logo

Tovar&Predaj sleduje aktuálne dianie v retaile. Okrem spravodajského webu zahŕňa tlačený mesačník, elektronický newsletter i stránky na sociálnych sieťach.

  • Správy
    • Moderný trh
    • Tradičný trh
    • E-commerce
    • Čerpacie stanice
    • Nákupné centrá
    • Dodávatelia
    • Spotrebitelia
    • Personálie
    • Zo zahraničia
  • Udalosti
  • Profily
    • Rozhovory
    • Nákupca
    • Mladí v retaile
    • Predajne
    • Žena v retaile
  • Multimédiá
    • Fotogalérie
    • Videá
  • Publicistika
    • CatScan
    • Dáta
    • Téma
  • Blog
    • Jakub Berčík
    • Katarína Droppová
  • TAPjobs
    • Voľné pozície
    • Naša ponuka
  • Časopis
    • Aktuálne vydanie
    • O časopise
    • Výskum medzi čitateľmi
    • Distribúcia
    • Predplatné
    • Inzercia
    • Publikačný kalendár
  • TapNews
    • Newsletter
    • Registrácia k odberu newsletteru TaPnews
  • Špeciály
  • TOP 30
  • O nás
    • Profil
    • Kontakty
    • Ako sa spojiť
    • Odkazy
  • Packeta zahájila spoluprácu s obchodnými reťazcami Tesco a Lidl. V prvej fáze spolupráce...
  • Aj keď si výroba a udržiavanie domáceho kvásku našli svojich priaznivcov už pred mnohými rokmi,...
  • Po pol roku fungovania zálohového systému sa od 1. júla 2022 na Slovensku končí prechodné...
  • Finančná správa zverejnila novú aplikáciu Virtuálna registračná pokladnica 2 (VRP 2) na...

Zatvorenie predajní vrhá do krachu malé cukrárne

17. apríla 2020
Správy 0
1463
Zatvorenie predajní vrhá do krachu malé cukrárne

Cukrári sa obávajú straty svojho podnikania. Maloobchodné predajne cukrárskych výrobkov sú totiž už niekoľko týždňov zatvorené z dôvodu šírenia pandémie koronavírusu. Ich sortiment totiž nie je podľa oficiálnych informácií nevyhnutný k prežitiu obyvateľstva. Zväčša ide o malé rodinné firmy, ktoré prevádzkujú zopár predajní.

V zmysle platných opatrení, ktoré sa vzťahujú k maloobchodnému predaju, platia výnimky pre predajne potravín, mäsa, zeleniny a ovocia či pekárne. Cukrárne sú z týchto výnimiek vyňaté, čo je dôvodom obáv cukrárov. Tí sa strachujú o budúcnosť svojho podnikania, ktoré často budovali celé roky. „Vo väčšine prípadoch ide o malé rodinné firmy, ktoré prevádzkujú zopár predajní a zamestnávajú v priemer 20 ľudí,“ tvrdí Tatiana Lopúchová, predsedkyňa Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov.

Ide o čas

Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov v týchto dňoch kontaktovalo viacero cukrárov s prosbou o pomoc. Hovoria, že im ide o čas. Nemajú z čoho platiť svojich ľudí. Mnohí podľa svojich vyjadrení nechcú zamestnancov prepustiť, pretože pre nich často pracujú aj celú dekádu či od rozbehu výroby. Problém majú rovnako aj s nevyplatenými faktúrami od svojich odberateľov, prevažne zo siete HORECA. Tí z dôvodu zatvorených prevádzok nemajú finančné zdroje na úhradu faktúr. „Cukrári sú zúfalí. Pozitívne nevidia ani vyplatenie dotácií za pokles tržieb. Z dôvodu nevyplatených dodávok totiž nemajú financie na úhradu vlastných záväzkov, čo ich vyraďuje z nároku na túto finančnú pomoc. Zároveň sú rozhorčení, že v mnohých obchodných reťazcoch sú otvorené predajne alkoholu či tabakových výrobkov, no cukrári nemôžu rovnakým spôsobom vydávať cez výdajné pulty zákusky,“ objasňuje situáciu Tatiana Lopúchová.

Cukrári vidia dve možné riešenia

Jednou z možnosti, na ktorú upozorňujú cukrári, je apelovanie na vládu a príslušné orgány, aby povolili otvorenie cukrární, samozrejme za podmienky dodržania prísnych hygienických opatrení bez možnosti posedenia. „Argumentujú tým, že v maloobchodných predajniach sa zákusky bežne predávajú, pričom túto situáciu prirovnávajú napríklad k zatvoreným záhradníctvam, ktoré vláda po kritike predaja záhradkárskych potrieb v maloobchodoch nakoniec otvorila,“ uviedla Tatiana Lopúchová a zároveň dodala, že ďalším variantom je možnosť individuálnych dohôd s reťazcami o predaji výrobkov od regionálnych cukrárov. Týmto sa slovenskí cukrári obracajú na veľké obchodné siete so žiadosťou o pomoc pri dodávkach svojich balených výrobkov na regionálnej úrovni za vopred určených podmienok.

Pomoc cukrárom ponúkol aj Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov. Ten bude následne o ich problémoch rokovať so štátnymi organizáciami i jednotlivými obchodnými reťazcami.  

Súvisiace články:

Žiadne Súvisiace články.

Odporúčame

TAPjobs

TAPjobs

pripravujeme

Archív pracovných pozícií

Komerčná prezentácia

Archív komerčných prezentácií

Aktuálne vydanie časopisu

Čítajte nový Tovar&Predaj!


Zaobstarajte si svoj výtlačok

DVOJTÝŽDENNÝ NEWSLETTER TAPNEWS

 

Registrujte sa na odber newslettera

KALENDÁR AKCIÍ

26. – 29. 7. 2022, Veľtrhy Biofach a Vivaness, Norimberg

8. 9. 2022, Komunitná e-commerce konferencia ShopCamp, Praha

8. 9. 2022, Kongres Čerpačka, Praha

13. – 14. 10. 2022, Kongres Obalko, Praha

15. – 19. 10. 2022, Veľtrh SIAL Paris, Paríž

Profily

Fajne potraviny

Dávid Jakub, majiteľ Fajne potraviny: Nechceme najnižšiu, ale férovú cenu

8. júna 2022
Wolt Market

Jana Trnovská, riaditeľka Wolt Market pre Česko a Slovensko: Záujem o online potraviny predbehol naše odhady

11. mája 2022
Vydáva
Skupina ATOZ Retail
ATOZ Marketing Services, spol. s r.o.
Holečkova 657/29
150 00 Praha 5 – Smíchov
tel.: +420 606 023 052
IČO: 48117706
www.atoz.cz

Predplatné
Karolína Bezunková
tel.: +420 603 823 515
e-mail: karolina.bezunkova@atoz.cz
Šéfredaktorka
Tatiana Kapitánová
tel.: +421 911 204 403
e-mail: tatiana.kapitanova@atoz.sk

Web editorka
Izabela Bobulová
tel.: +421 904 589 741
e-mail: izabela.bobulova@atoz.sk

Country manager Slovensko
Tatiana Koššová
tel.: +421 911 750 758
e-mail: tatiana.kossova@atoz.sk
© 2016. All Rights Reserved. Created by Vitsto.
Zásady ochrany osobních údajů
×
Authorization
  • Registration
Login
Enter with social networking
Unde omnis iste natus error sit voluptatem.
  • With Twitter
  • Connect
  • With Google +
×
Registration
  • Autorization
Register
* All fields required
Zatvoriť

Každý druhý štvrtok nové správy z retaila

Registrujte sa na odber newslettera