
Spoločnosť Kofola ČeskoSlovensko oznámila kúpu 100 % podielu českého výrobcu remeselných ciderov a limonád F. H. Prager. Akvizíciou získava všetky značky firmy, jej receptúry aj výrobné technológie. Cena transakcie nebola zverejnená.
„Máme za sebou desať rokov, počas ktorých sme každý deň zasvätili jablkám a ich spracovaniu. Jablčný mušt sa stal našim denným chlebom. Boli sme pionieri vo výrobe remeselných ciderov v ČeskoSlovensku a zamilovali sa do poctivých limonád z ovocia a bylín. Teraz je na čase predať naše Pragerove cidery a limonády niekomu, kto ich dokáže rozvinúť,“ hovorí jeden zo zakladateľov spoločnosti F. H. Prager Ondřej Frunc. Jeho spoločník, druhý zo spoluzakladateľov Cyril Holub, dopĺňa: „V Kofole sme našli dobrého partnera. Ceníme si to, ako táto spoločnosť kladie dôraz na lokálnosť, čerstvé suroviny a poctivé produkty a veríme, že vďaka svojim marketingových kompetenciám a distribučnému modelu môže naše značky posunúť ďalej.“
Kofola ČeskoSlovensko akvizíciou získava všetky značky F. H. Prager, receptúry a výrobné technológie. Obe zmluvné strany sa dohodli, že cenu transakcie nebudú zverejňovať.
„Dlhodobo investujeme do rozvoja čerstvých produktov pod značkou Ugo alebo bylinkového portfólia Leros a stále hľadáme ďalšie cesty, ako rozšíriť svoje portfólio o prírodné a remeselné produkty,“ hovorí Daniel Buryš, generálny riaditeľ Kofola ČeskoSlovensko. „Táto čerstvá akvizícia nám do toho presne zapadá. F. H. Prager je skvelý start-up, prostredníctvom ktorého môže Kofola vstúpiť do úplnej novej kategórie ciderov a limonád, v ktorých vidíme potenciál. Akvizíciou rozširujeme portfólio o nové značky remeselných produktov z lokálne dostupných surovín, ktoré nám chutia, ale zároveň získavame know-how výrobného procesu fermentácie.“
Cidery sú pre Kofolu cestou, ako rozšíriť svoje pôsobenie v gastronómii a ponúknuť zákazníkom a spotrebiteľom ďalší prírodný produkt. Cider je veľmi blízky kategórii limonád. Je menej opojný než víno, menej horký než pivo, menej sladký než limonády a menej šumivý než sýtené vody. Remeselný cider sa navyše vyznačuje čistou receptúrou, bez farbív a konzervantov, ktorú tvorí prírodná jablková šťava.