logo

Tovar&Predaj sleduje aktuálne dianie v retaile. Okrem spravodajského webu zahŕňa tlačený mesačník, elektronický newsletter i stránky na sociálnych sieťach.

  • Správy
    • Moderný trh
    • Tradičný trh
    • E-commerce
    • Čerpacie stanice
    • Nákupné centrá
    • Dodávatelia
    • Spotrebitelia
    • Personálie
    • Zo zahraničia
  • Udalosti
  • Profily
    • Rozhovory
    • Nákupca
    • Mladí v retaile
    • Predajne
    • Žena v retaile
  • Multimédiá
    • Fotogalérie
    • Videá
  • Publicistika
    • CatScan
    • Dáta
    • Téma
  • Blog
    • Jakub Berčík
    • Katarína Droppová
  • Časopis
    • Aktuálne vydanie
    • O časopise
    • Výskum medzi čitateľmi
    • Distribúcia
    • Predplatné
    • Inzercia
    • Publikačný kalendár
  • TapNews
    • Newsletter
    • Registrácia k odberu newsletteru TaPnews
  • Špeciály
  • TOP 50
  • O nás
    • Profil
    • Kontakty
    • Ako sa spojiť
    • Odkazy
  • Organizátor Czech & Slovak Sustainability Summit, skupina ATOZ, zverejnil kompletný program...
  • Snažíte sa, aby ste prilákali stále nových zákazníkov do svojej predajne a tým zvýšili svoje...
  • Skupina Kofola začala vo svojom výrobnom závode v Kláštore pod Znievom plniť minerálnu vodu...
  • Spoločnosť Packeta ako prvá na Slovensku umožňuje posielať si vzájomne zásielky aj pomocou...

Európska únia zvyšuje transparentnosť hodnotenia bezpečnosti potravín

11. septembra 2019
Správy 0
1180
Európska únia zvyšuje transparentnosť hodnotenia bezpečnosti potravín

V Úradnom vestníku Európskej únie bol zverejnený dôležitý právny predpis, ktorý zásadným spôsobom posilňuje transparentnosť hodnotenia bezpečnosti potravín. Revíziou potravinového práva EÚ reagovala na verejnú polemiku v súvislosti s hodnotením látok, ktoré môžu mať negatívny vplyv na zdravie spotrebiteľov. Hlavným cieľom nariadenia je najmä prispievanie k boju proti šíreniu nepravdivých informácií.

Európske potravinové právo je pomerne mladým právnym odvetvím. V počiatkoch svojho fungovania sa EÚ zameriavala najmä na odstraňovanie prekážok voľného pohybu tovaru a harmonizáciu národných právnych predpisov v rámci potravinovej bezpečnosti. Vzhľadom ku krízam, ktoré v oblasti potravín vznikli, prišiel podnet na nariadenie o všeobecnom potravinovom práve.

Otvorený dialóg medzi potravinármi a spotrebiteľmi

V súčasnosti patrí odvetvie potravinárstva k jedným z najregulovanejších odvetví, pričom približne 40 % právnych predpisov EÚ sa týka agropotravinárskeho odvetvia. Podnet na revíziu vznikol už v roku 2015. Občania EÚ prišli s požiadavkou, aby bol proces vyhodnotenia rizika v oblasti potravinového práva transparentnejší, čoho výsledkom je prijatie nariadenia o transparentnosti a udržateľnosti hodnotenia rizika v potravinovom reťazci.

Revízia potravinového práva prináša množstvo noviniek, ktoré by mali zásadným spôsobom ovplyvniť bezpečnosť ponuky potravín. Európska komisia plánuje pripraviť všeobecný plán komunikácie o riziku, v ktorom by mala byť popísaná povaha rizika a jeho možný vplyv na zdravie ľudí, zvierat a životné prostredie. Hlavným cieľom komunikačného plánu je zaviesť také mechanizmy, ktoré zabezpečia otvorený dialóg medzi spotrebiteľmi, potravinárskymi a krmivárskymi podnikmi, akademickou obcou a všetkými zainteresovanými stranami. Ďalším opatrením by malo byť zaistenie väčšej účasti členských štátov v správnej rade Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín a väčšiu účasť pri navrhovaní odborníkov do vedeckých pracovných skupín.

Kontroly laboratórií a skúšobných inštitúcií

Podniky realizujúce štúdie na podporu uvedených predpisov, napríklad v prípade, že ide o novú potravinu či prídavné látky, budú odteraz povinné bezodkladne oznámiť názov a rozsah štúdií, ktoré sa v rámci tejto problematiky uskutočnia. Vo výnimočných prípadoch vážnych nehôd, alebo v rámci protichodných výsledkov bude môcť Komisia požiadať úrad, aby zadal vypracovanie vedeckých štúdií s cieľom overiť dôkazy. 25. marca 2025 odborníci Komisie uskutočnia zisťovacie misie v členských štátoch s cieľom posúdiť, ako laboratóriá a iné skúšobné inštitúcie príslušné normy uplatňujú.

„Potravinárska komora Slovenska víta prijatie tohto dôležitého nariadenia, ktorého cieľom je zvýšenie transparentnosti hodnotenia bezpečnosti potravín a zvýšenie dôvery spotrebiteľov v prácu Európskej úradu pre bezpečnosť potravín. Sme presvedčení o tom, že konzultácie s tretími stranami vrátane verejnosti umožnia lepšiu komunikáciu voči spotrebiteľom ohľadom bezpečnosti všetkých potravín a látok použitých pri ich spracovaní, ktoré potravinárske podniky uvádzajú na trh Európskej únie,“ uvádza Jana Venhartová, riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska.

Súvisiace články:

Žiadne Súvisiace články.

Odporúčame

Komerčná prezentácia

Czech & Slovak Sustainability Summit predstavuje kompletný konferenčný program

Organizátor Czech & Slovak Sustainability Summit, skupina ATOZ, zverejnil kompletný program prvého ročníka summitu, ktorý sa uskutoční 20. apríla 2023 v kongresovom centre WPP Campus v Prahe. V dopoludňajšom programe vystúpia špičkoví odborníci na udržateľnosť s inšpiratívnymi prezentáciami a panelovými diskusiami na rôzne témy súvisiace s udržateľnosťou a podnikaním. V popoludňajšom programe bude predstavených 12 […]
Geis

Skladová logistika na mieru pre akýkoľvek tovar

Či už zháňate priestory na skladovanie tovaru, alebo potrebujete riadiť zložitý logistický projekt, môžete sa obrátiť na spoľahlivého poskytovateľa komplexných logistických služieb. U nás v spoločnosti Geis ponúkame služby presne na mieru vášmu podnikaniu. Naše sklady sú strategicky rozmiestnené s priamym napojením na hlavné ťahy a ľahkou dostupnosťou okolitých štátov. Vďaka vlastnému IT riešeniu dokážeme […]

Czech & Slovak Sustainability Summit 2023: Prípravy sú v plnom prúde, odborná komisia zložená

Czech & Slovak Sustainability Summit 2023: Prípravy sú v plnom prúde, odborná komisia zložená Czech & Slovak Sustainability Summit odhalil niektoré novinky z príprav tejto úplne novej konferencie, ktorá sa uskutoční 20. apríla 2023 v pražskom kongresovom centre WPP Campus. Má novú odbornú radu, základný koncept hlavného programu aj panelovej diskusie a skladbu sprievodného programu. […]

Archív komerčných prezentácií

Aktuálne vydanie časopisu

Čítajte nový Tovar&Predaj!


Zaobstarajte si svoj výtlačok

DVOJTÝŽDENNÝ NEWSLETTER TAPNEWS

 

Registrujte sa na odber newslettera

KALENDÁR AKCIÍ

19. 4. 2023, Čerpačka, Praha

20. 4. 2023, Czech and Slovak Sustainability Summit, Praha

20. – 23. 4. 2023, Danubius Gastro, Bratislava

Profily

1. day

Martin Polák, riaditeľ, 1. day: Chystáme veľké predajne so zážitkom

15. februára 2023
dm drogerie

Martin Podhradský, konateľ, dm drogerie markt: Plienky nechceme zdražovať, preto ich dotujeme

27. decembra 2022
Vydáva
Skupina ATOZ Retail
ATOZ Marketing Services, spol. s r.o.
Holečkova 657/29
150 00 Praha 5 – Smíchov
tel.: +420 606 023 052
IČO: 48117706
www.atoz.cz

Predplatné
Karolína Bezunková
tel.: +420 603 823 515
e-mail: karolina.bezunkova@atoz.cz
Šéfredaktorka
Tatiana Kapitánová
tel.: +421 911 204 403
e-mail: tatiana.kapitanova@atoz.sk

Web editorka
Izabela Bobulová
tel.: +421 904 589 741
e-mail: izabela.bobulova@atoz.sk

Country manager Slovensko
Tatiana Koššová
tel.: +421 911 750 758
e-mail: tatiana.kossova@atoz.sk
© 2016. All Rights Reserved. Created by Vitsto.
Zásady ochrany osobních údajů
×
Authorization
  • Registration
Login
Enter with social networking
Unde omnis iste natus error sit voluptatem.
  • With Twitter
  • Connect
  • With Google +
×
Registration
  • Autorization
Register
* All fields required
Zatvoriť

Každý druhý štvrtok nové správy z retaila

Registrujte sa na odber newslettera