Cestoviny a jedlá z nich sú súčasťou jedálnička ľudí po celom svete. Každý rok sa 25. októbra oslavuje Svetový deň cestovín, ktorý upozorňuje na ich význam v stravovaní a všestrannosť. Slovenskí zákazníci najčastejšie siahnu po klasických niťovkách či kolienkach, nepohrdnú však ani najnovšími alternatívami v podobe cestovín z hrachu či strukovín.
Cestoviny sú obľúbeným pokrmom, a to najmä v dôsledku ich rýchlej a jednoduchej prípravy. Zákazníci pri ich výbere dávajú prednosť klasickým osvedčeným druhom. „Najčastejšie ľudia siahnu po niťovkách, kolienkach a širokých rezancoch. V prvej päťke najpredávanejších sú tiež špagety a slovenská klasika tarhoňa,“ tvrdí Peter Konupka zo siete potravín Kraj. Slováci podľa neho jednoznačne uprednostňujú bezvaječné cestoviny.
Stále častejšie dnes zákazníci objavujú špeciálne cestoviny, ktoré sú vyrobené z hrachu, špenátu či šošovice a sú alternatívou napríklad pre ľudí s potravinovými intoleranciami. „Oproti roku 2018 evidujeme nárast o 400 percent, pričom jednoznačne najobľúbenejšie sú cestoviny z červenej šošovice,“ dodáva Peter Konupka.