
V Úradnom vestníku Európskej únie bol zverejnený dôležitý právny predpis, ktorý zásadným spôsobom posilňuje transparentnosť hodnotenia bezpečnosti potravín. Revíziou potravinového práva EÚ reagovala na verejnú polemiku v súvislosti s hodnotením látok, ktoré môžu mať negatívny vplyv na zdravie spotrebiteľov. Hlavným cieľom nariadenia je najmä prispievanie k boju proti šíreniu nepravdivých informácií.
Európske potravinové právo je pomerne mladým právnym odvetvím. V počiatkoch svojho fungovania sa EÚ zameriavala najmä na odstraňovanie prekážok voľného pohybu tovaru a harmonizáciu národných právnych predpisov v rámci potravinovej bezpečnosti. Vzhľadom ku krízam, ktoré v oblasti potravín vznikli, prišiel podnet na nariadenie o všeobecnom potravinovom práve.
Otvorený dialóg medzi potravinármi a spotrebiteľmi
V súčasnosti patrí odvetvie potravinárstva k jedným z najregulovanejších odvetví, pričom približne 40 % právnych predpisov EÚ sa týka agropotravinárskeho odvetvia. Podnet na revíziu vznikol už v roku 2015. Občania EÚ prišli s požiadavkou, aby bol proces vyhodnotenia rizika v oblasti potravinového práva transparentnejší, čoho výsledkom je prijatie nariadenia o transparentnosti a udržateľnosti hodnotenia rizika v potravinovom reťazci.
Revízia potravinového práva prináša množstvo noviniek, ktoré by mali zásadným spôsobom ovplyvniť bezpečnosť ponuky potravín. Európska komisia plánuje pripraviť všeobecný plán komunikácie o riziku, v ktorom by mala byť popísaná povaha rizika a jeho možný vplyv na zdravie ľudí, zvierat a životné prostredie. Hlavným cieľom komunikačného plánu je zaviesť také mechanizmy, ktoré zabezpečia otvorený dialóg medzi spotrebiteľmi, potravinárskymi a krmivárskymi podnikmi, akademickou obcou a všetkými zainteresovanými stranami. Ďalším opatrením by malo byť zaistenie väčšej účasti členských štátov v správnej rade Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín a väčšiu účasť pri navrhovaní odborníkov do vedeckých pracovných skupín.
Kontroly laboratórií a skúšobných inštitúcií
Podniky realizujúce štúdie na podporu uvedených predpisov, napríklad v prípade, že ide o novú potravinu či prídavné látky, budú odteraz povinné bezodkladne oznámiť názov a rozsah štúdií, ktoré sa v rámci tejto problematiky uskutočnia. Vo výnimočných prípadoch vážnych nehôd, alebo v rámci protichodných výsledkov bude môcť Komisia požiadať úrad, aby zadal vypracovanie vedeckých štúdií s cieľom overiť dôkazy. 25. marca 2025 odborníci Komisie uskutočnia zisťovacie misie v členských štátoch s cieľom posúdiť, ako laboratóriá a iné skúšobné inštitúcie príslušné normy uplatňujú.
„Potravinárska komora Slovenska víta prijatie tohto dôležitého nariadenia, ktorého cieľom je zvýšenie transparentnosti hodnotenia bezpečnosti potravín a zvýšenie dôvery spotrebiteľov v prácu Európskej úradu pre bezpečnosť potravín. Sme presvedčení o tom, že konzultácie s tretími stranami vrátane verejnosti umožnia lepšiu komunikáciu voči spotrebiteľom ohľadom bezpečnosti všetkých potravín a látok použitých pri ich spracovaní, ktoré potravinárske podniky uvádzajú na trh Európskej únie,“ uvádza Jana Venhartová, riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska.