
Česko protestuje proti návrhu Európskej únie zakázať v tuzemáku rumovú arómu, ktorá podľa štúdie Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín môže spôsobovať rakovinu. Českí potravinári tvrdia, že arómy je v tuzemáku rovnako ako napríklad v niektorých druhoch detskej výživy. V prípade, že únia látku zakáže, sú Česi pripravení požiadať o výnimku. Návrh považujú za útok na svoje tradície.
„Ide o obmedzenie tradíc, zákaz tradičnej rumovej arómy bez poriadnych vedeckých podkladov,“ tvrdí Dana Večeřová z Potravinárskej komory Českej republiky. Rumová voňa sa v stredoeurópskom priestore vyrába už viac ako 150 rokov, ale v slovenskom tuzemáku sa nepoužíva.
„Chceli by sme s Európskou komisiou i úradom pre bezpečnosť potravín rokovať, budeme chcieť všetky doklady a vedieť, či v takom malom množstve, ktorá je v rume, je látka nebezpečná,“ uviedol pre český spravodajský server Aktuálně.cz tamojší minister poľnohospodárstva Marian Jurečka. Štúdia Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín podľa českých potravinárov len upozorňuje na prítomnosť látok, ktoré sú predmetom diskusie i v iných potravinách a surovinách. Ide zvlášť o obsah furanu, ktorý sa však v potravinách s obsahom rumovej arómy vyskytuje v množstve, ktoré je rovnaké ako v niektorých druhoch detskej výživy.
Na trhu sú podľa českej potravinárskej komory i potraviny, kde je obsah furanu mnohonásobne vyšší, napríklad v káve. „Z tohto pohľadu je možné kritické informácie o karcinogenite rumových arómat považovať za nezodpovedné a nezodpovedajúce doteraz publikovaným vedeckým výsledkom,“ tvrdia potravinári.
Česká republika by si mohla zo zákazu vyjednať výnimku. Práve vďaka výnimke, ktorú pri vstupe do Európskej únie získalo Rakúsko, je možné v tejto krajine vyrábať takzvaný Stroh rum, v ktorom sa rumová aróma používa v oveľa vyšších koncentráciach a ktorého sa plánovaný zákaz vzhľadom na trvalú výnimku týkať nebude.
„Dá sa teda len špekulovať, či avizovaný zákaz nie je len ďalším opatrením, ktoré má zlikvidovať tuzemských výrobcov alebo minimálne obmedziť ich výrobu podobne, ako tomu bolo u pomazánkového masla,“ povedala Dana Večeřová. „Laická interpretácia bez hlbšej znalosti problematiky žiaľ často vedie k mylným záverom a k neoprávnenému poškodzovaniu potravinárskych firiem,“ dodala. Používanie rumovej arómy je povolené v USA i Japonsku, teda v krajinách, ktoré majú veľmi prísne limity pre látky v potravinách.
Ak by zákaz začal platiť a Česko si nevyjednalo výnimku, bolo by to pre tamojších výrobcov tuzemáku už ďalšie obmedzenie, ktoré prichádza z Európskej únie. Z pôvodného názvu tuzemský rum muselo Česko, ale i Slovensko, pred štrnástimi rokmi odstrániť slovo rum, pretože tak sa môže označovať len akohol vyrobený z cukrovej trstiny.