logo

  • Správy
    • Moderný trh
    • Tradičný trh
    • E-commerce
    • Čerpacie stanice
    • Nákupné centrá
    • Dodávatelia
    • Spotrebitelia
    • Personálie
    • Zo zahraničia
  • Udalosti
    • Domáce konferencie
    • Domáce veľtrhy
    • Zahraničné konferencie
    • Domáce veľtrhy
    • Zahraničné veľtrhy
    • Networking
    • Školenia
    • Ostatné
  • Profily
    • Rozhovory
    • Mladí v retaile
    • Predajne
    • Žena v retaile
  • Multimédiá
    • Fotogalérie
    • Videá
  • Publicistika
    • CatScan
    • Dáta
    • Téma
  • Blog
    • Jakub Berčík
    • Katarína Droppová
  • O časopise
    • Aktuálne vydanie
    • O časopise
    • Distribúcia
    • Predplatné
    • Inzercia
    • Publikačný kalendár
  • TapNews
    • Newsletter
    • Registrácia k odberu newsletteru TaPnews
  • Špeciály
  • Top 30
    • TOP 30 2019
    • TOP 30 2018
    • TOP 30 2017
    • Objednanie plagátu
  • O nás
    • Profil
    • Kontakty
    • Ako sa spojiť
    • Odkazy
  • Hoci sa tradície menia, vianočné rituály sú jedným z najzachovanejších rodinných sviatkov po...
  • Spoločnosť Lidl otvorila novú predajňu v meste Krompachy. Celkovo má diskont na Slovensku už 139...
  • Spoločnosti, ktoré vyrábajú a distribuujú potraviny na rastlinnej báze, vytvorili novú platformu...
  • Maloobchodná sieť Coop Jednota otvorila už dvadsiaty Tempo Supermarket. Ide o najväčší formát...

Ivan Bzdúšek, predseda predstavenstva Coop Jednota Senica: Medzi predajňami cítiť zdravú súťaživosť

8. júna 2017
Profily 0
2367
Ivan Bzdúšek, predseda predstavenstva Coop Jednota Senica: Medzi predajňami cítiť zdravú súťaživosť

Ivan Bzdúšek prišiel do Coop Jednoty Senica už v roku 1986, predsedom je od roku 1994. Bol pri všetkých dôležitých zmenách, ktorými družstvo za ostatné roky prešlo. O svojej práci rozpráva pokojne, priam nenápadne, no z jeho slov je jasné, že má za sebou kus práce. A vlastne aj pred sebou. Sieť predajní treba rozširovať, prevádzky rekonštruovať.

Družstvu Coop Jednota Senica sa za posledných dvadsať rokov podarilo zdvihnúť obrat tri a pol násobne. Investície do nových technológií zákazníci vidia napríklad v samoobslužných pokladniach či elektronických cenovkách, ktoré sa z roka na rok objavujú v nových prevádzkach. Pri nákupe v jednej z nich by si človek možno už ani nespomenul, že kedysi boli doménou Jednôt malé dedinské obchody. „Elektronické cenovky poskytujú garanciu, že cena, ktorá je pri výrobku, bude rovnaká aj pri pokladni, keďže je zaradená v systéme. Hlavná výhoda je v tom, že personál sa môže venovať iným činnostiam a nemusí sa zdržovať s preceňovaním,“ konštatuje Ivan Bzdúšek.

Po transformácii družstva začiatkom 90. rokov a nepopulárnych opatreniach, ktoré ste museli prijať, sa vám v roku 1994 podarilo odkúpiť prvú mestskú predajňu v Holíči, neskôr ďalšiu na Myjave. Ako pokračoval vývoj vašej siete predajní?

V predrevolučnom období mala Jednota predajne len na vidieku. Našou snahou bolo nadobudnúť priestory v lokalitách, kde sme dovtedy nepôsobili. A v podstate nám to postupne vychádzalo. V roku 2007 sa nám podaril najväčší obchod, keď sme získali dvanásť objektov od firmy Amita. Dnes sú to rozhodujúce prevádzkové jednotky, ktoré robia podstatné výkony.

Rozhodnutie bolo teda správne.

Keď sme zvažovali kúpu týchto predajní, bola tam jedna konkrétna, ktorá sa mi nepozdávala. Bola postavená v Lozorne za železničnou traťou a keby som mal možnosť vynechať ju, nekúpili by sme ju. V súčasnosti je z tých prevádzok najlepšia. Prekvapilo ma to. Nečakal som, že predajňa v takej lokalite bude mať úspech. Najskôr sme ju zrekonštruovali čiastočne a v roku 2014 sme tam postavili supermarket.

V čom podľa vás spočíva úspech tejto predajne?

Povedal by som, že veľmi záleží na prístupe personálu ku zákazníkom. Keď sa postaví pekný obchod, ľuďom neprekáža, že je trošku od ruky. Na nákupy prídu aj tak. V tejto lokalite máme vytipované aj ďalšie prevádzky, ktoré by sme chceli prerobiť na supermarkety.

Je to momentálne vaša stratégia prerábať predajne na väčšie formáty?

Je to smer, ktorým sa uberáme. Máme devätnásť supermarketov, 51 Mix predajní a zvyšok siete tvoria menšie vidiecke predajne typu A a B. Niektoré z nich sú stratové, ale zo sociálneho aspektu chceme zabezpečiť potraviny aj týmto členom, keďže takmer v každej obci máme členskú základňu.

K akým zmenám musí dôjsť, aby sa predajňa mohla klasifikovať ako supermarket?

V supermarkete by mala byť predajná plocha minimálne 250 metrov štvorcových. V niektorých prípadoch môžeme napríklad predajňu rozšíriť o skladové priestory alebo priestory dobudujeme. V minulom roku sme v Senici v časti Sotina zbúrali celú predajňu a na jej miesto sme postavili novú. To isté sme spravili aj v Studienke. Ostatné supermarkety sú zrekonštruované. Dospeli sme k záveru, že v každej obci, ktorá má dvetisíc obyvateľov, by mal byť supermarket. Za posledných dvadsať rokov sa nám podarilo zvýšiť obrat tri a pol násobne.

Viem, že už dlhšie spolupracujete s firmou Elevatio, ktorá robí nezávislé audity vašich predajní. Prečo ste sa rozhodli pre takúto formu kontroly?

Pre nás je spolupráca so spoločnosťou Elevatio zaujímavá v tom smere, že posudzujú našu sieť odborne a nezávisle. Vedia, o čom je obchod, sú to ľudia z praxe. Rozhodli sme sa, že vyskúšame ich službu retail controlling (kontrola maloobchodných prevádzok). S touto firmou spolupracujeme už osem rokov. Vytipovali sme asi šesťdesiat našich predajní, ktoré kontrolujeme. Hodnotenie robíme raz za dva roky.

Ako vyzerá takáto kontrola v praxi?

Nikdy neviem, kedy presne príde kontrola do jednotlivých prevádzok, viem len obdobie, kedy by sa to malo uskutočniť. Konzultanti navštívia predajne dvakrát a potom len nahlásia ukončenie návštev. Samozrejme, za tie roky personál už tuší, že sa bude niečo diať. Ale nevedia, ktorý mesiac to bude. Nakoniec nám ani nejde o to, aby sme niekoho nachytali, ale o to, aby boli kontroly objektívne.

V pozícii zamestnanca by som sa asi cítila trochu nepríjemne, ak by som tušila, že môj šéf posiela niekoho, aby zhodnotil moju prácu.

Spočiatku to zamestnanci brali rozpačito, ale potom prišli na to, že je to určitá pomoc aj pre nich. Niekto nám otvorene povie, čo robíme dobre a čo zle. Elevatio nám pripraví za každú prevádzkovú jednotku celý elaborát, kde hodnotia rôzne aspekty, ako napríklad sortiment, personál, podporu predaja a interiér. Inšpektori osobne obídu všetky predajne a hovoria s personálom o nedostatkoch, ktoré si všimli. Niekedy sú to veci, ktoré nepotrebujú žiadne peniaze. Je fajn, keď si personál uvedomí, v čom stratil body a na čom môžu popracovať. Na základe toho, aké boli výsledky, sa spraví rebríček všetkých prevádzok a na základe umiestnenia dostanú predajne zlatý, strieborný alebo bronzový certifikát. Na záver pozveme vedúce predajní, odprezentujeme im výsledky a odovzdáme certifikáty. Okrem morálnej podpory získa kolektív aj finančnú odmenu vo forme poukážok.

Máte za sebou štvrté kolo takýchto hodnotení. Vidíte predajne, ktoré sa na ich základe zásadne vylepšili?

Vidím, no medzitým sme aj my spravili investície na prevádzkach, čo automaticky zlepší hodnotenie. Na vedúcich je vidno, že si to vážia, keď sa umiestnia. Myslím si, že personál predajní, ktoré nezískali certifikát, má dobrú motiváciu do práce.

Sú certifikáty umiestnené na viditeľnom mieste, aby ich videli aj zákazníci?

Vedúce ich majú väčšinou v kancelárii, prípadne v predajni, ale firma Elevatio teraz prišla s novinkou – s certifikáciou Galéria kvality. A práve tento program je nastavený tak, že predajne môžu získať rôzne certifikáty, ktoré budú umiestnené priamo pri vstupe do predajne tak, aby si ich zákazníci všimli. Prostredníctvom týchto značení chceme komunikovať so zákazníkmi a vyzvať ich, aby aj oni posúdili, či súhlasia s tým, že daná predajňa získala napríklad zlatý certifikát za príjemný personál alebo profesionálnu ponuku.

Kde môžu zákazníci vyjadriť svoj názor?

Priamo cez mobil, prostredníctvom naskenovaného QR kódu, alebo prostredníctvom písomných odkazov, ktoré môžu vhodiť do schránky v predajni. Všetky informácie idú priamo spoločnosti Elevatio, ktorá ich vyhodnotí. Sám som zvedavý, ako budú zákazníci reagovať.

Odporučili by ste túto službu aj iným kolegom?

Je to zaujímavý koncept. Nám sa to veľmi pozdáva a myslím si, že to v predajniach vyvolalo zdravú súťaživosť.

Aké máte plány do najbližšieho obdobia?

Musíme postupovať ďalej. Budeme pokračovať v rekonštrukciách, každý rok chceme otvoriť jeden alebo dva supermarkety. Teraz pripravujeme Malacky, tam budeme rozširovať predajnú plochu. Chystáme aj výstavbu celkom nového supermarketu v Kopčanoch. Je to obec, kde sme kedysi mali pár prevádzok, no v období, keď boli veľmi populárne nákupy v Českej republike, sa im veľmi nedarilo. Situácia sa zmenila, preto tam chceme otvoriť novú predajňu.

 

A čo šikovný telefón?

Aplikácie
Používam mail, Safari na čítanie správ a aplikáciu Coop Jednota, v ktorej napríklad sledujem stav svojej vernostnej karty.

Frekvencia využívania mobilného telefónu
Mobil používam denne.

Závislosť od mobilu
Ťažko povedať, nepoznám hranicu závislosti. Keď si ho zabudnem, mám nepríjemný pocit.

Playlist a obľúbené pesničky
Prehrávač nepoužívam.

Fotografie
Najčastejšie fotím a natáčam rodinu. Keď ma v predajni niečo zaujme, odfotím si to a podelím sa s kolegami.

 

Veronika Mišíková, veronika.misikova@atoz.sk

Rozhovor nájdete i v časopise Tovar&Predaj 5 – 6/2017.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Odporúčame

Aktuálne vydanie časopisu

Čítajte nový Tovar&Predaj!


Zaobstarajte si svoj výtlačok

Anketa

Privítali by ste, keby museli byť predajne v nedeľu zavreté?


Archív ankiet

Loading ... Loading ...

Najčítanejšie správy

  • V Česku začína platiť zákaz predaja počas niektorých sviatkov. Vzťahuje sa na veľké predajne 7 293 views | posted on 27. October 2016
  • Paul Pauls, generálny riaditeľ Kauflandu Slovenská republika: Priestor vidím ešte na pätnásť našich predajní 5 768 views | posted on 6. June 2018
  • Poliaci kúpili slovenskú sieť CBA s 310 obchodmi 3 884 views | posted on 3. November 2017
  • Primark chce prísť na Slovensko. Problémom sú chýbajúci ľudia 3 881 views | posted on 19. June 2018
  • Bratislavská fabrika Figaro najnovšie vyrába čokoládové špeciality pre zahraničné značky 3 845 views | posted on 7. September 2017

KALENDÁR AKCIÍ

23. – 26. 1. 2020, Danubius Gastro, Bratislava

16. – 20. 2. 2020, EuroShop, Düsseldorf

18. – 19. 3. 2020, Kongres Samoška 16, Košice

20. – 23. 4. 2020, MBK, Brno

20. – 23. 4. 2020, SALIMA, Brno

Komerčná prezentácia

Multimédia

„Jožko Farmárik nie je len o obchodoch, má hlbšiu myšlienku,“ tvrdí Jozef Šiška, majiteľ siete predajní

4. novembra 2019

„Zmyslom je kupovať menej potravín, ktoré sú však kvalitnejšie,“ tvrdí Zuzana Knollová, majiteľka bezobalovej predajne Špajza

1. novembra 2019

Profily

Martin Krajčovič, predseda Slovenskej aliancie moderného obchodu: Zákony sa vysvetľujú ťažko

5. decembra 2019

Matej Krajčík, kontrolný manažér, 101 Drogerie: Najväčší skok bol prechod z futbalu do biznisu

22. októbra 2019

Archív správ

Vydáva
Skupina ATOZ Retail
ATOZ Marketing Services, spol. s r.o.
Holečkova 657/29
150 00 Praha 5 – Smíchov
tel.: +420 246 007 200
IČO: 48117706
www.atoz.cz

Predplatné
Radka Zobaníková
tel.: +420 603 823 515
e-mail: radka.zobanikova@atoz.cz
Šéfredaktorka
Tatiana Kapitánová
IČ: 51300001
tel.: +421 911 204 403
e-mail: tatiana.kapitanova@atoz.sk

Web editorka
Katarína Bobáková
tel.: +421 904 589 741
e-mail: katarina.bobakova@atoz.sk

Country manager Slovensko
Róbert Rácz
IČ: 46972251
tel.: +421 911 750 758
e-mail: robert.racz@atoz.sk
© 2016. All Rights Reserved. Created by Vitsto.
Zásady ochrany osobních údajů
×
Authorization
  • Registration
Login
Enter with social networking
Unde omnis iste natus error sit voluptatem.
  • With Twitter
  • Connect
  • With Google +
×
Registration
  • Autorization
Register
* All fields required
Zatvoriť

Každý druhý štvrtok nové správy z retaila

Registrujte sa na odber newslettera
Tento web používa na poskytovanie služieb a analýze návštevnosti súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte.
Viac o využívaní cookies na našich stránkach nájdete v časti Ochrana osobných údajov tu.
Ok