logo

Tovar&Predaj sleduje aktuálne dianie v retaile. Okrem spravodajského webu zahŕňa tlačený mesačník, elektronický newsletter i stránky na sociálnych sieťach.

  • Správy
    • Moderný trh
    • Tradičný trh
    • E-commerce
    • Čerpacie stanice
    • Nákupné centrá
    • Dodávatelia
    • Spotrebitelia
    • Personálie
    • Zo zahraničia
  • Udalosti
  • Profily
    • Rozhovory
    • Nákupca
    • Mladí v retaile
    • Predajne
    • Žena v retaile
  • Multimédiá
    • Fotogalérie
    • Videá
  • Publicistika
    • CatScan
    • Dáta
    • Téma
  • Blog
    • Jakub Berčík
    • Katarína Droppová
  • Časopis
    • Aktuálne vydanie
    • O časopise
    • Výskum medzi čitateľmi
    • Distribúcia
    • Predplatné
    • Inzercia
    • Publikačný kalendár
  • TapNews
    • Newsletter
    • Registrácia k odberu newsletteru TaPnews
  • Špeciály
  • TOP 50
  • O nás
    • Profil
    • Kontakty
    • Ako sa spojiť
    • Odkazy
  • Skupina Kofola začala vo svojom výrobnom závode v Kláštore pod Znievom plniť minerálnu vodu...
  • Spoločnosť Packeta ako prvá na Slovensku umožňuje posielať si vzájomne zásielky aj pomocou...
  • Nový obchod Action sa bude nachádzať vo zvolenskom Obchodnom centre Klokan a zamestná približne...
  • Dlhodobé zlacnenie sa v maloobchodnom reťazci Kaufland týka vyše sto položiek. Sú medzi nimi...

Slovenskí pekári čelia neprimeranému cenovému tlaku aj po zrušení osobitného odvodu

23. apríla 2019
Správy 0
1274
Slovenskí pekári čelia neprimeranému cenovému tlaku aj po zrušení osobitného odvodu

Napriek zrušeniu osobitného odvodu, ktorý mal pôvodne zaťažiť predovšetkým veľké obchodné reťazce, sa pri vyjednávaní o odbytových cenách slovenskí pekári nestretávajú s pochopením. Zahraničné obchodné reťazce podľa informácií Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov odmietajú reflektovať objektívne zvyšujúce sa náklady slovenských výrobcov. Pekári sa problém snažia vyriešiť prostredníctvom návrhu na legislatívne zmeny.

Zahraničné reťazce na začiatku roka odmietali upraviť ceny z dôvodu ich zaťaženia osobitným odvodom a k dohodám došlo až po dlhých rokovaniach, podmienených okrem iného aj zrušením odvodu. V súčasnosti podľa pekárov zahraničné reťazce argumenty nemajú, no aj napriek tomu slovenských výrobcov uvádzajú do enormného cenového tlaku.

Ceny pečiva a chleba budú stúpať

„Niektoré reťazce napriek zrušeniu osobitného odvodu dokonca požadujú od pekárov zníženie dohodnutých cien, resp. trvajú na tom, aby boli dohodnuté ceny nemenné počas celého roka, čo je v priamom rozpore so zákonom. Výrobcovia však inú možnosť, ako je navýšenie odbytových cien, nemajú a odmietajú dodávať za ceny, ktoré nedosahujú ekonomicky oprávnené náklady na výrobu,“ uviedla predsedkyňa zväzu pekárov Tatiana Lopúchová.

Novela Zákonníka práce podľa Slovenského zväzu pekárov zásadným spôsobom zvyšuje náklady výrobcov, ku ktorému dochádza už druhýkrát v tomto roku. Kým na začiatku roka 2019 boli pekári nútení akceptovať zvýšenie minimálnej mzdy, od mája 2019 dochádza k ďalšiemu zásadnému zvýšeniu príplatkov za prácu v noci, prácu počas víkendu a počas sviatkov. Tieto náklady podľa Tatiany Lopúchovej pekári nie sú schopní absorbovať v súčasných cenách. Zároveň dodáva, že snaha o zvýšenie odbytových cien je preto logickým riešením.

Sektor produkcie pekárskych výrobkov sa dostal do obrovskej krízy už v minulom roku. Hospodársky výsledok celého sektora spadol z viac ako sedem miliónov eur na 2,9 milióna eur. „Takýto pokles je dlhodobo neudržateľný a musíme ho zastaviť. Ak sa odbytové ceny pekárenských výrobkov nenavýšia, odhadujeme, že celý sektor sa v roku 2019 prepadne do červených čísel. Rast cien surovín a mzdových nákladov je rýchlejší a výraznejší ako v minulých obdobiach a pekári na to musia reagovať,“ uviedla Tatiana Lopúchová, pričom spresnila, že najvýraznejšie doposiaľ vzrástla práve cena múky, ktorá je pre pekárov jednou z najdôležitejších surovín. Rast pritom predstavoval až 20 – 30 %.  Zároveň rástla aj cena maku, a to o 102 %, zemiakovej múky o 34 %, soli o 64 %, škvariek o 101 % a cena energií a pohonných látok o 20 %. Najväčšiu položku však tvorili práve rýchlo rastúce platy.

Pekári doplácajú na rast miezd

Podľa štatistík je až 80 % pracovného času pekárov zaťažených príplatkami za víkendovú prácu, prácu počas sviatkov či v nočných hodinách a slovenskí pekári tak najviac doplácajú na ich zvyšovanie. „Mzdy aktuálne tvoria v priemere až 38 % z celkových nákladov na výrobu. Kým v roku 2017 priemerná mesačná mzda predstavovala 677 eur, v roku 2018 bola 731 eur, čo predstavuje zvýšenie o takmer 10 %.

V máji tohto roka vchádza do platnosti spomínaná druhá vlna sociálneho balíčka, ktorý bude predstavovať ďalší rast mzdových nákladov. Mzdy prekročia hranicu 40 % celkových nákladov na výrobu. Okrem iného sa diskutuje aj o skrátení povinných nadčasov, ktoré má zamestnávateľ právo počas roka nariadiť zamestnancom. Spomínané skrátenie povinných nadčasov zo 150 na 100 hodín ročne a za vyššie príplatky, pekárom opäť rapídne zvýšia náklady, keďže firmy budú musieť prijímať nových zamestnancov, ktorých však podľa Tatiany Lopúchovej nebudú mať z čoho zaplatiť.

Riešenie vidia v legislatívnej zmene

„Tieto skutočnosti sa musia odraziť na odbytových cenách a nakoľko predpokladáme, že predajcovia si budú chcieť zachovať svoje marže, ceny chleba a pečiva budú musieť ísť nahor,“ dodala Tatiana Lopúchová zo Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov.

Negatívny dopad, ktorý paradoxne zaťažuje najslabší článok slovenského priemyslu, sa pekári snažia vyriešiť aj návrhom na legislatívne zmeny. „Slovenský zväz pekárov pripravil návrh zmeny Zákonníka práce a ostatných súvisiacich predpisov, ktorej obsahom je zmiernenie negatívnych dopadov, tzv. sociálneho balíčka, vo forme oslobodenia od príplatkov od daní a odvodov v limitovanej výške. Tento návrh bol už predložený Ministerstvu pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR a veríme, že sa ním vláda SR bude čo najskôr zaoberať,“ uzavrela Tatiana Lopúchová.

Súvisiace články:

Žiadne Súvisiace články.

Odporúčame

Komerčná prezentácia

Geis

Skladová logistika na mieru pre akýkoľvek tovar

Či už zháňate priestory na skladovanie tovaru, alebo potrebujete riadiť zložitý logistický projekt, môžete sa obrátiť na spoľahlivého poskytovateľa komplexných logistických služieb. U nás v spoločnosti Geis ponúkame služby presne na mieru vášmu podnikaniu. Naše sklady sú strategicky rozmiestnené s priamym napojením na hlavné ťahy a ľahkou dostupnosťou okolitých štátov. Vďaka vlastnému IT riešeniu dokážeme […]

Czech & Slovak Sustainability Summit 2023: Prípravy sú v plnom prúde, odborná komisia zložená

Czech & Slovak Sustainability Summit 2023: Prípravy sú v plnom prúde, odborná komisia zložená Czech & Slovak Sustainability Summit odhalil niektoré novinky z príprav tejto úplne novej konferencie, ktorá sa uskutoční 20. apríla 2023 v pražskom kongresovom centre WPP Campus. Má novú odbornú radu, základný koncept hlavného programu aj panelovej diskusie a skladbu sprievodného programu. […]

EASTLOG 2023 zvolil hlavnú tému, pripravuje workshop pre Ukrajinu a má novú programovú riaditeľku

EASTLOG 2023 zvolil hlavnú tému, pripravuje workshop pre Ukrajinu a má novú programovú riaditeľku Kongres EASTLOG, ktorý sa radí po bok najväčších stredoeurópskych akcií zameraných na logistiku, supply chain a dopravu, vybral hlavnú tému pre nadchádzajúci ročník, ktorý sa uskutoční 24. až 26. mája 2023 v O2 universu v Prahe. EASTLOG 2023 sa zameria na […]

Archív komerčných prezentácií

Aktuálne vydanie časopisu

Čítajte nový Tovar&Predaj!


Zaobstarajte si svoj výtlačok

DVOJTÝŽDENNÝ NEWSLETTER TAPNEWS

 

Registrujte sa na odber newslettera

KALENDÁR AKCIÍ

19. 4. 2023, Čerpačka, Praha

20. 4. 2023, Czech and Slovak Sustainability Summit, Praha

20. – 23. 4. 2023, Danubius Gastro, Bratislava

Profily

1. day

Martin Polák, riaditeľ, 1. day: Chystáme veľké predajne so zážitkom

15. februára 2023
dm drogerie

Martin Podhradský, konateľ, dm drogerie markt: Plienky nechceme zdražovať, preto ich dotujeme

27. decembra 2022
Vydáva
Skupina ATOZ Retail
ATOZ Marketing Services, spol. s r.o.
Holečkova 657/29
150 00 Praha 5 – Smíchov
tel.: +420 606 023 052
IČO: 48117706
www.atoz.cz

Predplatné
Karolína Bezunková
tel.: +420 603 823 515
e-mail: karolina.bezunkova@atoz.cz
Šéfredaktorka
Tatiana Kapitánová
tel.: +421 911 204 403
e-mail: tatiana.kapitanova@atoz.sk

Web editorka
Izabela Bobulová
tel.: +421 904 589 741
e-mail: izabela.bobulova@atoz.sk

Country manager Slovensko
Tatiana Koššová
tel.: +421 911 750 758
e-mail: tatiana.kossova@atoz.sk
© 2016. All Rights Reserved. Created by Vitsto.
Zásady ochrany osobních údajů
×
Authorization
  • Registration
Login
Enter with social networking
Unde omnis iste natus error sit voluptatem.
  • With Twitter
  • Connect
  • With Google +
×
Registration
  • Autorization
Register
* All fields required
Zatvoriť

Každý druhý štvrtok nové správy z retaila

Registrujte sa na odber newslettera