rajec, nadviazala Kofola v roku 2019 užšiu spoluprácu s miestnymi poľnohospodármi a v spolupráci s obchodníkmi zo spoločnosti Leros, ktorá tiež patrí do skupiny Kofola, sa začala usilovať o BIO certifikáciu celej oblasti. „Zmyslom tejto iniciatívy nebola iba ochrana vodného zdroja, ale aj unikátneho rajeckého ekosystému a jeho biodiverzity. V Rajeckej doline pestujeme vlastné bylinky pre výrobu našich nápojov a chováme včely, ktoré pomáhajú harmonizovať prírodu,“ prezrádza Jannis Samaras.
Spoločnosť Kofola, respektíve jej odborná bylinková divízia Leros, získala certifikáciu mnohohektárového pásma Rajeckej doliny ako BIO lokality pre voľný zber celkovo 39 druhov bylín od spoločnosti Naturalis SK. Certifikované sú oblasti zahŕňajúce obce Čičmany, Kláštor pod Znievom, Valaská Belá, Fačkov, Vrícko a Rajecká Lesná, kde sa aj miestni poľnohospodári zaviazali, že tu nebudú používať syntetické pesticídy alebo hnojivá.
„Mojím veľkým cieľom je dostať udržateľné uvažovanie do každodenného chodu firmy, do každého jednotlivého rozhodnutia, a to od obmedzenia jednorazových mliečok do kávy po ochranu vodných zdrojov,“ dodáva Jannis Samaras.