Národná rada SR prerokovávala návrh novely zákona o cenách, ktorej obsahom bolo aj otvorenie možnosti regulácie cien potravín. Túto novelu predložil do NR SR poslanec za stranu MOST-HÍD, Peter Antal. Slovenskí pekári vnímajú navrhovanú zmenu zákona a možnú reguláciu cien vybraných potravín stanovením ekonomicky oprávnených nákladov za pozitívny krok. Zároveň upozorňujú na mnohé zavádzajúce tvrdenia odporcov tejto novely, ako aj renomovaných právnikov.
Zákon o cenách v zmysle európskych štandardov zakotvuje účinné mechanizmy, aby mohol štát v odôvodnených prípadoch zasiahnuť proti takým javom alebo praktikám v rámci hospodárskej súťaže, ktoré sú spôsobilé narušiť trhovú rovnováhu a podľa stanoviska Rady pekárov je legitímnym dôvodom zásahu štátu do cien skutočnosť, že dohodnutá odbytová cena nie je určená trhom a trhovými mechanizmami, ale je dosiahnutá spôsobom, ktorý trh narušuje. Slovenskí pekári tvrdia, že v podmienkach potravinárstva na našom trhu je nepochybným dôvodom na uplatnenie regulačných mechanizmov medzi ktoré patrí aj zákonom o ochrane hospodárskej súťaže definované zneužívanie dominantného postavenia obchodných reťazcov v potravinovom reťazci. Tie si od výrobcov často vynucujú neprimeranú kúpnu cenu potravinárskych výrobkov výrazne pod ekonomicky oprávnené náklady.
„Výrobcovia pekárenskej produkcie sa často stretávajú so zneužívaním dominantného postavenia niektorých obchodníkov pri vyjednávaní o cenách. Sú tak nútení pod tlakom akceptovať ceny často pod ekonomicky oprávnené náklady. V takýchto prípadoch je absolútne dôvodné, aby štát využil dostupné mechanizmy na ochranu trhu a stanovil ekonomicky oprávnené náklady základných pekárenských výrobkov,“ uvádza sa v stanovisku Rady pekárov SR, ktorá zastupuje až 12-tisíc ľudí pôsobiacich v pekárenskom sektore na Slovensku.
Obava z nárastu cien potravín nie je dôvodná
Súčasný zákon o cenách obsahuje zákaz pre predávajúceho v dominantnom postavení pri predaji tovaru dohodnúť s kupujúcim tzv. neprimeranú cenu. Ide o dohodnutú cenu, ktorá výrazne nedosahuje ekonomicky oprávnené náklady. Konanie, ktorým si odberateľ vynucuje neprimerané cenové podmienky, je definované aj v zákone o ochrane hospodárskej súťaže ako „zneužívanie dominantného postavenia“.
Rada pekárov SR však tvrdí, že mechanizmy, ktoré by takéto konanie postihovali, sú neúčinné a zneužívanie dominantného postavenia v podobe vynucovania nízkych výkupných cien je ťažko preukázateľné, najmä z dôvodov obavy pekárov o zachovanie ich obchodných vzťahov. „Regulácia cien v podobe určenia ekonomicky oprávnených nákladov je preto pozitívnym krokom smerujúcim nielen k ochrane výrobcov, ale konečných spotrebiteľov, nakoľko správne definovaná minimálna cena základných pekárenských výrobkov umožní výrobcom ponúkať vyššiu kvalitu a nie uvažovať nad jej znížením z dôvodu neprimerane nízkej vynútenej ceny.“
Pekári zároveň zásadne nesúhlasia s medializovanými vyhláseniami viacerých kritikov, že regulácia cien spôsobí rast cien potravín. „Stanovenie minimálnych ekonomicky oprávnených nákladov zrovnoprávňuje všetkých odberateľov a zabráni sa výrazne odlišným nákupným cenám u jednotlivých obchodníkov. Znamená to, že každý z obchodníkov bude mať rovnakú, alebo minimálne odlišnú štartovaciu čiaru a o zákazníka bude bojovať iným spôsobom a nie len tvrdým tlakom na zníženie cien,“ uviedla Tatiana Lopúchová, predsedkyňa Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov.
Keďže výkupné ceny môžu byť výrazne odlišné, a to buď zásadne vyššie alebo nižšie, zavedenie minimálnych cien nemôže spôsobiť automaticky zvýšenie cien vybraných potravín.
Ochrana spotrebiteľa
Súčasný zákon o cenách zveruje napríklad Ministerstvu zdravotníctva SR možnosť regulovať cenu liekov v prípadoch verejného záujmu, čím štát chráni trh, ako aj konečných spotrebiteľov, resp. užívateľov liekov. Pekári navrhujú zaviesť podobný princíp aj u základných potravín a pekárenských výrobkov. „Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka by malo mať možnosť zvážiť, či v konkrétnej spoločenskej situácii existuje verejný záujem na zásah v podobe regulácie základných výrobkov, napríklad chleba a rožka, a reagovať na situáciu stanovením ekonomicky oprávnených nákladov. Neznamená to však plošnú povinnosť regulovať ceny všetkých potravín,“ spresnila Lopúchová.
Podľa pekárov je najväčším problém potravinárskeho sektora zneužívanie dominantného postavenia a zneužívanie významnej trhovej sily v potravinovom reťazci. Takýto stav trhovej nerovnováhy ma zásadne negatívny vplyv na spotrebiteľa, nakoľko pod vplyvom neustáleho tlaku na výrobcov dochádza k oslabovaniu a znižovaniu kvality tovarov.
„Zachovanie nutričných hodnôt v potravinách je mimoriadne dôležitým faktorom zdravej výživy obyvateľstva a je povinnosťou štátu využiť všetky dostupné nástroje ochrany týchto hodnôt,“ uzatvára Tatiana Lopúchová, predsedkyňa Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov.