logo

Tovar&Predaj sleduje aktuálne dianie v retaile. Okrem spravodajského webu zahŕňa tlačený mesačník, elektronický newsletter i stránky na sociálnych sieťach.

  • Správy
    • Moderný trh
    • Tradičný trh
    • E-commerce
    • Čerpacie stanice
    • Nákupné centrá
    • Dodávatelia
    • Spotrebitelia
    • Personálie
    • Zo zahraničia
  • Udalosti
  • Profily
    • Rozhovory
    • Nákupca
    • Mladí v retaile
    • Predajne
    • Žena v retaile
  • Multimédiá
    • Fotogalérie
    • Videá
  • Publicistika
    • CatScan
    • Dáta
    • Téma
  • Blog
    • Jakub Berčík
    • Katarína Droppová
  • Časopis
    • Aktuálne vydanie
    • O časopise
    • Výskum medzi čitateľmi
    • Distribúcia
    • Predplatné
    • Inzercia
    • Publikačný kalendár
  • TapNews
    • Newsletter
    • Registrácia k odberu newsletteru TaPnews
  • Špeciály
  • TOP 50
  • O nás
    • Profil
    • Kontakty
    • Ako sa spojiť
    • Odkazy
  • Novootvorená predajňa Tesco v Levoči sa nachádza blízko historického centra a je súčasťou...
  • Po úspešnom otvorení štyroch nových ambassador obchodov, ktoré spĺňajú najvyšší štandard...
  • Coop Jednota Nové Zámky otvorila moderný zrekonštruovaný supermarket na Mierovej ulici v...
  • Záväzok ukončiť predaj živých kaprov oznámila Coop Jednota. Pripojila sa tak k ďalším šiestim...

Kongres Samoška: Ponuka potravín v pasci lacného marketingu

3. októbra 2019
Správy 0
1608
Kongres Samoška: Ponuka potravín v pasci lacného marketingu

„Prosím si niečo, čo je naozaj zdravé, ale chutí to ako nezdravé!“ Touto vetou začínal prezentáciu Igor Bukovský, lekár z Ambulancie klinickej výživy. Známy odborník na kongrese Samoška hovoril o súčasných trendoch v stravovaní, pričom upozornil na tie, ktoré sú hodné pozornosti, i trendy, ktoré sú len marketingovým lákadlom.

Jedlo je podľa slov Igora Bukovského nositeľom informácií a rovnako aj informáciou pre bunkové hodiny, črevnú mikrobiotu a naše gény. Každá bunka je tvorená len z toho, čo zjeme. Pôvodcu mnohých zdravotných problémov vidí práve v nesprávnom spôsobe vedenia životosprávy a prežívania emócií prostredníctvom príjmu potravy.

Preinformovanosť a predavači zázrakov

Psychologické štúdie ukazujú, že ak sa dieťa do piatich rokov života nenaučí jesť to, čo je zdravé, tak sa to nenaučí už nikdy. Je však veľmi ťažké rozlíšiť mýty od faktov, a to sa týka aj oblasti výživy. Igor Bukovský upozorňuje, že mýty a klamstvá vyhovujú napríklad predavačom „zázrakov“, ako sú doplnky výživy, energetické nápoje, zázraky na chudnutie. Denne vraj urobíme až 300 rozhodnutí týkajúcich sa jedla, preto je dôležité, aby sme robili správne rozhodnutia. Medzi dôvody, prečo sa ľudia nestravujú dobre, patrí aj preinformovanosť, rezignácia, konšpirácie a bludy, ktoré prináša postmoderný svet. Igor Bukovský ponúka niekoľko spôsobov, podľa ktorých sa môžeme kvalitne rozhodovať. Prízvukuje: nevyhovárať sa na informačný chaos, nepripisovať všetkým názorom a informáciám rovnakú vážnosť a pravdivosť, kriticky nazerať na všetky informácie spojené s reklamou a predajom.

Emočné jedenie a bludný kruh odmien a trestov

Za jeden z hlavných problémov považuje Igor Bukovský najmä emočný príjem potravín, čo znamená, že sme ako konzumenti nastavení na príjem formou odmeny. Už od detstva formujeme svoje návyky štýlom odmeny a trestu. Za dobre vykonanú prácu, po ťažkom dni alebo len ako spríjemnenie dňa mnohokrát zvolíme odmenu ústupkom, ktorý má podobu sladkostí či nezdravého jedla. Dobrý pocit z konzumácie trvá len chvíľku a napokon nás dobehnú  výčitky. Dostať sa z tohto bludného kruhu je čoraz náročnejšie, odborník na zdravú výživu v tom má však jasno. Odpoveďou je výber takých sladkostí a odmien, ktoré sú jednoducho stráviteľné, zdravé, no uspokoja našu túžbu po sladkom. Dôležité je preto rozlišovať, kedy potraviny konzumujeme z dôvodu pocitu hladu, alebo len túžby emočného uspokojenia.

Ako naučiť zákazníkov nakupovať zdravé potraviny?

Na pomerne jednoduchú otázku vidí odborník na zdravú životosprávu odpoveď, ktorá však podľa jeho názoru vyžaduje určitý čas a trpezlivosť. Všetko je o návykoch a osobitnom prístupe. Riešenie vidí práve v priateľských vzťahoch medzi obchodníkom a zákazníkom, ktorý vytvorí priestor pre uvoľnenú diskusiu. Obchodník by mal v prvom rade zistiť, čo zákazník hľadá a vedieť mu individuálne poradiť. Táto cesta nie je jedna z tých jednoduchších, rozhodne však po čase prinesie želané výsledky a stálych spokojných zákazníkov, ktorí vďaka dostatočnej informovanosti nebudú mať strach vykročiť zo svojej komfortnej zóny a nepodľahnú marketingovému ošiaľu jednoduchých, no nekvalitných rozhodnutí.

Súvisiace články:

Žiadne Súvisiace články.

Odporúčame

Komerčná prezentácia

Archív komerčných prezentácií

Aktuálne vydanie časopisu

Čítajte nový Tovar&Predaj!


Zaobstarajte si svoj výtlačok

DVOJTÝŽDENNÝ NEWSLETTER TAPNEWS

 

Registrujte sa na odber newslettera

KALENDÁR AKCIÍ

7. –⁠ 8. 6. 2023, Kongres Samoška, Olomouc

Profily

Action

Petr Juliš, generálny riaditeľ Action pre Česko a Slovensko: Na Slovensku vidíme väčší priestor ako v Česku

1. apríla 2023
Kaufland

František Krenželák, centrálny nákupca mliečnych výrobkov, Kaufland: Cením si všetky podnety od zákazníkov a venujem sa im

1. apríla 2023
Vydáva
Skupina ATOZ Retail
ATOZ Marketing Services, spol. s r.o.
Holečkova 657/29
150 00 Praha 5 – Smíchov
tel.: +420 606 023 052
IČO: 48117706
www.atoz.cz

Predplatné
Karolína Bezunková
tel.: +420 603 823 515
e-mail: karolina.bezunkova@atoz.cz
Šéfredaktorka
Tatiana Kapitánová
tel.: +421 911 204 403
e-mail: tatiana.kapitanova@atoz.sk

Web editorka
Izabela Bobulová
tel.: +421 904 589 741
e-mail: izabela.bobulova@atoz.sk

Country manager Slovensko
Tatiana Koššová
tel.: +421 911 750 758
e-mail: tatiana.kossova@atoz.sk
© 2016. All Rights Reserved. Created by Vitsto.
Zásady ochrany osobních údajů
×
Authorization
  • Registration
Login
Enter with social networking
Unde omnis iste natus error sit voluptatem.
  • With Twitter
  • Connect
  • With Google +
×
Registration
  • Autorization
Register
* All fields required
Zatvoriť

Každý druhý štvrtok nové správy z retaila

Registrujte sa na odber newslettera