
Bravčového mäsa je aktuálne v Európe akútny nedostatok. V dôsledku prepuknutia epidémie afrického moru ošípaných v ázijských krajinách sa prudko zvýšil dopyt týchto krajín po bravčovom mäse z EÚ. Rovnako sa však zvýšil dopyt aj v Európe, čo spôsobuje dlhodobý kontinuálny rast jeho ceny.
Nárast cien jatočne upravených bravčových polovíc sa zvýšil o takmer 45 %. Tento stav potvrdzujú aj výsledky realizovaných aukcií na nemeckej burze, ktorej vývojom sa riadi trh. Postupný, ale intenzívny nárast cien bravčového mäsa bol prvotne zaznamenaný na burze v štvrtom týždni 2019, odvtedy však cena postupne rastie. V rovnakom časovom období bol zaznamenaný aj nárast cien slovenských ošípaných, a to v rozmedzí 40 až 45 percent.
Rast cien sa očakáva aj v roku 2020
„Súčasnú situáciu na trhu možno z pohľadu spracovateľov mäsa označiť za kritickú. Rastúce ceny bravčových polovíc, ako základ nej výrobnej suroviny, majú zásadný vplyv na cenotvorbu výsekového mäsa i mäsových výrobkov. Výrobcovia sú preto nútení premietnuť zmenu aj do odberateľských cien,“ uvádza Eva Forrai, výkonná riaditeľka Zväzu spracovateľov mäsa (ZSM). Zároveň však dodáva, že navýšenie cien mäsa a mäsových výrobkov očakávajú výrobcovia už od začiatku decembra, a to na úrovni približne desiatich až dvanástich percent.
Prognózy vývoja cien mäsa však nie sú priaznivé ani pre rok 2020. Na základe vývoja celosvetovej situácie s africkým morom ošípaných ZSM očakáva ešte ďalší nárast cien bravčového mäsa, pričom vzniknutú situáciu spracovateľom skomplikujú začiatkom roka i rastúce mzdové náklady na zamestnancov a už avizované zvyšovania cien energií.