
Alkoholický nápoj typu Tuzemák si v nasledujúcich piatich rokoch zachová svoju rumovú arómu, Európska komisia súhlasila s predĺžením doterajšej päťročnej výnimky. Slovensko argumentovalo dlhou tradíciou používanie éteru v Tuzemáku. Výrobcovia ďalších produktov, ktorí arómu tiež využívajú, si však za ňu musia hľadať náhradu, pretože výnimka pre nich neplatí. Aróma sa pridáva do niektorých pekárenských výrobkov či cukroviniek.
Cukrovinárska firma Nestlé nahradí rumový éter inou rumovou arómou, do výroby sa dostane už v nedeľu 22. apríla. Rumová aróma sa používa napríklad v cukrovinke Rumové pralinky a v tyčinkách Margot, Koko, Sójové rezy a Milena, všetky výrobky patria do portfólia Nestlé. Ako firma uviedla, chuť výrobkov sa nezmení.
Európsky úrad pre bezpečnosť potravín publikoval minulý rok v lete na žiadosť Európskej komisie vedecké stanovisko, v ktorom posudzoval zdravotné riziká látky zvanej „rum ether“. Záverom hodnotenia bolo, že prítomnosť niektorých látok vyvoláva obavy, hovorilo sa o tom, že by mohli vyvolávať rakovinu. „Verejnosť je treba informovať, že tradičná liehovina s označením Tuzemák a Tuzemský nie je vhodná na varenie a pečenie v domácnostiach, napríklad do pokrmov a zákuskov pre deti,“ vyhlásil hlavný hygienik SR Ján Mikas.
Proti výnimke v prípade Tuzemáku boli Francúzsko a Dánsko. Rakúsko sa zdržalo hlasovania, ostatné členské krajiny a Európska komisia súhlasili. Behom nasledujúcich piatich rokov budú môcť výrobcovia liehoviny vyvíjať alternatívu éteru, ktorú začnú používať po uplynutí lehoty.
Tuzemák vznikol v 19. storočí v rakúsko-uhorskej monarchii ako náhrada drahých trstinových rumov z Karibiku a získal si veľkú popularitu. Nápoj sa okrem Slovenska a Česka pije aj v Maďarsku, Rakúsku a štátoch bývalej Juhoslávie.