Obsah nebezpečnej látky akrylamidu, ktorý má rakovinotvorné účinky, sa má v potravinách znížiť na minimum. Chce sa o to postarať Európska komisia, ktorá pre firmy podnikajúce v potravinárstve vydala špeciálne nariadenie o jeho regulácii platné od 11. apríla tohoto roku. Komisia tak začala regulovať obsah akrylamidu v pečených a vo vysmážaných potravinách. Ak výrobcovia prekročia najvyššie povolené množstvo akrylamidu, budú musieť zaviesť postupy na jeho minimalizáciu. Slovenskí pekári budú obsah látky monitorovať.
Akrylamid dodáva potravinám typickú chuť, vôňu či vzhľad. „Je bežnou súčasťou vysmážaných a pečených potravín, pričom sa tvorí z cukrov a aminokyselín, ktoré sa v mnohých potravinách vyskytujú prirodzene. Môže ísť o kávu, zemiaky či obilniny. Jeho výskyt sa v potravinách nedá na sto percent odbúrať,“ hovorí Vladislav Baričák, predseda Únie priemyselných pekárov SR a viceprezident Rady pekárov SR, ktorá na Slovensku zastupuje 12-tisíc zamestnancov v pekárenskom sektore.
Pekári s týmto nariadením súhlasia a považujú ho za dobrý krok. „Sme radi, že naše výrobky budú kontrolované. Je aj v našom záujme, aby sme na trh dodávali tie najkvalitnejšie produkty. Povinnosťou každého priemyselného pekára bude pravidelný monitoring obsahu akrylamidu vo svojich výrobkoch a evidencia jeho množstva v jednotlivých výrobkoch. Ak sa prekročí referenčná hodnota, teda najvyššia prípustná hranica, výrobca bude musieť zabezpečiť opatrenia,“ približuje Vladislav Baričák, pričom dodáva, že priemyselní pekári pokrývajú až 70 percent trhu.
Na základe európskeho nariadenia teda musia potravinárske spoločnosti pravidelne analyzovať podiel akrylamidu vo svojich výrobkoch, pričom ich budú kontrolovať štátne úrady. Frekvenciu analýz si stanovuje každý výrobca sám, úrady ich budú vykonávať raz ročne.
S informáciou, že akrylamid môže byť škodlivý pre zdravie, prišiel Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) v roku 2015, avšak jeho výskyt v potravinách sa sleduje už od roku 2002. Úrad pritom uvádza, že akrylamid, ktorý vzniká pri teplote nad 100 °C, môže mať karcinogénne účinky. Podľa odborníkov sa akrylamid najčastejšie vyskytuje v čipsoch, hranolčekoch, sušienkach či krekroch.