
V Senici sprevádzkovali výrobňu syrov spoločnosti Agro Tami. Okrem syrov camembert bude produkovať aj tvrdé a parené syry a tiež bryndzu.
Nová syráreň, ktorá zamestná štyridsať ľudí, by mala denne vyprodukovať desať ton syrov. Je v nej použitá špecializovaná klimatizácia, pretože syry camembert, známe pod názvom Plesnivec a Encián, zrejú osem dní. „Každá jednotka klimatizácie je samostatná, syry potrebujú rôznu vlhkosť vzduchu, inú teplotu a rozličné klimatické podmienky počas zrenia,“ vysvetlil Mikuláš Bobák, majiteľ spoločnosti Agro Tami. Syráreň má aj automatizovanú formovaciu linku na syr s bielou plesňou, čo je slovenský unikát.
Spoločnosť denne spracuje približne 600 tisíc litrov kravského mlieka. Časť z tejto produkcie potom spracúva na syry. „Máme záujem dodávať mliečnym výrobkom pridanú hodnotu, aby sme sa vedeli na trhu lepšie presadiť,“ uviedol predseda predstavenstva Peter Schultz. Okrem syrov camembert sa v Senici vyrábajú aj tvrdé a parené syry a bryndza.
„Oceňujem postoj majiteľov Agro Tami, ktorí sami zdôrazňujú, že kúpou slovenských mliečnych výrobkov zákazník podporuje slovenské farmy produkujúce kvalitné kravské mlieko, ako i ľudí pracujúcich v slovenskom poľnohospodárstve. Lebo len tak, že budeme podporovať kvalitné slovenské potraviny, podporíme nielen potravinársky, ale aj poľnohospodársky sektor,“ uviedla pri slávnostnom otvorení vicepremiérka a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky Gabriela Matečná.

Ministerka Gabriela Matečná na slávnostnom otvorení novej syrárne.

Nová syráreň by mala denne vyprodukovať desať ton syrov.