
Aspoň raz do týždňa si ovocie alebo zeleninu kúpi deväť z desiatich Slovákov, ten desiaty aspoň raz za dva týždne. Denne alebo takmer každý deň konzumujú ovocie alebo zeleninu dve tretiny žien a viac ako polovica mužov. Spolu s pečivom sú prvou voľbou zákazníkov pri nákupoch a do košíka ich vkladá až 47 % Slovákov. Hovoria o tom výsledky reprezentatívneho prieskumu, ktorý realizovala agentúra 2muse pre spoločnosť Billa.
Prieskum bol realizovaný na vzorke 508 respondentov v priebehu mája 2019, ktorý sa zaoberal skúmaním preferencie ovocia a zeleniny ako nákupných položiek slovenských spotrebiteľov. Najobľúbenejšími druhmi ovocia sú, podľa údajov vyplývajúcich z prieskumu, najmä tie, ktoré sa dajú dopestovať na Slovensku, medzi menej obľúbené patrí exotické ovocie.
Sezónne jahody sú jasným favoritom
Najobľúbenejším ovocím Slovákov sa podľa prieskumu stali jahody, ktoré obľubuje až 69 % Slovákov. „Jahody jednoznačne patria medzi najobľúbenejšie ovocie, je však možné, že prvú priečku im zabezpečila aj ich sezóna, ktorá prebiehala práve počas dopytovania. Na druhom mieste sa umiestnili banány so 62 percentami, nasledujú jablká s 58 percentami a hrozno s 56 percentami. Prvé priečky uzatvárajú čučoriedky. K obľúbenosti na úrovni zhruba 50 percent sa tesne priblížili ešte čerešne, mandarínky a hrušky,“ uviedol Michal Vyšinský z prieskumnej agentúry 2muse a dodáva, že exotickejšie ovocie je o niečo menej obľúbené ako tradičné slovenské. Z toho vyplýva, že spotrebitelia majú svojich favoritov a novinky prijímajú postupne.
V zelenine kraľujú paradajky a zemiaky
Zaujímavé údaje prinieslo porovnanie medzi odpoveďami mužov a žien. O vysoké zaradenie čučoriedok sa postarala práve ženská časť respondentov, klesá ale napríklad obľúbenosť pomarančov, ktoré preferuje len 34 % žien. „Výsledky naznačujú, že ženy sa o svoje zdravie starajú o trocha viac. Preferujú jahody a čučoriedky, ktoré patria medzi najlepšie ovocie. Muži sa orientujú skôr na kyslejšie chute, z citrusov vyhrávajú mandarínky, pomaranče a citróny. Ak odhliadneme od aktuálnej sezóny jahôd, tak najpopulárnejší je banán. Pri ňom si však treba dávať pozor, pretože priemerný banán obsahuje 23 – 38 g sacharidov a má vyššiu glykemickú nálož, takže sa z neho uvoľní do krvi väčšie množstvo cukru,“ uviedol odborník na výživu MUDr. Boris Bajer.
Spotrebitelia v rámci prieskumu určili aj rebríček najobľúbenejšej zeleniny. Kraľujú jednoznačne paradajky so 79 %, preferuje ich dokonca až 85 % žien. Spoločnú druhú priečku obsadili zemiaky a mrkva so 68 %. Nasledujú uhorky, ktoré si vybralo medzi najobľúbenejšie takmer dve tretiny opýtaných a prvú päťku uzatvára paprika. Medzi najobľúbenejšie patrí ešte cibuľa, reďkovka, karfiol, šalát, kaleráb, kapusta a brokolica.
Aké kritériá kvality sú pre Slovákov rozhodujúce?
Pri nákupe ovocia a zeleniny zohráva u spotrebiteľov primárnu úlohu chuť, čerstvosť, kvalita a cena, avšak ľudí zaujíma aj krajina pôvodu, v rámci čoho preferujú slovenské ovocie a zeleninu. Spotrebitelia v prieskume uvádzajú, že ovocie a zeleninu jedia najčastejšie čerstvé, pokiaľ má byť upravené, tak preferujú tepelnú úpravu, s väčším odstupom džúsy, až potom smoothies a sušené ovocie.
„Slováci obľubujú čerstvý sortiment potravín, čomu sa snažíme prispôsobiť aj usporiadanie oddelení v našich predajniach,“ uviedla Kvetoslava Kirchnerová, hovorkyňa siete predajní Billa a zároveň dodala, že zákazníci majú možnosť vybrať si z pestrej ponuky lokálneho slovenského ovocia aj v rámci výlučne slovenských produktov, ktoré nájdu pod označením Slovenská farma.