
V Skalickom trdelníku a korení Žitavská paprika, ktoré patria na zoznam chránených zemepisných označení Európskej únie, našli kontrolóri Slovenskej veterinárnej a potravinovej inšpekcie nepovolené látky. Už pred niekoľkými týždňami sa zistilo, že niektorí slovenskí výrobcovia nedodržiavajú záväznú receptúru ani pri výrobe spišských párkov, ktoré tiež získali chránené označenie. Všetky dotknuté výrobky boli stiahnuté z trhu.
V Skalickom trdelníku našli inšpektori margarín stolný, niekoľko emulgátorov i nepovolené farbivo. Mletá Žitavská paprika mala zasa nižšiu farbivosť, čo znamená menší obsah prírodného farbiva.
V prípade spišských párkov sa pochybenia týkali nižšieho podielu čistej svalovej bielkoviny. Menší podiel mäsa mali napríklad produkty spoločností Cimbaľák a Mecom Lučenec. Firme Cimbaľák zároveň Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky zakázalo používať chránené označenie Zaručená tradičná špecialita – Spišské párky. K ďalším nedostatkom spišských párkov patrili nedovolený obsah sóje a farbív.
Proti všetkým výrobcom potravín s porušenými parametrami kvality začala Štátna veterinárna a potravinová inšpekcia správne konanie. Konzumácia výrobkov by však nepoškodila zdravie spotrebiteľov.
Nedodržiavanie receptúry je podľa potravinovej inšpekcie jasným podvodom, za ktorý hrozia vysoké pokuty až 200-tisíc eur. Do skončenia správneho konania nezverejnia kontrolóri mená firiem, ktoré stanovené podmienky porušili.