Značku kvality SK získalo už 1 267 domácich potravín od 158 slovenských výrobcov. Medzi spotrebiteľmi ide o najznámejšie označenie kvality a pôvodu potravín.
„To, že je na obale potraviny uvedené Vyrobené na Slovensku, ešte nemusí znamenať, že ide naozaj o naozaj slovenský produkt. V skutočnosti môže byť na Slovensku iba zabalený a jednotlivé zložky pochádzajú z rôznych kútov sveta. Ak chce mať spotrebiteľ istotu, že výrobok pochádza naozaj zo slovenských surovín, nech kupuje potraviny, ktoré majú na obale uvedené logo Značky kvality SK,“ uviedla Gabriela Matečná, ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka.
Značka kvality SK je označenie, ktoré agrorezort udeľuje poľnohospodárskym a potravinárskym produktom. Ak je výrobok označený týmto logom, znamená to, že minimálne 75 % tvorí domáca surovina a všetky fázy výrobného procesu sa musia uskutočňovať na území Slovenskej republiky. Skladba potraviny musí byť doložená laboratórnymi skúškami. Ak má výrobok nadštandardné vlastnosti, má právo používať zlaté logo Značka kvality SK Gold.
Medzi spotrebiteľmi toto označenie patrí medzi najznámejšie označenia kvality a pôvodu potravín. Vyplýva to z reprezentatívneho celoslovenského prieskumu verejnej mienky, ktorý pre agrorezort vypracovala agentúra A.K.O. Podľa prieskumu 38 % percent spotrebiteľov sa riadi pri nákupe špeciálnym označením kvalitných potravín a pre 61 % z nich je najznámejšia Značka kvality SK.
Značku kvality dostali farmárske syry i pivo Urpiner
Najnovšie značku kvality dostali napríklad Ovčie a kozie jogurty z Poľnohospodárskeho družstva Mestečko, 100 % Ovčia bryndza a BIO Pastiersky ovčí syr Natural z Poľnohospodárskeho družstvo Kľačianska Magura či pastovaný med s bio rakytníkom z Poľnohospodárske družstvo Tvrdošovce. Značkou kvality SK Gold bol ocenený aj prvý pivovar uchádzajúci sa o udelenie tejto značky, a to Banskobystrický pivovar – Urpiner. Pri výrobe piva používa čisto len slad zo Slovenska – Levický slad, ktorý má Slovensko zapísaný v Registri chránený označení Európskej komisie ako chránené zemepisné označenie.