logo

Tovar&Predaj sleduje aktuálne dianie v retaile. Okrem spravodajského webu zahŕňa tlačený mesačník, elektronický newsletter i stránky na sociálnych sieťach.

  • Správy
    • Moderný trh
    • Tradičný trh
    • E-commerce
    • Čerpacie stanice
    • Nákupné centrá
    • Dodávatelia
    • Spotrebitelia
    • Personálie
    • Zo zahraničia
  • Udalosti
  • Profily
    • Rozhovory
    • Nákupca
    • Mladí v retaile
    • Predajne
    • Žena v retaile
  • Multimédiá
    • Fotogalérie
    • Videá
  • Publicistika
    • CatScan
    • Dáta
    • Téma
  • Blog
    • Jakub Berčík
    • Katarína Droppová
  • Časopis
    • Aktuálne vydanie
    • O časopise
    • Výskum medzi čitateľmi
    • Distribúcia
    • Predplatné
    • Inzercia
    • Publikačný kalendár
  • TapNews
    • Newsletter
    • Registrácia k odberu newsletteru TaPnews
  • Špeciály
  • TOP 50
  • O nás
    • Profil
    • Kontakty
    • Ako sa spojiť
    • Odkazy
  • Skupina Kofola začala vo svojom výrobnom závode v Kláštore pod Znievom plniť minerálnu vodu...
  • Spoločnosť Packeta ako prvá na Slovensku umožňuje posielať si vzájomne zásielky aj pomocou...
  • Nový obchod Action sa bude nachádzať vo zvolenskom Obchodnom centre Klokan a zamestná približne...
  • Dlhodobé zlacnenie sa v maloobchodnom reťazci Kaufland týka vyše sto položiek. Sú medzi nimi...

Pekári podporujú návrh na cenovú reguláciu potravín

1. februára 2019
Dodávatelia 0
1599
Pekári podporujú návrh na cenovú reguláciu potravín

Národná rada SR prerokovávala návrh novely zákona o cenách, ktorej obsahom bolo aj otvorenie možnosti regulácie cien potravín. Túto novelu predložil do NR SR poslanec za stranu MOST-HÍD, Peter Antal. Slovenskí pekári vnímajú navrhovanú zmenu zákona a možnú reguláciu cien vybraných potravín stanovením ekonomicky oprávnených nákladov za pozitívny krok. Zároveň upozorňujú na mnohé zavádzajúce tvrdenia odporcov tejto novely, ako aj renomovaných právnikov.

Zákon o cenách v zmysle európskych štandardov zakotvuje účinné mechanizmy, aby mohol štát v odôvodnených prípadoch zasiahnuť proti takým javom alebo praktikám v rámci hospodárskej súťaže, ktoré sú spôsobilé narušiť trhovú rovnováhu a podľa stanoviska Rady pekárov  je legitímnym dôvodom zásahu štátu do cien skutočnosť, že dohodnutá odbytová cena nie je určená trhom a trhovými mechanizmami, ale je dosiahnutá spôsobom, ktorý trh narušuje. Slovenskí pekári tvrdia, že v podmienkach potravinárstva na našom trhu je nepochybným dôvodom na uplatnenie regulačných mechanizmov medzi ktoré patrí aj zákonom o ochrane hospodárskej súťaže definované zneužívanie dominantného postavenia obchodných reťazcov v potravinovom reťazci. Tie si od výrobcov často vynucujú neprimeranú kúpnu cenu potravinárskych výrobkov výrazne pod ekonomicky oprávnené náklady.

„Výrobcovia pekárenskej produkcie sa často stretávajú so zneužívaním dominantného postavenia niektorých obchodníkov pri vyjednávaní o cenách. Sú tak nútení pod tlakom akceptovať ceny často pod ekonomicky oprávnené náklady. V takýchto prípadoch je absolútne dôvodné, aby štát využil dostupné mechanizmy na ochranu trhu a stanovil ekonomicky oprávnené náklady základných pekárenských výrobkov,“ uvádza sa v stanovisku Rady pekárov SR, ktorá zastupuje až 12-tisíc ľudí pôsobiacich v pekárenskom sektore na Slovensku.

Obava z nárastu cien potravín nie je dôvodná

Súčasný zákon o cenách obsahuje zákaz pre predávajúceho v dominantnom postavení pri predaji tovaru dohodnúť s kupujúcim tzv. neprimeranú cenu. Ide o dohodnutú cenu, ktorá výrazne nedosahuje ekonomicky oprávnené náklady. Konanie, ktorým si odberateľ vynucuje neprimerané cenové podmienky, je definované aj v zákone o ochrane hospodárskej súťaže ako „zneužívanie dominantného postavenia“.

Rada pekárov SR však tvrdí, že mechanizmy, ktoré by takéto konanie postihovali, sú neúčinné a zneužívanie dominantného postavenia v podobe vynucovania nízkych výkupných cien je ťažko preukázateľné, najmä z dôvodov obavy pekárov o zachovanie ich obchodných vzťahov. „Regulácia cien v podobe určenia ekonomicky oprávnených nákladov je preto pozitívnym krokom smerujúcim nielen k ochrane výrobcov, ale konečných spotrebiteľov, nakoľko správne definovaná minimálna cena základných pekárenských výrobkov umožní výrobcom ponúkať vyššiu kvalitu a nie uvažovať nad jej znížením z dôvodu neprimerane nízkej vynútenej ceny.“

Pekári zároveň zásadne nesúhlasia s medializovanými vyhláseniami viacerých kritikov, že regulácia cien spôsobí rast cien potravín. „Stanovenie minimálnych ekonomicky oprávnených nákladov zrovnoprávňuje všetkých odberateľov a zabráni sa výrazne odlišným nákupným cenám u jednotlivých obchodníkov. Znamená to, že každý z obchodníkov bude mať rovnakú, alebo minimálne odlišnú štartovaciu čiaru a o zákazníka bude bojovať iným spôsobom a nie len tvrdým tlakom na zníženie cien,“ uviedla Tatiana Lopúchová, predsedkyňa Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov.

Keďže výkupné ceny môžu byť výrazne odlišné, a to buď zásadne vyššie alebo nižšie, zavedenie minimálnych cien nemôže spôsobiť automaticky zvýšenie cien vybraných potravín.

Ochrana spotrebiteľa

Súčasný zákon o cenách zveruje napríklad Ministerstvu zdravotníctva SR možnosť regulovať cenu liekov v prípadoch verejného záujmu, čím štát chráni trh, ako aj konečných spotrebiteľov, resp. užívateľov liekov. Pekári navrhujú zaviesť podobný princíp aj u základných potravín a pekárenských výrobkov. „Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka by malo mať možnosť zvážiť, či v konkrétnej spoločenskej situácii existuje verejný záujem na zásah v podobe regulácie základných výrobkov, napríklad chleba a rožka, a reagovať na situáciu stanovením ekonomicky oprávnených nákladov. Neznamená to však plošnú povinnosť regulovať ceny všetkých potravín,“ spresnila Lopúchová.

Podľa pekárov je najväčším problém potravinárskeho sektora zneužívanie dominantného postavenia  a zneužívanie významnej trhovej sily v potravinovom reťazci. Takýto stav trhovej nerovnováhy ma zásadne negatívny vplyv na spotrebiteľa, nakoľko pod vplyvom neustáleho tlaku na výrobcov dochádza k oslabovaniu a znižovaniu kvality tovarov.

„Zachovanie nutričných hodnôt v potravinách je mimoriadne dôležitým faktorom zdravej výživy obyvateľstva a je povinnosťou štátu využiť všetky dostupné nástroje ochrany týchto hodnôt,“ uzatvára Tatiana Lopúchová, predsedkyňa Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov.

Súvisiace články:

Žiadne Súvisiace články.

Odporúčame

Komerčná prezentácia

Geis

Skladová logistika na mieru pre akýkoľvek tovar

Či už zháňate priestory na skladovanie tovaru, alebo potrebujete riadiť zložitý logistický projekt, môžete sa obrátiť na spoľahlivého poskytovateľa komplexných logistických služieb. U nás v spoločnosti Geis ponúkame služby presne na mieru vášmu podnikaniu. Naše sklady sú strategicky rozmiestnené s priamym napojením na hlavné ťahy a ľahkou dostupnosťou okolitých štátov. Vďaka vlastnému IT riešeniu dokážeme […]

Czech & Slovak Sustainability Summit 2023: Prípravy sú v plnom prúde, odborná komisia zložená

Czech & Slovak Sustainability Summit 2023: Prípravy sú v plnom prúde, odborná komisia zložená Czech & Slovak Sustainability Summit odhalil niektoré novinky z príprav tejto úplne novej konferencie, ktorá sa uskutoční 20. apríla 2023 v pražskom kongresovom centre WPP Campus. Má novú odbornú radu, základný koncept hlavného programu aj panelovej diskusie a skladbu sprievodného programu. […]

EASTLOG 2023 zvolil hlavnú tému, pripravuje workshop pre Ukrajinu a má novú programovú riaditeľku

EASTLOG 2023 zvolil hlavnú tému, pripravuje workshop pre Ukrajinu a má novú programovú riaditeľku Kongres EASTLOG, ktorý sa radí po bok najväčších stredoeurópskych akcií zameraných na logistiku, supply chain a dopravu, vybral hlavnú tému pre nadchádzajúci ročník, ktorý sa uskutoční 24. až 26. mája 2023 v O2 universu v Prahe. EASTLOG 2023 sa zameria na […]

Archív komerčných prezentácií

Aktuálne vydanie časopisu

Čítajte nový Tovar&Predaj!


Zaobstarajte si svoj výtlačok

DVOJTÝŽDENNÝ NEWSLETTER TAPNEWS

 

Registrujte sa na odber newslettera

KALENDÁR AKCIÍ

19. 4. 2023, Čerpačka, Praha

20. 4. 2023, Czech and Slovak Sustainability Summit, Praha

20. – 23. 4. 2023, Danubius Gastro, Bratislava

Profily

1. day

Martin Polák, riaditeľ, 1. day: Chystáme veľké predajne so zážitkom

15. februára 2023
dm drogerie

Martin Podhradský, konateľ, dm drogerie markt: Plienky nechceme zdražovať, preto ich dotujeme

27. decembra 2022
Vydáva
Skupina ATOZ Retail
ATOZ Marketing Services, spol. s r.o.
Holečkova 657/29
150 00 Praha 5 – Smíchov
tel.: +420 606 023 052
IČO: 48117706
www.atoz.cz

Predplatné
Karolína Bezunková
tel.: +420 603 823 515
e-mail: karolina.bezunkova@atoz.cz
Šéfredaktorka
Tatiana Kapitánová
tel.: +421 911 204 403
e-mail: tatiana.kapitanova@atoz.sk

Web editorka
Izabela Bobulová
tel.: +421 904 589 741
e-mail: izabela.bobulova@atoz.sk

Country manager Slovensko
Tatiana Koššová
tel.: +421 911 750 758
e-mail: tatiana.kossova@atoz.sk
© 2016. All Rights Reserved. Created by Vitsto.
Zásady ochrany osobních údajů
×
Authorization
  • Registration
Login
Enter with social networking
Unde omnis iste natus error sit voluptatem.
  • With Twitter
  • Connect
  • With Google +
×
Registration
  • Autorization
Register
* All fields required
Zatvoriť

Každý druhý štvrtok nové správy z retaila

Registrujte sa na odber newslettera