
Zvýšenie minimálnej mzdy a príplatkov za prácu, rast cien energií či príplatky na rekreáciu. To sú podľa Zväzu obchodu príčiny, ktoré stoja za rastom cien potravín. Vyššie náklady sa pritom netýkajú iba obchodníkov, ale aj výrobcov v každom článku produkcie potravín. „Odmietame vyjadrenia ministerstva pôdohospodárstva o nenažranosti obchodníkov. Uráža nás to a nebudeme to trpieť,“ uviedol prezident ZO SR Martin Katriak.
Ešte len v máji vstúpila do platnosti ďalšia etapa zvyšovania príplatkov za prácu počas víkendov a za nočnú prácu. Významným faktorom, ktorý má priamy vplyv na cenu práce sú aj rekreačné poukazy. „Všetky tieto legislatívne úpravy sa udiali v príliš krátkom čase na to, aby ich podnikatelia v obchode stihli postupne absorbovať,“ konštatoval 1. viceprezident ZO SR Pavol Konštiak. V rovnakom období došlo aj k rastu regulovaných cien energií. „Na žiadnu z týchto okolností, ktoré sa priamo premietajú do nákladov podnikateľov, nemajú obchodníci žiadny vplyv a dosah,“ dodal Pavol Konštiak.
Zväz zároveň pripomenul, že sa stále snaží o obmedzené používanie jedno a dvojcentoviek. V praxi by to znamenalo, že ceny pri pokladni by sa zaokrúhlili na nulu alebo 5 centov. Takéto úprava by výrazne urýchlila obsluhu pri pokladni a v neposlednom rade by ušetrila peniaze na vydávanie najdrobnejších euromincí. Zatiaľ však obchodníci nenašli u ministerstva financií pochopenie.