
Výsledky testovania Európskej komisie, ktoré sa týkali celoeurópskeho porovnávania potravinárskych výrobkov na dvojakú kvalitu, potvrdzujú, že približne tretina testovaných výrobkov má iné zloženie, a to napriek rovnakým alebo podobným obalom. Odlišné zloženie však nie je rozdelené geograficky na východ a západ.
Štúdia, ktorú vykonalo Spoločné výskumné centrum (JRC) Európskej komisie, analyzovala 1380 potravinárskych výrobkov v 19 krajinách EÚ. Z výsledkov vyplýva, že deväť percent porovnávaných výrobkov malo rôzne zloženie, hoci obaly boli identické. Ďalších 22 % výrobkov malo podobné obaly, ale taktiež odlišné zloženie. Slovenské združenie pre značkové výrobky však tvrdí, že výsledky nedokazujú rozdiely medzi východom a západom a rovnako otázna je i nižšia kvalita rozdielnych výrobkov.
Dvojakej kvalite potravín možno čoskoro odzvoní
Testovacia kampaň bola súčasťou reakcie Európskej komisie na obavy o existenciu potravín s dvojakou kvalitou. Výrobky boli vybrané na základe návrhov členských štátov alebo združení na ochranu spotrebiteľa. „Doposiaľ ide o najväčšie európske testovanie na dvojakú kvalitu a žiaľ, potvrdilo sa, že tento problém existuje ešte v širšom meradle, ako sa pôvodne javilo. Keď som na zasadnutí Rady ministrov poľnohospodárstva EÚ v marci v roku 2017 predniesla výsledky našich prvých testov a odštartovala tak boj proti dvojakej kvalite v EÚ, čelila som pochybnostiam, či tento problém vôbec existuje. Tlak, ktorý sa nám podarilo vyvinúť s ďalšími dotknutými členskými štátmi, vyústil do celoeurópskej legislatívy aj spoločného testovania. Očakávam, že vďaka účinnej legislatíve, spoločným testom a tvrdým sankciám dvojakej kvalite čoskoro odzvoní,“ uviedla podpredsedníčka vlády a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná.
Všetky členské štáty boli v rámci metodiky výskumu vyzvané, aby zhromažďovali informácie o zložení vybraných potravinárskych výrobkov ponúkaných na trhoch a predložilo informácie o 113 značkových a 15 výrobkoch súkromných značiek. Ako prvý krok je táto analýza založená na informáciách zo štítkov výrobkov a vzhľadu výrobkov na prednej strane obalu. Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR však upozorňuje, že do testovania sa nezapojilo Rakúsko, Nemecko ani Taliansko, čo sú krajiny, ktoré výrobky dvojakej kvality dovážajú aj na Slovensko či do Českej republiky.
Čo odhalilo európske testovanie?
Medzi hlavné zistenia spoločného testovania patrí odhalenie odlišnosti v zložení potravín, ktoré však mali rovnaký predný obal, a to až v 9 %. Zároveň až 22 % výrobkov malo podobný predný obal s miernou variáciou dizajnu, avšak opäť so značnými rozdielmi v zložení. Rovnaký obal aj zloženie sa ukázalo v 31 % výrobkoch a 2 % výrobkov mali rôzny obal, ale rovnaké zloženie. Rozdiely na prednom obale indikovalo 27 % výrobkov.
„Je znepokojujúce, že až 31 percent výrobkov malo zloženie so značnými rozdielmi, pričom predný obal výrobkov týmto skutočnostiam nenasvedčoval. Takéto praktiky možno jednoznačne označiť za neférové zavádzanie spotrebiteľov. Zverejnená správa Európskej komisie poskytne lepší základ pre diskusiu o dvojakej kvalite v Európskej únii. Sú však potrebné ďalšie kroky, aby sa hodnotenie stalo reprezentatívnejším. Musia sa zapojiť aj ďalšie krajiny a okrem porovnania obalov bude nevyhnutné urobiť aj senzorické analýzy, hodnotenie zloženia výrobkov a získať fyzikálnochemické ukazovatele,“ uzatvorila ministerka Gabriela Matečná.
Na základe novej vyvinutej metodiky budú teraz príslušné vnútroštátne orgány schopné vykonať analýzy jednotlivých prípadov. Umožní to modernizačná smernica, ktorú v apríli tohto roku schválil Európsky parlament. Ak zisťovanie konkrétneho prípadu preukáže, že ide o dvojakú kvalitu, a teda nekalú obchodnú praktiku, obchodníkom hrozí vysoká sankcia až do výšky štyroch percent z obratu.
Rozdiel neznamená automaticky nižšiu kvalitu
Slovenské združenie pre značkové výrobky (SZZV) zastupujúce významných značkových výrobcov potravín zverejnenie komplexnej analýzy víta. Zároveň tvrdí, že zo správy JRC vyplýva rozdiel v zložení živín alebo zložkách, ale tieto rozdiely nie sú štrukturálne prepojené so špecifickými zemepisnými oblasťami a z väčšej časti ich možno logicky vysvetliť. Podrobná správa teda potvrdzuje, že dôkaz o rozdelení na východ a západ v kvalite potravín neexistuje. SZZV ďalej uvádza, že zloženie výrobkov môže byť rozdielne z viacerých dôvodov vrátane dodržiavania vnútroštátnych právnych predpisov a noriem, dostupnosti surovín a podpory miestnych dodávateľských reťazcov či investícií do snahy o zmeny výrobkov s cieľom zlepšiť ich nutričný profil. V správe JRC je teda preukázateľné, že rozdiel v zložení automaticky neznamená inú úroveň kvality. Združenie pre značkové výrobky dúfa, že uverejnenie správy poskytne spotrebiteľom, regulačným orgánom a iným subjektom istotu, že výrobcovia potravín zaobchádzajú so spotrebiteľmi rovnako, bez ohľadu na to, kde žijú.