Vianoce sú obľúbeným sviatkom Slovákov. Každá domácnosť má svoje vlastné zvyky a tradície. Kým v jednej si radi vychutnajú vône a chute najrôznejších druhov domáceho a exotického ovocia, druhá preferuje skôr vôňu škorice a vanilky z čerstvo upečeného pečiva. Vianočnému stolu aj naďalej kraľuje kapor, obľúbenou je však aj morka. Počas sviatkov si čoraz častejšie doprajeme exotiku a zdravšie alternatívy tradičných pokrmov.
Vianoce sú ideálnym časom na prípravu jedál, ktoré sa bežne počas roka nepripravujú. Niektoré jedlá sú pritom určené len pre špeciálne príležitosti. Slovenské Vianoce sú však ešte stále najmä oslavou národných tradícií.
Štedrovečernému stolu naďalej kraľuje kapor
„Vo väčšine rodín sú tradičným predjedlom oblátky s cesnakom a medom. Nasleduje vianočná polievka. Najčastejšie je to práve kapustnica, ale niekde sa podávajú aj strukovinové, hríbové alebo rybacie polievky. Hlavným jedlom býva vyprážaný kapor so zemiakovým šalátom. Ale nájdu sa aj rodiny, kde servírujú strukovinové prívarky či Ježiškovu kašičku,“ uviedla etnologička Katarína Nádaská. Zároveň dodáva, že v mnohých rodinách na štedrovečernom stole nechýba ani domáca vianočka, bábovka, štrúdľa a samozrejme zákusky, ktoré prenikli z mestského prostredia na vidiek po druhej svetovej vojne. Nesmie chýbať ani pohár dobrého vína alebo tuhší nápoj. Posledným chodom zvykne bývať sušené ovocie.
Informácie potvrdzuje i Kvetoslava Kirchnerová, hovorkyňa siete predajní Billa na Slovensku. Podľa štatistík predaja spoločnosti Billa možno potvrdiť, že pravdepodobne najobľúbenejším sviatočným jedlom na Štedrý deň je kapor, prípadne filé so zemiakovým šalátom. Tie miznú z pultov pred Vianocami ako prvé. „V posledných rokoch začali Slováci vyhľadávať porciovaného kapra, najmä nakrájané podkovičky, ktoré sa veľmi jednoducho pripravujú. Rastie aj záujem o lososa či pstruha. Ostatné druhy rýb sa na štedrovečernom stole objavujú len zriedka,“ vysvetľuje Kvetoslava Kirchnerová.
Nakupujeme prémiovejší sortiment a exotiku
Stoly plné dobrôt sú na Slovensku nielen počas Štedrého dňa, ale aj počas ďalších voľných dní. Ľudia zvyknú nakúpiť aj prémiovejší sortiment potravín. V lahôdkach sú to šunky a čerstvo krájané salámy s vysokým podielom mäsa. Zaujímavým trendom minulého roka je morka, ktorá sa stáva veľmi obľúbeným jedlom na druhý sviatok vianočný.
„Pri ovocí a zelenine sa dlhodobo najlepšie predávajú banány, jablká a mandarínky. Podľa záujmu to vyzerá tak ,že nemôžu chýbať na každom vianočnom stole. Stále viac sa však predáva aj avokádo, ananás a iné exotické ovocie ako karambola, pitahaya, kiwano, pepino, marakuja či grenadila. Práve preto máme posilnený aj sortiment exotického ovocia, na ktoré si Slováci stále viac zvykajú a čakajú ho na pultoch. Záujem rastie zároveň aj o novinky v oddelení pečiva, najmä o dezerty a koláčiky z netradičných druhov múky, ako sú špaldová, pohánková, tekvicová alebo maková. Novinkou pre tieto Vianoce bude aj vianočka s aróniou, teda jarabinou,“ tvrdí Kvetoslava Kirchnerová.
Predajne sa pripravujú na nápor zákazníkov
Podľa údajov z minulého roka si Slováci čoraz častejšie pripíjajú šampanským alebo proseccom. Výraznejšie sa zvyšuje aj dopyt po pive. V rámci nealkoholických nápojov sú najpredávanejšie minerálne vody, najmä magnéziové, nasledujú kolové a hroznové nealkoholické nápoje. Na žiadnom stole počas Vianoc nemôžu chýbať ani oriešky. Najpopulárnejšie sú tradičné vlašské orechy a arašidy, ale v rámci ponuky rýchlo miznú aj všetky ostatné odrody vrátane tých exotickejších.
Aj napriek tomu, že sú Vianoce sviatkami pohody a pokoja, sa v obchodoch práve v týchto dňoch stretávajú zákazníci, ktorí si svoje nákupy nechávajú na poslednú chvíľu. „Zákazníkom odporúčame, aby s nákupmi potravín nečakali do poslednej chvíle a väčšinu zásob si zabezpečili už vopred. Napríklad trvanlivé potraviny je ideálne nakúpiť už skôr. V posledné dni potom bude stačiť dokúpiť už len čerstvý sortiment. Najväčší nápor zákazníkov očakávame v posledné tri dni pred Vianocami. Minulý rok bol pre predajne najsilnejší posledný deň pred sviatkami. V tomto roku pripadne posledný deň na pondelok po poslednej adventnej nedeli. Najväčší záujem zákazníkov preto očakávame práve cez víkend a najmä v pondelok,“ dodáva Kvetoslava Kirchnerová.