
Mozart ich síce nikdy neochutnal, ale cukrovinky s jeho menom sú povinnou výbavou každého turistu, ktorý navštívi Rakúsko. Marcipánovo-nugátové guličky v čokoláde Mozart Kugeln sa vyrábajú už viac ako storočie a fabrika spoločnosti Josef Manner vo Wolkersdorfe neďaleko Viedne vyrobí viac ako 80 miliónov gulí ročne.
Plášť, sieťka na vlasy a hygienická kontrola. Až po povinných úkonoch vstupujeme do závodu, kde rozvoniava sladkosť. Napriek tomu, že vonku je sychravé počasie, vo vnútri je príjemne teplo. Stroje mixujú prísady a z pásov vychádza špagát marcipánu a nugátu. Ten sa následne krája a formuje na gule, ktoré pokračujú pod čokoládovú sprchu. Na záver ich stroj zabalí do červeno-zlatého obalu s Mozartovou podobizňou a cukrovinky sú hotové.
Pravých je hneď niekoľko
Na konci 19. storočia si chcel viedenský cukrár Victor Anton Schmidt uctiť známeho hudobného skladateľa Wolfganga Amadea Mozarta, preto pripravil produkt s názvom Mozartov dezert. V roku 1909 firma s veľkým úspechom uviedla na trh Mozart Kugeln. Victor Schmidt ako prvý vyrobil gule modernými výrobnými technológiami, pretože s tradičnou ručnou výrobou už nestíhal uspokojiť záujem zákazníkov.
V roku 2000 prevzala výrobu od spoločnosti Nestlé práve firma Josef Manner a umiestnila ju do Wolkersdorfu. Tento rok Mozartove gule oslavujú 110 rokov. Keďže nikto na nich nevlastní ochrannú známku, vyrába ich viacero firiem. Za tie najpravejšie sa označujú Mozartove gule z cukrárne Fürst v Salzburgu, ktorá dodnes uchováva tradíciu ručne robených cukroviniek. Josef Manner však verí, že práve tie jeho Mozartove gule sú najchutnejšie. Viedenská firma ich okrem Rakúska predáva hlavne v okolitých štátoch, kde majú spotrebitelia podobné chute. Aj na Slovensku ráta predaj gulí na tony.
Vo fabrike pracuje 210 zamestnancov na tri smeny, ktorí okrem Mozartových gulí vyrábajú aj produkty značiek Casali či Dragee keksi. Vlani musel závod zvýšiť celú výrobu o 12 %, produkcia gulí sa navýšila dokonca o pätinu. Ak sa bude záujem o nich naďalej zvyšovať, podnik bude musieť pridať štvrtú smenu.
Cukrári a mliekari spojili sily
Josef Manner má okrem závodu vo Wolkersdorfe aj fabriku vo Viedni, kde vyrába napríklad oplátky. Tie sa najnovšie stali súčasťou jogurtu, ktorý viedenská firma vyvinula spolu s Mlékarnou Valašské Meziříčí. Na pulty v Česku sa už dostali tri príchute Smotanového jogurtu z Valašska a Manner oplátky. Čoskoro by sa mali predávať aj na Slovensku. Viedenská spoločnosť vstupuje do nových segmentov. Okrem jogurtu totiž pred časom uviedla na trh aj müsli, rozpustný kakaový nápoj či likér.
„Ak sa spýtate fanúšikov, aké inovácie by si priali, dostanete odpoveď, aby ich Manner sprevádzal po celý deň. Preto uvádzame na trh každý rok niekoľko noviniek,“ vysvetľuje obchodný a marketingový riaditeľ Aleš Aldo Koláček.