Novou predsedkyňou Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov sa stala dlhoročná skúsená manažérka z pekárenskej oblasti Tatiana Lopúchová. Za predsedkyňu si ju zvolilo sedemčlenné predsedníctvo organizácie. Vo funkcii nahradila zosnulého Milana Čulena.
Tatiana Lopúchová pôsobí v pekárenstve dlhé roky. Po ukončení školy v porevolučnom období začala pracovať ako technologička v novovzniknutej spoločnosti Ress, ktorá produkovala prvé slovenské croissanty, takzvané resanky. Následne rozbehla vlastné podnikanie, ktoré časom ukončila pre ponuku od spoločnosti Senické pekárne a cukrárne. V nich začínala v roku 1996 ako riaditeľka cukrárne, neskôr sa ako výrobno-technická riaditeľka vypracovala na riaditeľku spoločnosti.
Jednou z jej kľúčových úloh bude zosúladenie aktivít všetkých pekárenských organizácií na našom trhu pod hlavičku Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov, keďže dodnes sa pekári združujú, okrem slovenského zväzu, v ďalších troch profesijných združeniach – Únii priemyselných pekárov SR, Cechu pekárov a cukrárov západného Slovenska a Cechu pekárov a cukrárov východného Slovenska. Do zväzu už vstúpili všetky tri organizácie ako korporátni členovia.
„Zároveň chcem ako predsedkyňa aktívne oslovovať aj ďalších pekárov, ktorí doteraz neboli združení v žiadnej organizácii, s cieľom posilniť vplyv nášho sektora vo vzťahu k obchodným partnerom, ako aj vo vzťahu k štátnym orgánom. Chcem docieliť, aby vláda akceptovala naše stanoviská k novelám zákonov, ktoré priamo či nepriamo ovplyvňujú náš sektor. Na všetky tieto výzvy sa veľmi teším a som rada, že aj takto môžem vo veľkej miere prispieť k tomu, aby slovenský pekárenský sektor zabojoval o férové podmienky pre svoje podnikanie,“ uviedla Tatiana Lopúchová. „Musíme dokázať spoločnosti a zákazníkom, že sme slovenskí producenti a tvorcovia určitej pridanej hodnoty pre náš trh. Zároveň musíme zákazníkom naučiť orientovať sa na slovenské produkty a naučiť ich zorientovať sa v širokej spleti výrobkov,“ dopĺňa.