
Popradská konzerváreň Tatrakon uviedla do obehu nevšedný výrobok, ktorý najlepšie poslúži ako darček pre milovníkov Vysokých Tatier. Je to prázdna konzerva, ktorá obsahuje čerstvý tatranský vzduch. „Výrobok“ má zloženie 80 % tatranský kyslík, 10 % zvuk zvoncov tatranských oviec, 5 % energia kvapiek rannej rosy, 3 % atmosféra prechádzky ihličnatým lesom a 2 % lúče slnka, ktoré vychádzajú spoza tatranských štátov.
„Taký čerstvý vzduch zoženiete jedine v Tatrách alebo v konzervách od Tatrakonu,“ avizuje Tatrakon pri výrobku vo svojom internetovom obchode, kde ho predáva za 1,49 eura. „Tatranský vzduch je už reálne v predaji na našej web stránke a začíname ho ponúkať obchodíkom v Tatrách. Ako pri každom produkte sú obchodníci, ktorí o to majú záujem, ale stretávame sa samozrejme aj s nezáujmom o tento produkt,” povedala pre server Igelitka.com manažérka marketingu a obchodu spoločnosti Tatrakon Ivana Kacvinská. V spoločnosti teraz premýšľajú, aké prekvapenie by na zákazníkov mohlo čakať vnútri konzervy v prípade, že by ju otvorili.
Popradská konzerváreň Tatrakon je známa predovšetkým výrobou legendárnej mäsovej omáčky Morca-Della. Spoločnosť v súčasnosti plánuje nárast výrobných kapacít a vytvorenie desiatok nových pracovných miest. Zároveň sa chce zamerať aj na rozšírenie produkčného portfólia, napríklad v podobe tuniakových šalátov. Súčasný sortiment podniku okrem mäsových konzerv pozostáva aj z hotových jedál a cereálií. V posledných rokoch podnik použil značné finančné prostriedky na modernizáciu výrobného zariadenia, zdokonalenie technologických postupov a inováciu výroby. Exportuje aj do okolitých krajín a Írska a so 150 zamestnancami podporuje zamestnanosť v regióne.
„V súčasnosti ročne spotrebujeme 898 ton bravčového, 26 ton hovädzieho a 64 ton hydinového mäsa a 207 ton paradajkového pretlaku od slovenských dodávateľov,“ vymenovala generálna riaditeľka Tatrakonu Katarína Kacvinská. Firma ročne vyprodukuje viac ako 3 500 ton konzerv a 318 ton extrudovaných výrobkov.