Ako sa rozhodujeme pri nákupe parených syrov? Vedeli ste, že aj samotný tvar týchto výrobkov dokáže ovplyvniť náš výber?
Mlieko a mliečne výrobky sú bežnou súčasťou každodenných nákupov, a preto sa nad faktormi, ktoré nás ovplyvňujú pri ich výbere na mieste predaja, veľmi často nezamýšľame. Na základe dostupných prieskumov za najdôležitejšie faktory ľudia považujú pôvod výrobcu a cenu. Otázkou je, do akej miery sú tieto výpovede pravdivé, respektíve, či sa ľudia pri reálnom nákupe naozaj pozerajú na pôvod týchto výrobkov. Dotazníkový prieskum o tejto tematike bol realizovaný na Katedre marketingu a obchodu Fakulty ekonomiky a manažmentu Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre a zúčastnilo sa na ňom 748 ľudí (56 % žien a 44 % mužov) vo veku od 18 do 65 a viac rokov (pričom vekové rozloženie respondentov bolo nasledovné: 18 – 24 rokov = 32,4 %; 25 – 49 rokov = 33 %; 50 – 64 rokov = 18,9 %; 65 a viac = 15,8 %).
Z tohto prieskumu vyplýva, že až 57,2 % respondentov konzumuje mlieko aj mliečne výrobky. Len 11 % sa vyjadrilo, že konzumuje čisto mlieko, 16,4 % len mliečne výrobky a 15 % uviedlo, že nekonzumujú mlieko – najčastejšie (až 51,8 %) kvôli zdravotným problémom ako intolerancia na laktózu. K zaujímavým zisteniam patrí, že najčastejšia ľudia konzumujú mlieko priamo bez akejkoľvek úpravy (47,1 %). 37,6 % respondentov uviedlo, že konzumujú mlieko priamo (napr. pijú čisté mlieko), ale aj nepriamo v pripravovaných jedlách a pokrmoch (napr. našľahané mlieko v káve).
Z hľadiska tuku je najviac preferované mlieko s 1,5 % obsahom tuku (uvádza 35,3 % respondentov). Z mliečnych výrobkov ľudia najviac nakupujú maslo, tvaroh, bryndzu a kyslomliečne výrobky (jogurty či kefíry). Odlišná situácia je pri výbere parených syrov. Zamysleli ste sa niekedy pri nákupe parených syrov, čo všetko vás pri ich výbere ovplyvňuje?
Respondenti, ktorí uviedli, že konzumujú aj mliečne výrobky, odpovedali tiež na otázku týkajúcu sa parených syrov. Viac ako polovica z nich (55,3 %) uviedla, že konzumujú parené syry (údené 50,1 % a neúdené 49,9 %), pričom najčastejšie ich nakupujú v predajniach potravín, supermarketoch, hypermarketoch či diskontných predajniach. Vo všeobecnosti na základe pamäťových asociácií považujú respondenti za chutnejšie tie parené syry, ktoré boli vyrobené na farmách a družstvách (75,4 %).
Toto zistenie sa až tak úplne nezhoduje s laboratórnym testovaním, kde sa podarilo preukázať prostredníctvom slepého senzorického hodnotenia a tiež implicitného testovania emocionálnej odozvy na základe monitorovania výrazov tváre respondentov, že pri niektorých druhoch sa zdali chutnejšie práve syry vyrobené priemyselným spracovaním.
Z dotazníka vyplýva, že za kvalitnejšie parené syry z hľadiska zdravotnej nezávadnosti považujú ľudia tie, ktoré boli vyrobené na farmách a družstvách (53 %). Na základe mikrobiologických rozborov však bol v niektorých prípadoch zistený presný opak (pri syroch vyrobených na farmách s nedostatočnou hygienou sa už po niekoľkých dňoch vyskytli koliformné baktérie), a to napriek tomu, že boli ešte v rámci doby spotreby.
Oveľa zaujímavejšie je to, ako ovplyvňuje preferencie samotný tvar parených syrov – bez ohľadu na to, či sa jedná o údené alebo neúdené výrobky. Na základe testov s využitím mobilnej očnej kamery (Eye tracking glasses) sa podarilo preukázať, že na spotrebiteľský výber okrem tradičných senzorických znakov (farba, pach, textúra, ohybnosť a pod.) vo výraznej miere vplýva aj tvar parených syrov (väčšia/menšia parenica, tenšie/hrubšie nite).
Na základe tepelnej mapy na obrázku je možné vidieť, že najväčšiu pozornosť v rámci údených parených syrov pútala vzorka označená D v tvare menšej stočenej parenice. To spôsobilo, že respondenti si takýto typ parenice častejšie vybrali ako prvú voľbu pri hodnotení v porovnaní s ostatnými prevedeniami parených syrov. Taktiež celkový dojem bol pozitívnejší u tých výrobkov, ktoré sa javili vizuálne atraktívnejšie pre spotrebiteľov. Z toho vyplýva, že bez ohľadu na to, či sú parené syry vyrábané priemyselne alebo na farmách, celkový tvar týchto výrobkov má zásadný vplyv na naše preferencie.