Burčiak bude tento rok skôr, agrorezort udelil výnimku. Nadpriemerné slnečné a teplé počasie spôsobili skoršie dozrievanie hrozna. Zákon stanovuje predaj burčiaku od 15. augusta, ministerstvo na tento rok udelilo výnimku už od 6. augusta. Výnimka sa vzťahuje len na burčiak z hrozna dopestovaného a spracovaného na území SR.
„Klimatické zmeny majú za dôsledok stále častejšie sa vyskytujúce problémy v poľnohospodárstve, na ktoré je potrebné hľadať riešenia. Tento rok bol nadpriemerne teplý a slnečný, čo významne ovplyvnilo aj vinohradníctvo a vinárstvo. Tento rok dozrieva hrozno o desať až štrnásť dní skôr, a tak aj obľúbený burčiak bude skôr. Keďže zákon o vinohradníctve a vinárstve stanovuje, že burčiak sa môže predávať najskôr od 15. augusta, rozhodli sme sa udeliť výnimku a jeho predaj bude možný už od 6. augusta,“ vysvetľuje Gabriela Matečná, podpredsedníčka vlády a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.
Žiadosť o výnimku zo zákona podal Zväz vinohradníkov a vinárov Slovenska. Zdôvodnil ju práve tým, že tento rok bol klimaticky nadpriemerne teplý v období vegetácie, čo sa odráža aj na skoršom dozrievaní viniča. Výnimka sa vzťahuje na predaj burčiaku vyrobeného výlučne z hrozna dopestovaného a spracovaného na území Slovenskej republiky v roku 2018. Predajca je povinný v mieste predaja viditeľne na výveske burčiak označiť pojmom burčiak a uviesť údaj o výrobcovi,“ spresňuje Štefan Ryba, generálny riaditeľ sekcie poľnohospodárstva z Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.
Burčiak možno ponúkať spotrebiteľovi v období od 15. augusta do 31. decembra kalendárneho roka zberu hrozna, z ktorého je vyrobený. Fixný termín predaja burčiaku stanovil štát po tom, ako opakovane dochádzalo k podvodom pri predaji burčiaku. Špekulujúci výrobcovia totiž zbierali nedostatočne zrelé hrozno, ktoré neobsahovalo dosť cukru, a tak ho umelo ho dosladzovali. Zákon považuje 15. august za dátum, kedy je už väčšina hroznovej úrody dozretá, a teda aj dosť sladká na spracovanie.