Plné špajzy a prázdne regály v obchodoch. Obchodné reťazce na Slovensku vnímajú každým dňom čoraz väčší záujem zákazníkov o trvanlivé výrobky. Dôvodom je šírenie nákazy spôsobenej koronavírusom. Zákazníci by sa preto mali pripraviť na bezpečnostné opatrenia pri nákupe i zmenu otváracích hodín.
Obchodníci, rovnako ako i výrobcovia, vnímajú situáciu šírenia koronavírusu veľmi citlivo, na základe čoho prijímajú aj individuálne bezpečnostné opatrenia v predajniach aj vo výrobniach.
K aktuálnej situácii sa vyjadril aj Richard Duda, generálny riaditeľ spoločnosti Tauris Group, ktorá je jedným z najväčších producentov mäsa a mäsových výrobkov na Slovensku. „Uvedomujeme si zodpovednosť za plynulé zásobovanie Slovenska práve v týchto časoch. Zároveň však vidíme aj riziko, ktoré stojí na našich zamestnancoch a ich zdraví. Zamestnávame viac ako 1 600 ľudí, preto zabezpečenie ich bezpečnosti a bezpečnosti výroby je v tomto smere kľúčové,“ uviedol Richard Duda.
Prísne opatrenia nie len vo výrobe
„V tomto smere sme netrpeli nedostupnosťou ochranných či dezinfekčných pomôcok. Sprísnené opatrenia vedenia sme prijali už vo februári a platia pre všetkých zamestnancov. Berú ich s veľkým rešpektom najmä z dôvodu, že chápu, v akom odvetví pracujú a že ide o dôležitú prevenciu,“ vysvetľuje Richard Duda.
Okrem rozšírenia prísnych hygienických opatrení z výroby aj na ostatných pracovníkov a dodávateľov prijalo vedenie spoločnosti zásadné kroky s cieľom vylúčiť riziko prerušenia výroby v niektorom zo závodov. „Od marca pracujú výroby v našich závodoch v dištančných režimoch. Sú rozdelené na tri plne funkčné pracovné celky, ktoré sa vzájomne nestretnú. V prípade karantény jedného z nich sa nenaruší celkový chod a funkčnosť jednotlivých divízií,“ uvádza Richard Duda.
Zákazník bez rúška nebude obslúžený
Bezpečnostné opatrenia zavádzajú aj jednotlivé predajne. Spoločnosť Terno real estate prijala viaceré kroky na ochranu zdravia zákazníkov i zamestnancov. Do predajní je podľa najnovších opatrení možné vstupovať len s ochranným rúškom, prípadne inak vhodne zakrytými ústami a nosom. Nakupujúci, ktorí toto nariadenie nerešpektujú, nemusia byť obslúžení. „Toto opatrenie sme ešte sprísnili. Pred vchodom do našich predajní bude stáť zamestnanec bezpečnostnej služby, ktorý bude vpúšťať iba zákazníkov s rúškami, prípadne inak vhodne zakrytými ústami a nosom. Vzhľadom na to, že ešte stále je nedostatok ochranných prostriedkov, berieme vážne odporúčania krízového štábu a chceme aj takto prispieť k zníženiu rozširovania vírusu,“ vysvetľuje Stanislav Čajka, generálny riaditeľ Terno real estate.
Zamestnanci predajní majú k dispozícií dezinfekčné prostriedky a jednorazové hygienické utierky. Boli informovaní o tom, ako sa správať v súčasnej situácií a o potrebe dodržiavať bezpečný odstup od ľudí. Minimálne trikrát denne v predajniach dezinfikujú všetky plochy, ktorých sa ľudia dotýkajú. Ide najmä o kľučky všetkých dverí, nákupné vozíky, dopravné pásy pri pokladniach, alebo klávesnice váh a pokladní. Dezinfikujú sa tiež nádoby, ktoré sa využívajú na potraviny.
Ľudia sa začínajú viac stravovať doma
Spoločnosti cítia neustále rastúci záujem ľudí o trvanlivé potraviny. Nariadenie vlády o obmedzení gastronomických prevádzok tiež spôsobilo nárast objednávok v maloobchode. Ľudia sa začínajú väčšmi stravovať doma.
„Najväčší dopyt sme zaznamenali na výsekovom hovädzom a bravčovom mäse a na trvanlivých suchých salámach, slaninách a klobásach. Prispôsobujeme tomu výrobné kapacity v podnikoch, s cieľom bezpečne zaistiť kvalitné výrobky pre každého, hodnotí súčasný stav Richard Duda.
Preťažení zamestnanci a zmeny otváracích hodín
Mnohé z predajní pristupujú k zmene otváracích hodín. Predajne Terno a Kraj budú počas pracovných dní otvorené pre zákazníkov do 19-tej hodiny. V sobotu, počas najbližšieho víkendu (21. marca), budú obchody otvorené do 15-tej a v nedeľu ostanú zatvorené.
V posledných dňoch sa podľa Stanislava Čajku začína práca navyše prejavovať aj na zamestnancoch. Obsluha veľkého počtu zákazníkov, dokladanie tovaru, ale aj neustále dezinfekcie v predajniach sa podpisujú na ich únave. „V súčasnosti nie je rizikom dostupnosť tovaru, ale výpadok zamestnancov v predajniach a v logistických centrách. Aktuálne sa nachádza v domácom prostredí veľká časť zákazníkov, a preto nie je problém prispôsobiť svoje nakupovanie skráteným časom prevádzky predajní, ku ktorým sme pristúpili. Ďakujeme našim zákazníkom za pochopenie a prosíme o rozloženie nákupov na piatok, sobotu a pondelok, aby nedošlo k preťaženiu a zvýšeniu koncentrácie zákazníkov v sobotu. Chceme počas týchto dní dopriať našim zamestnancom možnosť oddýchnuť si, aby mohli od pondelka poskytovať 100-percentný servis zákazníkom,“ hovorí Stanislav Čajka a dodáva, že zmena otváracích hodín platí zatiaľ do 27. marca.
K zmene otváracích hodín v niektorých prevádzkach pristúpila aj spoločnosť Coop Jednota Slovensko, a to v dôsledku nedostatku personálu.