
Zanedbaná hygiena, kontaminované potraviny, chyby v označovaní, ale aj produkty po dátume spotreby. Takéto boli najčastejšie pochybenia, ktoré odhalili inšpektori počas úradných kontrol potravín. V prvom polroku uskutočnila potravinová kobra 30-tisíc kontrol od prvovýroby až po pulty predajní. Nedostatky boli zistené približne v šiestich percentách prípadov.
Inšpektori Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS SR) si posvietili na prvovýrobcov, baliarne, distribútorov, veľkoobchodné sklady, hypermarkety, supermarkety i malé predajne. Kontrolám sa však nevyhli ani trhoviská, čerpacie stanice a internetové obchody.
Po škandále s poľskou hovädzinou africký mor ošípaných
Potravinová kobra zrealizovala od 1. januára do 30. júna 2019 viac než 30-tisíc kontrol potravín v rámci celého Slovenska. Nedostatky objavila v 1 906 prípadoch, čo predstavuje približne šesť percent pochybení. Inšpektori rozdali 1 138 blokových pokút v celkovej výške 28 202 eur a v správnom konaní uložili 137 opatrení. Najvyššia právoplatná pokuta sa vyšplhala do výšky jeden milión eur. „Tento rok je v oblasti kvality a bezpečnosti potravín mimoriadne náročný. Na jar sme sa museli vysporiadať so škandálom s poľskou hovädzinou, v týchto dňoch zase rezonuje odhalenie nákazy afrického moru ošípaných na východnom Slovensku. Aj takéto prípady poukazujú na to, že ak chceme mať na stoloch bezpečné potraviny, musíme byť neustále v strehu. Oproti minulému roku sme sa rozhodli potravinové kontroly ešte zintenzívniť,“ uviedla Gabriela Matečná, podpredsedníčka vlády a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.
Baktérie Salmonelly a zamlčané látky v potravinách
Kontrolované prevádzky najčastejšie doplatili na zanedbávanie hygieny strojov, pracovných pomôcok, skladových priestorov, ale aj predajných priestorov či dokonca osobnej hygieny pracovníkov. Inšpektori odhalili kontaminované potraviny, nečitateľné či nesprávne označenia, potraviny po uplynutí dátumu spotreby a minimálnej trvanlivosti a klamlivo označovaný tovar. V rámci odobraných vzoriek potravín a surovín, ktoré boli následne podrobené laboratórnemu testovaniu, boli zistené pochybenia v takmer štyroch percentách prípadoch. Kontrolné testy odhalili závažné prípady kontaminovaných potravín. V grilovacom syre a šunkovej saláme úradoval patogén listeria monocytogenes. V chladených kuracích prsiach bola zase zistená prítomnosť baktérie Salmonelly.
Na zozname nevyhovujúcich potravín skončili aj produkty so zamlčanými látkami. Nepriznanú kyselinu sorbovú inšpekcia odhalila v nízkotučnom tvarohu. V kontrolách pohorelo aj viacero druhov potravín dovezených z tretích krajín, ktoré prekročili maximálne povolené množstvá vybraných látok. Týka sa to napríklad arašidovej nátierky s mliečnou a bielou čokoládou z Ukrajiny, vylúpaných surových pistácií z Iránu či sušených hrozienok z Uzbekistanu.
Nevyhovujúce vzorky potravín
Zdroj: RVPS
Trhoviská ponúkajúce tovar neznámeho pôvodu
Inšpekcia sa okrem iného zamerala aj na vysledovateľnosť ovocia a zeleniny, za ktorej účelom navštívila trhoviská. Práve na týchto miestach totiž dochádza k najčastejšiemu predaju tovaru bez sprievodných dokladov a tovar je v mnohých prípadoch vydávaný za domáci, čo znamená, že by mal pochádzať zo záhradkárskych prebytkov. Inšpektori celkovo zrealizovali 147 úradných kontrol, pričom nedostatky našli takmer v 44 percentách. Za najzávažnejšie priestupky uložili na mieste až 50 blokových pokút v celkovej hodnote 2 374 eur. Zároveň vydali 27 zákazov predaja trhovníkom, ktorí predávali tovar neznámeho pôvodu alebo nelegálne bez dokladov. Vzhľadom na to, že kontroly stále preukazujú závažné zistenia, budú realizované i naďalej, a to v pravidelných intervaloch počas celej letnej sezóny vrátane víkendov. Okrem trhovísk sú kontrolám podrobené aj predaje ovocia a zeleniny pri cestách.
Nebezpečenstvo samozvaných kritikov?
„Teší nás rastúci záujem spotrebiteľov o kvalitu a pôvod potravín. potvrdzuje to aj skutočnosť, že nemalú časť podnetov na porušenia kvality a bezpečnosti potravín dostávame práve od samotných spotrebiteľov. Na druhej strane však chcem upozorniť na zvyšujúcu sa popularitu samozvaných potravinových kritikov, ktorých vyjadrenia sú neraz zavádzajúce a neodborné. Blogeri ani Youtuberi nedisponujú žiadnym technickým vybavením a v drvivej väčšine ani potrebným vzdelaním. Nepremyslené a ľahkovážne hodnotiace závery môžu poškodzovať spotrebiteľa, rovnako ako aj samotných producentov potravín,“ upozornil Milan Lapšanský, generálny riaditeľ sekcie potravinársky a obchodu MPRV SR.