
Podľa prieskumu Eurobarometer je konzumácia rýb a morských plodov na Slovensku hlboko pod európskym priemerom. Raz mesačne konzumuje ryby iba každý druhý Slovák. Patríme tak na spodné priečky európskeho rebríčka.
Podobne sú na tom Češi a Rakúšania. Z Vyšegrádskej štvorky sú na tom horšie Maďari, tam konzumuje ryby raz mesačne len štvrtina obyvateľstva. Medzi najčastejších konzumentov patria národy pri mori ako Španieli či Švédi.
Raz za mesiac ryby kupuje 67 % obyvateľov únie a nikdy až 17 %. Spomedzi krajín EÚ najviac nakupujú ryby Švédi (až 88 %). Na Slovensku je tento podiel iba polovičný (46 %). Ryby Slováci najčastejšie nakupujú v potravinách a supermarketoch, len 10 % ich nakupuje priamo u rybárov. Pri nákupe rozhoduje cena, za prvoradú pri nákupe rýb ju označilo 70 % dotazovaných. Ďalej ich zaujíma to, ako vyzerajú a ich čerstvosť.