
Takmer polovica nakúpeného chleba a pečiva v rodinách a školách skončí v koši. Vyplýva to z prieskumu Národného poľnohospodárskeho a potravinárskeho centra, ktorý bol realizovaný na vzorke 200 domácností a školských zariadení. Ten okrem iného odhalil, že až 39 % odpadu tvoria práve pekárenské výrobky.
„Prieskum odhalil, že až 39 percent odpadu v rodinách a školách tvoria práve pekárenské výrobky. Toto číslo je enormne vysoké, najmä ak ho prirovnáme k skutočnosti, že pekári dlhodobo bojujú za zvýšenie cien u svojich odberateľov a úspešní sú len v malom percente prípadov,“ uviedla Tatiana Lopúchová, predsedkyňa Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov. Za pekárenskými výrobkami nasledovalo ovocie a zelenina v 32 % , mlieko a mliečne produkty v 16 %, mäsové výrobky so siedmimi percentami a cukrovinky, ktoré predstavujú šesť percent.
Pekári apelujú na zvýšenie cien
Podľa zväzu pekárov môže byť jedným z dôvodov plytvania práve fakt, že ľudia sú zvyknutí za pekárenské výrobky platiť nízke ceny a tým pádom si na ich spotrebu nedávajú pozor, respektíve nie sú v plytvaní chlebom či pečivom až tak opatrní ako pri potravinách s vyššou pultovou cenou. „Slovenskí pekári bojujú s nízkymi odbytovými cenami, ktoré mnohokrát nedosahujú ani výrobné náklady. V dôsledku neustáleho nárastu mzdových nákladov, ako aj ostatných výrobných nákladov, pekári apelujú na nutnosť zvýšenia cien vo všeobecnosti. Pultové ako aj odbytové ceny základných pekárenských výrobkov pritom zostávajú takmer na rovnakej úrovni už niekoľko rokov, čo je neakceptovateľné z ekonomického hľadiska pekární. Sme presvedčení, že ak by sa ceny dostali na vyššiu úroveň, mnoho spotrebiteľov by riešilo kúpu pekárenských výrobkov opatrnejšie a neplytvalo by nimi v takom veľkom rozsahu ako dnes,“ dodáva Tatiana Lopúchová.
Marketingový ťah na úkor práce
Tvrdenia zväzu pekárov podporuje aj komplexná štúdia realizovaná v rámci rámcového programu Európskej únie Food Use for social Innovation by Optimising Waste Prevention Strategies a rovnako aj analýza výsledkov tvorby odpadov v domácnostiach. Bolo zistené, že domácnosti v rozvinutejších európskych krajinách plytvajú najviac ovocím a zeleninou, pričom práve pekárenské produkty sa nachádzali na posledných priečkach. „Dôvodom môže byť práve spomínaná vyššia cena chleba a pečiva na pultoch a zachovanie tradícií pekárenstva v daných krajinách. U nás je tento trend zatiaľ opačný, avšak pekári veria v zmenu,“ potvrdila Tatiana Lopúchová. Respondenti v štúdii zároveň potvrdili, že základnými príčinami plytvania sú nadmerné zásoby či nesprávne skladovanie.
Napriek týmto alarmujúcim štúdiám sme však dnes svedkami toho, že obchodníci svoje ceny aj napriek skutočnosti znižujú. „Pekári to považujú za vyslovene marketingový ťah, ktorí však ide na úkor ich práce,“ upozornila Tatiana Lopúchová.
Prieskum bol realizovaný v roku 2019 na podujatí Agrokomplex na vzorke 200 domácností a školských zariadení. Podnet na vypracovanie prieskumu vychádzal z Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR v rámci kvantifikácie príčin potravinových stráv a plytvania s potravinami vo vybraných subjektoch.