
Odborníci zo Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR a pekári zo Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov sa zhodli na tom, že nebalené pečivo nepredstavuje v prípade rozširujúceho sa koronavírusu hrozbu pre spotrebiteľov. Zvýšené hygienické opatrenia pri manipulácii s potravinami je samozrejme potrebné dodržiavať, baliť sa však nebudú.
„Neexistujú dôkazy o tom, že by potraviny boli zdrojom či cestou prenosu koronavírusu. Samozrejme, je potreba pri manipulácii s nebalenými potravinami dodržiavať odporúčané hygienické opatrenia,“ tvrdia zástupcovia oboch inštitúcií.
Zabalené produkty zákazníkov pred nákazou neochránia
V posledných dňoch sa začali šíriť informácie o potrebe balenia chleba a pečiva z dôvodu možnej nákazy týmto ochorením. Potravinári sa však zhodli, že predaj nebalených potravín je aj naďalej možný, no s predpísanými hygienickými opatreniami. Zákazníci tak musia mať k dispozícii pomôcky ako kliešte, jednorazové rukavice či sáčky.
Výrobcovia zároveň upozorňujú, že výber balených produktov by ľudí pred nákazou neochránil. Je totiž známe, že vírus prežije aj na obaloch. Preto je veľmi dôležité umývať si ruky, dezinfikovať obaly, no najmä sa chrániť ochrannými pomôckami. Pekári preto neustále apelujú na ľudí, aby sa správali zodpovedne a vstupovali do predajní výlučne s ochranou úst a nosa, ideálne aj s ochranou rúk v podobe rukavíc. „Všetci by sme sa mali vyhnúť vyberaniu pečiva a chleba holými rukami a pristupovať k nim s ochranou na tvári,“ vyzýva Tatiana Lopúchová, predsedkyňa Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov. Zároveň oslovuje všetkých občanov, aby sa pri nakupovaní správali zodpovedne a ohľaduplne nielen kvôli nebalenému pečivu, ale aj ostatnému tovaru, zákazníkom i obslužnému personálu v predajniach. Nakoniec dodáva, že ak si chce byť spotrebiteľ istý, že sa na pečive či chlebe nenachádza žiaden vírus, stačí ak si ho dá približne na dve minúty zahriať v rúre na 70 stupňov. „Pečivo by tak malo zostať bez povrchovej kontaminácie a pritom je ešte aj voňavé a chrumkavé.“
Balenie by znamenalo prudký pokles výroby
Žiadosť o balenie výrobkov prišla pekárom zo strany obchodníkov. V rámci rokovaní pracovných skupín potravinárskych výrobných zväzov a obchodu však zistili, že tento model by bol zároveň veľmi ťažko zvládnuteľný. Pekárne po celom Slovensku totiž denne vyprodukujú približne dva milióny rožkov, pričom ich balenie by bolo z hľadiska zabezpečenia ľudských kapacít, logistiky práce a získania obalového materiálu náročné a finančne nákladné.
Podľa zväzu pekárov k tomu nemajú výrobcovia ani prispôsobené výrobné linky a technológie, baliť by bolo preto nutné ručne. „Kapacita dodávok čerstvého pečiva by týmto krokom mohla dramaticky klesnúť. Podľa informácií od našich členov v priemere až okolo 50 percent. Čiže naše tvrdenie z posledných dní, že vieme plynule zásobovať obyvateľstvo základnými pekárskymi produktmi, bolo pravdivé,“ dodáva Tatiana Lopúchová.