
Priemerný obyvateľ Slovenska vyhodí ročne až 111 kilogramov jedla. Podľa celoslovenského reprezentatívneho prieskumu, ktorý pre Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka vypracovala Agentúra A.K.O., približne 23 % obyvateľov Slovenska priznáva, že vyhadzuje zvyšky jedla. Najčastejšie ide o chlieb a pečivo.
Takmer polovica opýtaných uvádza, že sa snažia zvyšky jedál využiť pri ďalšom varení, prípadne ich dajú zvieratám. Tretina respondentov deklaruje, že nevyhadzuje takmer žiadne jedlo. V porovnaní s celoslovenským priemerom plytvá jedlom najviac mladá a stredná generácia vo veku 23 až 49 rokov. Miera plytvania v domácnostiach stúpa so vzdelaním a s príjmom.
Najčastejšie vyhadzovanou potravinou na Slovensku sú chlieb a pečivo (35 %). O niečo menší počet ľudí (29%) uvádza, že vyhadzuje zvyšky uvareného jedla. Na otázku, prečo im ostávajú neskonzumované potraviny, až 74 % respondentov uviedlo, že navarili viac ako zjedli a v 34 % prípadov sa potraviny pokazili alebo uplynul dátum spotreby.
„V Európskej únii sa každý rok vyhodí 88 miliónov ton potravín, čo prestavuje 173 kilogramov na osobu ročne. Pritom skoro každý desiaty Európan si nemôže dovoliť kvalitné jedlo. V rebríčku krajín, ktoré najviac plytvajú potravinami, je Slovensko ôsme od konca, najhoršie je na tom Holandsko, najlepšie Slovinsko,“ upozorňuje vicepremiérka a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná. Potraviny aj suroviny sa strácajú v celom dodávateľskom reťazci, najviac jedla, vyše 50 % percent z celkového objemu potravinového odpadu, vyhadzujú koneční spotrebitelia.
„Vďaka hypermarketom sme si zvykli nakupovať vo veľkých množstvách, ale potom nevieme odhadnúť mieru. Odporúčame radšej nakupovať častejšie a v menších množstvách. Nielenže sa tak vyhneme zbytočnému potravinovému odpadu, ale tiež ušetríme peniaze a môžeme mať doma čerstvejšie produkty,“ uviedla ministerka Gabriela Matečná.
Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR v snahe znížiť plytvanie potravinami presadilo na jeseň 2016 novelu zákona o potravinách, ktorá priniesla možnosť darovať charitatívnym organizáciám potraviny po uplynutí dátum minimálnej trvanlivosti.