Po 36 kg bochníku chleba, 35 kg chlebovej torte, obloženom chlebíku s hmotnosťou 56 kg, dĺžkou 241 cm a šírkou 84 cm tento rok upiekli chlebové puzzle v tvare mapy Slovenska. Týmto štvrtým rekordom oslávili Svetový deň chleba a pripomenuli tradíciu slovenského chleba.
Rekordné puzzle zložili z cesta najobľúbenejšieho klasického konzumného chleba a každú časť mapy ozdobili charakteristickým druhom chleba z regiónu, kde pekárne sídlia. Na jeho príprave pracoval tím 200 hodín. Pekári použili 216,4 kg múky, 4,2 kg soli, 2,8 kg droždia a 152,3 litrov vody. Cesto vo forme kyslo 70 minút a jednotlivé časti sa upiekli v peci za 90 minút.
„Pre Slovákov chlieb vždy bol, je a bude dôležitý. Je nielen základnou potravinou, ale aj symbolom rodinnej pohody a pohostinnosti. O majstrovstve našich pekárov svedčia milióny chlebíkov, ktoré v priebehu roka ochutnajú v slovenských rodinách. Rekord, ktorým už štvrtý krát oslavujeme Svetový deň chleba, je zároveň oslavou ich šikovných rúk,“ hovorí Peter Živický, country manažér spoločnosti Penam Slovakia.
Nitrianska pekáreň zásobuje svojimi výrobkami trnavský, nitriansky a trenčiansky kraj. „V našom regióne je najobľúbenejší pšenično-ražný chlieb a Slovanský krajec tmavý. Novinka Chlieb Pšeno získal v súťaži Danubius GASTRO 2018 v kategórii Bez hraníc ocenenie ako najlepší,“ hovorí manažérka prevádzky Zdenka Klimeková.
Pekári zo žilinskej pekárne zásobujú severozápad Slovenska. „Najväčší záujem je o zemiakový chlieb a tiež o chlieb tekvicový. Náš Bezgluténový chlebík Celio získal v Súťaži o najlepší chlieb bez hraníc počas Vinobrania v Pezinku ocenenie ako Vynikajúci chlieb 2018, čo nás veľmi potešilo,“ konštatuje Anton Baumgartner, manažér prevádzky.
„Naši zákazníci si pochvaľujú najmä Slovanský zemiakový chlieb, v predajnosti však jednoznačne vedie Konzumný chlieb. Investujeme do novej linky, takže na budúci rok máme v pláne zaviesť aj nové druhy jemného pečiva,“ vysvetľuje Vladimír Jurczyga z pekárne v Lučenci, ktorá zásobuje banskobystrický a časť košického kraja.
Produkty z pekárne v Prešove poznajú zákazníci v prešovskom a košickom kraji.„Najväčší odbyt má Chlieb konzumný a veľmi obľúbený je aj Lámankový chlieb,“ hovorí manažérka prevádzky prešovskej pekárne Danka Kontuľová. Výrobu im uľahčujú investície do nových technológií – využívajú nové deliace stroje na bežné pečivo a nový deliaci stroj s kontrolórom hmotnosti na chlieb.
Výrobky bratislavskej pekárne, poznajú zákazníci z Bratislavy a okolia, Záhoria a časti Žitného ostrova. „Najväčší záujem je o pšenično-ražný chlieb, ktorý predávame pod názvom Konzumný rascový a obľúbený je aj Chlieb Čert. V našej pekárni sa pečie aj stále obľúbenejší Večerný chlebík.“ konštatuje Juraj Tóth, manažér prevádzky. S cieľom modernizovať pekáreň vynovili baličku jemného pečiva, deličku cesta na bežné pečivo a zabezpečili tiež dve deličky cesta s kontrolórom hmotnosti k linke na výrobu chleba.
V bohatej ponuke Penam výrobkov nájdete rôzne druhy a typy chleba, bežné i sladké pečivo, strúhanku, múky a špeciálne rady ako Fit deň, Zo srdca sladké, Natur a najnovšie Vitacelia a Slovanská rada chlebov. Na pečenie produktov používajú múku z vlastných slovenských mlynov.
Svetový deň chleba
Medzinárodná únia pekární U.I.B. vyhlásila 16. október za Svetový deň chleba. Je to sviatok chleba i pekárov, ktorí ho pripravujú. Nielen pre Slovákov je chlieb už oddávna každodenným pokrmom, ale aj symbolom domova a života.
Hoci podľa štatistických údajov jeme prakticky každý rok chleba o niečo menej, nikdy nesmie chýbať na našom stole. Svedčí o tom spotreba chleba 34,3 kg na jedného obyvateľa za rok 2016, pšeničného pečiva zjedol každý Slovák v priemere 29,9 kg.
Spotreba na 1 obyvateľa Slovenska v kg | |||||||
2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | |
Chlieb | 39,4 | 38,1 | 38,4 | 36,6 | 35 | 34,3 | 35,1 |
Pšeničné pečivo | 29,6 | 28,8 | 27,8 | 29,6 | 30 | 29,9 | 30,6 |
Zdroj: Štatistický úrad SR