
Cukrári sa obávajú straty svojho podnikania. Maloobchodné predajne cukrárskych výrobkov sú totiž už niekoľko týždňov zatvorené z dôvodu šírenia pandémie koronavírusu. Ich sortiment totiž nie je podľa oficiálnych informácií nevyhnutný k prežitiu obyvateľstva. Zväčša ide o malé rodinné firmy, ktoré prevádzkujú zopár predajní.
V zmysle platných opatrení, ktoré sa vzťahujú k maloobchodnému predaju, platia výnimky pre predajne potravín, mäsa, zeleniny a ovocia či pekárne. Cukrárne sú z týchto výnimiek vyňaté, čo je dôvodom obáv cukrárov. Tí sa strachujú o budúcnosť svojho podnikania, ktoré často budovali celé roky. „Vo väčšine prípadoch ide o malé rodinné firmy, ktoré prevádzkujú zopár predajní a zamestnávajú v priemer 20 ľudí,“ tvrdí Tatiana Lopúchová, predsedkyňa Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov.
Ide o čas
Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov v týchto dňoch kontaktovalo viacero cukrárov s prosbou o pomoc. Hovoria, že im ide o čas. Nemajú z čoho platiť svojich ľudí. Mnohí podľa svojich vyjadrení nechcú zamestnancov prepustiť, pretože pre nich často pracujú aj celú dekádu či od rozbehu výroby. Problém majú rovnako aj s nevyplatenými faktúrami od svojich odberateľov, prevažne zo siete HORECA. Tí z dôvodu zatvorených prevádzok nemajú finančné zdroje na úhradu faktúr. „Cukrári sú zúfalí. Pozitívne nevidia ani vyplatenie dotácií za pokles tržieb. Z dôvodu nevyplatených dodávok totiž nemajú financie na úhradu vlastných záväzkov, čo ich vyraďuje z nároku na túto finančnú pomoc. Zároveň sú rozhorčení, že v mnohých obchodných reťazcoch sú otvorené predajne alkoholu či tabakových výrobkov, no cukrári nemôžu rovnakým spôsobom vydávať cez výdajné pulty zákusky,“ objasňuje situáciu Tatiana Lopúchová.
Cukrári vidia dve možné riešenia
Jednou z možnosti, na ktorú upozorňujú cukrári, je apelovanie na vládu a príslušné orgány, aby povolili otvorenie cukrární, samozrejme za podmienky dodržania prísnych hygienických opatrení bez možnosti posedenia. „Argumentujú tým, že v maloobchodných predajniach sa zákusky bežne predávajú, pričom túto situáciu prirovnávajú napríklad k zatvoreným záhradníctvam, ktoré vláda po kritike predaja záhradkárskych potrieb v maloobchodoch nakoniec otvorila,“ uviedla Tatiana Lopúchová a zároveň dodala, že ďalším variantom je možnosť individuálnych dohôd s reťazcami o predaji výrobkov od regionálnych cukrárov. Týmto sa slovenskí cukrári obracajú na veľké obchodné siete so žiadosťou o pomoc pri dodávkach svojich balených výrobkov na regionálnej úrovni za vopred určených podmienok.
Pomoc cukrárom ponúkol aj Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov. Ten bude následne o ich problémoch rokovať so štátnymi organizáciami i jednotlivými obchodnými reťazcami.