
Zväz obchodu (ZO SR) navrhuje nadviazať na doterajšiu legislatívu týkajúcu sa otváracích hodín v maloobchodných prevádzkach počas sviatkov a rozšíriť ju aj na nedeľný predaj v rámci väčšiny nedieľ v roku. Informoval o tom na tlačovom brífingu, ktorý sa uskutočnil v stredu 10. júna. Okrem iného sa dotkol taktiež otázky zmeny systému gastrolístkov.
ZO SR uvádza, že nadväzuje na celoeurópske snahy vytvoriť v týždni plnohodnotný deň na oddych pre všetkých pracujúcich, ktorý umožní dostatok spoločne stráveného času čo najväčšiemu počtu rodín. Rovnako by tento deň mal prispieť i k regenerácii pracovnej sily. Výnimkou v tomto prípade by malo byť podľa ZO SR desať až dvanásť nedieľ v roku, a to v predvianočnom období, počas ktorého je vyšší dopyt.
Mnohé členské štáty EÚ už prijali a dlhodobo v praxi uplatňujú zákonné obmedzenia nedeľného predaja a ostatných dní pracovného pokoja. Výnimky sa zväčša týkajú menších obchodov s čerstvými potravinami alebo obchodných prevádzok na letiskách, staniciach, v nemocniciach, benzínových čerpadlách a v turistických oblastiach.
Podobne ako mnohé ďalšie organizácie, vrátane zástupcov odborárskych organizácií, zastáva ZO SR názor, že podobný model by bolo vhodné uplatniť čím skôr i na Slovensku.
Otázka budúcnosti gastrolístkov
ZO SR na tlačovom brífingu zároveň informoval o uvítaní filozofie návrhu v Programovom vyhlásení vlády SR týkajúce sa stravných poukážok. Uvádza sa v ňom, že Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR prijme normu, ktorou by sa mal zmeniť systém poskytovaných stravných poukážok, tzv. gastrolístkov. Zväz obchodu v tomto smere zastáva názor, že zmena by sa mala uskutočniť tak, aby zamestnávateľ podľa svojich možností mohol rozhodnúť, či bude poskytovať stravu alebo naopak finančné plnenie.
Gastrolístky podľa ZO SR dlhodobo ochudobňujú zamestnancov, zamestnávateľov aj prevádzky verejného stravovania. Manipulácia so stravnými poukážkami je tiež administratívne náročná. V konečnom dôsledku sa znižuje hodnota stravnej jednotky pre zamestnanca a na celom procese profitujú firmy, ktoré vydávajú gastrolístky. Poplatky a provízie totiž platí nielen zamestnávateľ, ale i samotní poskytovatelia stravovacích služieb.