logo

Tovar&Predaj sleduje aktuálne dianie v retaile. Okrem spravodajského webu zahŕňa tlačený mesačník, elektronický newsletter i stránky na sociálnych sieťach.

  • Správy
    • Moderný trh
    • Tradičný trh
    • E-commerce
    • Čerpacie stanice
    • Nákupné centrá
    • Dodávatelia
    • Spotrebitelia
    • Personálie
    • Zo zahraničia
  • Udalosti
  • Profily
    • Rozhovory
    • Obchod očami…
    • Nákupca
    • Mladí v retaile
    • Predajne
    • Žena v retaile
  • Multimédiá
    • Fotogalérie
    • Videá
  • Publicistika
    • CatScan
    • Dáta
    • Téma
    • Komentáre
  • Blog
    • Jakub Berčík
    • Katarína Droppová
    • Michaela Hanáková
  • Časopis
    • Aktuálne vydanie
    • O časopise
    • Výskum medzi čitateľmi
    • Distribúcia
    • Predplatné
    • Inzercia
    • Publikačný kalendár
  • Newsletter
    • Newsletter
    • Registrácia k odberu newsletteru
  • Špeciály
  • TOP 50
  • O nás
    • Profil
    • Kontakty
    • Ako sa spojiť
    • Odkazy
  • Viac ako tretina Slovákov plánuje nakupovať väčšinu vianočných darčekov online. Takéto nákupy sú...
  • Spoločnosť Geis otestovala v bežnej prevádzke na rozvozových trasách v oblasti moravského...
  • Jan Semotán preberá vedenie celej retailovej siete Sportisimo, ktorá zahŕňa takmer 240 predajní...
  • Portál miestopredaja.sk v spolupráci so spoločnosťou ppm factum vyhlásil víťaza súťaže P.O.P....

Kongres Samoška: Ponuka potravín v pasci lacného marketingu

3. októbra 2019
Správy 0
1728
Kongres Samoška: Ponuka potravín v pasci lacného marketingu

„Prosím si niečo, čo je naozaj zdravé, ale chutí to ako nezdravé!“ Touto vetou začínal prezentáciu Igor Bukovský, lekár z Ambulancie klinickej výživy. Známy odborník na kongrese Samoška hovoril o súčasných trendoch v stravovaní, pričom upozornil na tie, ktoré sú hodné pozornosti, i trendy, ktoré sú len marketingovým lákadlom.

Jedlo je podľa slov Igora Bukovského nositeľom informácií a rovnako aj informáciou pre bunkové hodiny, črevnú mikrobiotu a naše gény. Každá bunka je tvorená len z toho, čo zjeme. Pôvodcu mnohých zdravotných problémov vidí práve v nesprávnom spôsobe vedenia životosprávy a prežívania emócií prostredníctvom príjmu potravy.

Preinformovanosť a predavači zázrakov

Psychologické štúdie ukazujú, že ak sa dieťa do piatich rokov života nenaučí jesť to, čo je zdravé, tak sa to nenaučí už nikdy. Je však veľmi ťažké rozlíšiť mýty od faktov, a to sa týka aj oblasti výživy. Igor Bukovský upozorňuje, že mýty a klamstvá vyhovujú napríklad predavačom „zázrakov“, ako sú doplnky výživy, energetické nápoje, zázraky na chudnutie. Denne vraj urobíme až 300 rozhodnutí týkajúcich sa jedla, preto je dôležité, aby sme robili správne rozhodnutia. Medzi dôvody, prečo sa ľudia nestravujú dobre, patrí aj preinformovanosť, rezignácia, konšpirácie a bludy, ktoré prináša postmoderný svet. Igor Bukovský ponúka niekoľko spôsobov, podľa ktorých sa môžeme kvalitne rozhodovať. Prízvukuje: nevyhovárať sa na informačný chaos, nepripisovať všetkým názorom a informáciám rovnakú vážnosť a pravdivosť, kriticky nazerať na všetky informácie spojené s reklamou a predajom.

Emočné jedenie a bludný kruh odmien a trestov

Za jeden z hlavných problémov považuje Igor Bukovský najmä emočný príjem potravín, čo znamená, že sme ako konzumenti nastavení na príjem formou odmeny. Už od detstva formujeme svoje návyky štýlom odmeny a trestu. Za dobre vykonanú prácu, po ťažkom dni alebo len ako spríjemnenie dňa mnohokrát zvolíme odmenu ústupkom, ktorý má podobu sladkostí či nezdravého jedla. Dobrý pocit z konzumácie trvá len chvíľku a napokon nás dobehnú  výčitky. Dostať sa z tohto bludného kruhu je čoraz náročnejšie, odborník na zdravú výživu v tom má však jasno. Odpoveďou je výber takých sladkostí a odmien, ktoré sú jednoducho stráviteľné, zdravé, no uspokoja našu túžbu po sladkom. Dôležité je preto rozlišovať, kedy potraviny konzumujeme z dôvodu pocitu hladu, alebo len túžby emočného uspokojenia.

Ako naučiť zákazníkov nakupovať zdravé potraviny?

Na pomerne jednoduchú otázku vidí odborník na zdravú životosprávu odpoveď, ktorá však podľa jeho názoru vyžaduje určitý čas a trpezlivosť. Všetko je o návykoch a osobitnom prístupe. Riešenie vidí práve v priateľských vzťahoch medzi obchodníkom a zákazníkom, ktorý vytvorí priestor pre uvoľnenú diskusiu. Obchodník by mal v prvom rade zistiť, čo zákazník hľadá a vedieť mu individuálne poradiť. Táto cesta nie je jedna z tých jednoduchších, rozhodne však po čase prinesie želané výsledky a stálych spokojných zákazníkov, ktorí vďaka dostatočnej informovanosti nebudú mať strach vykročiť zo svojej komfortnej zóny a nepodľahnú marketingovému ošiaľu jednoduchých, no nekvalitných rozhodnutí.

Súvisiace články:

Žiadne Súvisiace články.

Odporúčame

Komerčná prezentácia

Nepremeškajte októbrové VEEVobranie. Máte možnosť vyhrať víkend vo vinici

Potulky po vinohradoch už neodmysliteľne patria k jeseni. Október v znamení skvelých výhier, ale taktiež ako príležitosť zamyslieť sa, kde končí elektroodpad. Zapojte sa aj vy a užite si bezdymové VEEVobranie. Tentoraz nebudeme zbierať hrozno, aj keď vinice neminieme. V rámci októbra sa dospelí užívatelia bezdymových zariadení VEEV môžu zapojiť do zaujímavej aktivity s názvom […]

ZYN ponúka slobodu v užívaní, komfort a alternatívu

Pohodlný zážitok bez dymu? Nikotínové vrecúška ZYN s novou príchuťou Spearmint a novými variantami Black Cherry a Cool Mint ponúkajú diskrétnosť, viac slobody užívania a sú bez zápachu. Nechýba ani rozšírené portfólio rady Mini Dry. Vrecúška ZYN si postupne nachádzajú cestu u dospelých užívateľov menej rizikových bezdymových alternatív už aj na Slovensku. Nezanechávajú cigaretový zápach, […]

Personalizácia v logistike e-commerce – prípadová štúdia FM Logistic a Lindt

Personalizácia produktov sa čoraz viac rozširuje aj mimo oblasti odevného, klenotníckeho a kozmetického priemyslu. Tento trend rýchlo rastie aj v potravinárskom sektore, kde spotrebitelia očakávajú, že si budú môcť vytvoriť produkty prispôsobené ich individuálnym preferenciám. To predstavuje náročnú výzvu pre výrobcov, ale zároveň aj veľkú príležitosť na budovanie lojality a odlíšenie sa na trhu. Partnerstvo […]

Tri novinky VEEV ONE: od sviežich tónov až po klasiku

Za sviežou chuťou leta s podtónom ovocia vám nemusí byť smutno! Dospelí užívatelia sa potešia novinkám, ktoré prináša bezdymové zariadenie VEEV ONE. A sú rovno tri! Zmestí sa vám do vrecka, upúta dizajnom, cena je nízka a navyše oproti jednorazovým e-cigaretám sa dá opakovane používať. Hovoríme o bezdymovom zariadení v elegantnom prevedení VEEV ONE. Toto […]

Kapsuly sú späť: Novinky v rade Levia Pearl prinášajú zážitok z prekvapenia

Koniec leta nemusí byť vôbec nuda, naopak! Prebúdza zvedavosť, ale taktiež predstavuje zážitok z nových chutí! A tie sú tentoraz v znamení lesných plodov, exotického ovocia a mentolu. Stačí si vybrať podľa seba. IQOS prichádza s ďalšou novinkou – nikotínové náplne bez obsahu tabaku LEVIA sa rozšírili o ďalšie dve príchute Forest Pearl a Summer Pearl. […]

Archív komerčných prezentácií

Aktuálne vydanie časopisu

Čítajte nový Tovar&Predaj!


Zaobstarajte si svoj výtlačok

DVOJTÝŽDENNÝ NEWSLETTER

 

Registrujte sa na odber newslettera

KALENDÁR AKCIÍ

27. – 28. 11. 2025, kongres Slovlog, Bratislava

16. – 25. 1. 2026, Grüne Woche, Berlín

Profily

Obchod očami Ľubice Gubovej, country manažérky Visa: Podnikatelia, ktorí neberú karty, prichádzajú až o tretinu zákazníkov

6. novembra 2025

Sean Culey: Nový maloobchodný svet bude vítať ľudí aj ich AI agenty

22. októbra 2025
Vydáva
Skupina ATOZ Retail
ATOZ Marketing Services, spol. s r.o.
Holečkova 657/29
150 00 Praha 5 – Smíchov
tel.: +420 606 023 052
IČO: 48117706
www.atoz.cz

Predplatné
Karolína Bezunková
tel.: +420 603 823 515
e-mail: karolina.bezunkova@atoz.cz
Šéfredaktorka
Tatiana Kapitánová
tel.: +421 911 204 403
e-mail: tatiana.kapitanova@atoz.sk

Web editorka
Gabriela Bachárová
tel.: +420 739 737 258
e-mail: gabriela.bacharova@atoz.cz

Country manager Slovensko
Tatiana Koššová
tel.: +421 911 750 758
e-mail: tatiana.kossova@atoz.sk
Newsletter

Prihláste sa na odber newslettera a majte každý týždeň vo svojej e-mailovej schránke prehľad o aktuálnom dianí v retaile.



© 2016. All Rights Reserved. Created by Vitsto.
Zásady ochrany osobních údajů
×
Authorization
  • Registration
Login
Enter with social networking
Unde omnis iste natus error sit voluptatem.
  • With Twitter
  • Connect
  • With Google +
×
Registration
  • Autorization
Register
* All fields required
Zatvoriť

Každý druhý štvrtok nové správy z retaila

Registrujte sa na odber newslettera
Tento web používa na poskytovanie služieb a analýze návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte.
Viac o využívaní cookies na našich stránkach nájdete v časti Ochrana osobných údajov tu.
Ok